Κωνσταντοπούλου: Ζήτημα εγκυρότητας ρυθμίσεων.Έξωση πρώην πρωθυπουργών

Ζήτημα εγκυρότητας ρυθμίσεων που έχουν ψηφιστεί με ονομαστική ψηφοφορία με λιγότερες από 151 ψήφους, τη στιγμή που υπήρχαν βουλευτές που δεν ήταν παρόντες επειδή δεν είχαν άδεια, έθεσε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Βουλή.

«Κάποιοι ανησυχούν μην ακυρωθούν μνημονιακές ρυθμίσεις που είχαν περάσει με λιγότερες από 151 ψήφους», είπε με νόημα, αναφερόμενη προφανώς σε όσους της επιτέθηκαν κατά τη συνεδρίαση για την άρση ασυλίας του Αδώνιδος Γεωργιάδη, οπότε έθεσε και πάλι το θέμα της απουσίας των εγκλείστων βουλευτών της ΧΑ και μάλιστα αναιτιολόγητα. Προανήγγειλε μάλιστα πρωτοβουλίες για το θέμα, χωρίς πάντως να τις προσδιορίσει προς το παρόν.

Ειδικότερα, η κ. Κωνσταντοπούλου αφού επανέλαβε την άποψή της ότι η Βουλή πρέπει να λειτουργεί με όλους τους βουλευτές της, υποστήριξε ότι «τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών δεν πρέπει να παρακωλύονται από εξωγενείς παράγοντες», αφήνοντας να εννοηθεί πως η μη χορήγηση άδειας από τους εισαγγελείς δεν μπορεί να μένει χωρίς αιτιολογία. Τόνισε, εξάλλου, ότι η Βουλή πρέπει και θα διεκδικήσει να λειτουργεί με όλους τους βουλευτές, αξιώνοντας να παρίστανται όσοι έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο Κοινοβούλιο και να μην παρεμποδίζονται όσοι είναι προφυλακισμένοι πάντα εντός του πλαισίου που ορίζουν οι νόμοι και το Σύνταγμα.

Αντιδρώντας η ΝΔ, υποστήριξε ότι για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων επιχειρεί να κάνει την ΧΑ ρυθμιστή της πολιτικής μας ζωής. «Εκφράζει αυτό την κυβέρνηση; Και καταλαβαίνει η κυβέρνηση που οδηγεί την χώρα αυτή η τακτική;», αναρωτήθηκαν στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλώντας ουσιαστικά το Μέγαρο Μαξίμου να πάρει θέση για το θέμα.

Κύκλοι της Συγγρού άλλωστε, υποστηρίζουν ότι ο μεγάλος όγκος των νομοσχεδίων που υπονόησε η Πρόεδρος της Βουλής έχει ψηφιστεί πριν από την προφυλάκιση των βουλευτών της ΧΑ, ενώ η απουσία τους δεν αρκούσε για να ανατρέψει το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στις υπόλοιπες. Επανέφεραν δε το επιχείρημα ότι η παρουσία στη Βουλή προφυλακισμένων βουλευτών δεν αποφασίζεται από τη Βουλή αλλά από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.

Για «επίμονο πάθος» της Προέδρου της Βουλής για την συνεχή παρουσία των προφυλακισμένων βουλευτών της ΧΑ τη Βουλή, έκανε λόγο από την πλευρά της η Χαριλάου Τρικούπη, σημειώνοντας ότι «την οδηγεί σε επίμονα θεσμικά ατοπήματα, παρά την αποδοκιμασία των θέσεών της ακόμη και από το κόμμα της». Ρωτώντας δε, πού στοχεύει, το ΠΑΣΟΚ κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να πάρει θέση.

Επιτροπή για το Λογιστικό Έλεγχο του Χρέους

Στην μεθεπόμενη εβδομάδα τοποθέτησε χρονικά η Ζωή Κωνσταντοπούλου την συγκρότηση της ειδικής Επιτροπής για το Λογιστικό Έλεγχο του Χρέους, που έχει από την ανάληψη των καθηκόντων της ως Πρόεδρος της Βουλής, προαναγγείλει. Ερωτηθείσα μάλιστα σχετικά, υποστήριξε ότι πρόκειται για κοινοβουλευτική πρωτοβουλία και δεν υπάρχει αντίφαση ή σύγκρουση με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τα δίκαια αιτήματα.

Η ίδια υποστήριξε ότι θα υπάρξει ειδική αντιστοίχηση των δανειακών συμβάσεων με ‘συμβάσεις μιζών και διαφθοράς’ προμηθειών, αναφερόμενη ειδικά στις υποθέσεις της Siemens και των Εξοπλισμών. «Είναι αναγκαίο να ξέρουν οι πολίτες πως αυτές οι συμβάσεις διόγκωσαν το χρέος», είπε.

Όσο για τη σύνθεση της Επιτροπής, υποστήριξε ότι θα αποτελείται από εγνωσμένου και διεθνούς κύρους προσωπικότητες. Όσο για το αν επιμένει στην άποψη ότι υπάρχει μέρος του χρέους που είναι απεχθές, δήλωσε ότι θεωρεί πως το μεγαλύτερο μέρος του χρέους είναι απεχθές και επονείδιστο. Ζήτησε μάλιστα να ερευνηθεί και να εντοπιστεί ποιο μέρος του, ποιο ποσό και για ποιους λόγους θα πρέπει να διαγραφεί…

Σημειώνοντας, άλλωστε, ότι το γεγονός πως το ελληνικό χρέος έχει περάσει σε μεγάλο βαθμό σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη δεν καταργεί το αίτημα για διαγραφή, υποστήριξε ότι το πόρισμα της εν λόγω Επιτροπής θα αποτελέσει «χρήσιμο εργαλείο» στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης.

«Ποινές» σε βουλευτές

Αναφερόμενη σε νέες πρωτοβουλίες και αλλαγές στη λειτουργία του Κοινοβουλίου, η κ.Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για ενίσχυση και υποστήριξη των βουλευτών στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης του έργου τους, αλλά και της τήρησης των υποχρεώσεών τους.

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι θα εφαρμοστεί ο Κανονισμός της Βουλής, σύμφωνα με τον οποίο, αν υπάρχουν αδικαιολόγητες μη προσελεύσεις βουλευτών για πάνω από πέντε συνεδριάσεις, θα υπόκεινται σε περικοπή της αποζημίωσής τους κατά το 1/5 αυτής. Στο ίδιο πλαίσιο, υποστήριξε ότι θα πρέπει να αρχίσει η συζήτηση για την κατάργηση της αποζημίωσης βουλευτών για την παρουσία τους στις επιτροπές, αφού αυτή αποτελεί κομμάτι του κοινοβουλευτικού τους ρόλου.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, χαρακτήρισε «παραμορφωτική της πραγματικότητας» τη δαιμονοποίηση των βουλευτών, ενώ αναφέρθηκε σε υπηρεσίες για τις οποίες πληρώνει η Βουλή, αλλά δεν έχουν πρόσβαση σε αυτές όλοι οι βουλευτές.

Η κ. Κωνσταντοπούλου επέμεινε ότι δεν μπορούν να επαναληφθούν φαινόμενα κατεπειγόντων νομοσχεδίων και τροπολογιών της τελευταίας στιγμής σε άσχετα νομοσχέδια.

Όσον αφορά στην επικοινωνία των εργασιών της Βουλής, η Πρόεδρος του Σώματος, υποστήριξε ότι στο εξής θα μεταδίδονται απευθείας και οι συνεδριάσεις των Επιτροπών από το Κανάλι της Βουλής και το Διαδίκτυο, ενώ προανήγγειλε ‘άνοιγμα της Βουλής’ σε κοινωνικές ομάδες που θέλουν να παρεμβαίνουν στο Κοινοβούλιο.

«Έξωση» σε τρεις πρώην πρωθυπουργούς

Στο μεταξύ, η κ. Κωνσταντοπούλου, υποστήριξε ότι σήμερα θα αποστείλει επιστολή στους τρεις πρώην πρωθυπουργούς που δεν είναι πλέον βουλευτές, τους κ.κ. Μητσοτάκη, Σημίτη και Παπανδρέου, ζητώντας τους να αποδώσουν τους χώρους όπου στεγάζονται τα γραφεία τους στη Βουλή, ώστε να αξιοποιηθούν από το Κοινοβούλιο.

Αναφερόμενη στα βουλευτικά αυτοκίνητα, αφού έκανε λόγο για ‘οργιώδη παραπληροφόρηση’ για ‘αντάρτικο’ σε μία συγκεκριμένη ΚΟ (σ.σ. εννοώντας αυτή του ΣΥΡΙΖΑ) για το θέμα, υποστήριξε πως υπάρχει μία σύμβαση leasing που λήγει στα τέλη του 2015, η οποία και θα καταγγελθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η ίδια, υποστήριξε, άλλωστε, ότι η Βουλή θα πρέπει να προχωρήσει σε εκλογίκευση των δαπανών της, πλην όμως όχι στερώντας από τους βουλευτές τη δυνατότητα να ασκούν το έργο τους.

Αναφερόμενη τέλος, στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο εν Ολομελεία, προανήγγειλε την επιστολή εγγράφου στην Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, προκειμένου να δηλώσουν οι υπουργοί ποια μέρα δεσμεύεται ο καθένας τους να βρίσκεται στη Βουλή, για να απαντά στις ερωτήσεις των βουλευτών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα