Βαρουφακης: Όχι στο νυν υπέρ πάντων ο αγών για μια δόση

Λέμε όχι στο νυν υπέρ πάντων ο αγών για μια δόση! Ο υπουργός Οικονομικών στο ετήσιο δείπνο που διοργάνωσε το Ελληνογαλλικό Εμπορικό Επιμελητήριο, στο Ξενοδοχείο «Hilton» χθες βράδυ, επισήμανε ακόμη ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει μεταρρυθμίσεις στο Eurogroup της Δευτέρας ενώ υποστήριξε ότι τα μέτρα ανθρωπιστικής κρίσης θα χρηματοδοτηθούν από ισοδύναμες περικοπές δαπανών και από ευρωπαϊκά προγράμματα.
«Έχουμε ηθική υποχρέωση να δώσουμε σήμερα  μία λύση με πολιτικό τρόπο. Να συμβεί τώρα ομοσπονδοποίηση είναι λάθος, γιατί δεν υπάρχει η κοινωνική δυναμική εν μέσω κρίσης να προχωρήσουμε σε αυτό. Στόχος μας πρέπει να είναι η ομοσπονδοποίηση, αλλά πρώτα πρέπει να εξισορροπηθεί η κατάσταση», είπε

Αν δεν υπάρξει εκταμίευση μέρους της δόσης των 7,2 δις ευρώ τον Μάρτιο «υπάρχει εναλλακτική λύση» είπε  ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης. Μάλιστα τόνισε χαρακτηριστικά ότι «λέμε όχι στο νυν υπέρ πάντων ο αγών για μια δόση»

Υποστήριξε ακόμη ότι δεν θα  υπάρξει μεθόδευση για τρίτο δάνειο. Εκτίμησε ότι εφόσον υπάρχει πρόοδος σε τεχνικό επίπεδο τότε η ΕΚΤ θα ξαναδεχτεί τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για να παράσχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.

Για τις αποκρατικοποιήσεις ο υπουργός δήλωσε πως «σκοπεύουμε να συνεχίσουμε αυτές που έχουν μπει σε μια νομική διαδικασία και υπάρχουν εμπλεκόμενοι, αυτές που εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον» είπε για τις ιδιωτικοποιήσεις περιγράφοντας ένα πλαίσιο «joint venture» ειδικά στους τομείς που δεν μπορεί να επενδύσει το Δημόσιο.

Παράλληλα παρομοίασε με την μεγάλη ύφεση του 1929 την σημερινή κατάσταση και επισήμανε ότι όσο δεν δίνεται μία πολιτική λύση, η ύφεση «φθείρει» το κοινό νόμισμα και στρέφει τον έναν λαό της Ευρώπης ενάντια στον άλλο.

Σημείωσε επίσης ότι, το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι αυτό της σταθεροποίησης της Ευρωζώνης, με την βοήθεια των θεσμών που ήδη υπάρχουν και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αποτελεί τον πυλώνα της ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Ο Βαρουφάκης τοποθετήθηκε υπέρ της δημιουργίας «μίας προσομοίωσης ομοσπονδίας» η οποία «θα μπορούσε να εξευρωπαϊστεί»

Τέλος χαρακτήρισε «σταθεροποιητικό παράγοντα στην Ευρώπη» την καγκελάριο Μέρκελ εκτιμώντας ότι η αναφορά που έκανε στην τρόικα οφείλεται στη δύναμη της συνήθειας επειδή χρησιμοποιούσαμε για πολλά χρόνια αυτή τη λέξη. «Εμείς θεωρούμε ότι η τρόικα έχει τελειώσει, γιατί το μνημόνιο έχει τελειώσει», υπογράμμισε, παραδεχόμενος ωστόσο ότι οι συνάδελφοί του στο Eurogroup χρησιμοποιούν τη λέξη αυτή.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα