Κωνσταντοπούλου: Πρόστιμο στους απόντες βουλευτές

Η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου παραχώρησε την Τετάρτη συνέντευξη Τύπου κατά την οποία προανήγγειλε σαρωτικές αλλαγές.

Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για περικοπή της βουλευτικής αποζημίωσης κατά το 1/5 αν υπάρχουν αδικαιολόγητες απουσίες βουλευτών σε πάνω από πέντε συνεδριάσεις της Ολομέλειας και των Επιτροπών.

"Στην παρούσα περίοδο θα εφαρμοστεί ο κανονισμός της Βουλής  που προβλέπει ότι αν υπάρχουν αδικαιολόγητες μη προσελεύσεις σε πάνω από πέντε συνεδριάσεις της Ολομέλειας και των Επιτροπών θα υπάρχει περικοπή της αποζημίωσης κατά το 1/5", ανέφερε συγκεκριμένα η πρόεδρος της Βουλής.

"Θα εφαρμοστεί αυτό διότι αποτελεί και την εγγύηση ότι η Βουλή θα διαβουλεύεται ως ζωντανός, συλλογικός Σώμα και όχι ως "φάντασμα" εκπροσώπησης με υποτυπώδη, έως συμβολική εκπροσώπηση", σημείωσε.

Είπε μάλιστα πως υπάρχει ακόμα και η σκέψη για την κατάργηση της βουλευτικής αποζημίωσης για το έργο των βουλευτών στις Επιτροπές.

Η κα Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε αλλαγές στον προγραμματισμό των συνεδριάσεων της Ολομέλειας και των κοινοβουλευτικών επιτροπών, ώστε να διευκολυνθούν στη συμμετοχή τους οι βουλευτές και παράλληλα να μπορούν οι πολίτες να παρακολουθούν τις κρίσιμες διεργασίες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι επιτροπές θα περιοριστούν σε πρωινές συνεδριάσεις και η Ολομέλεια θα συνεδριάζει μόνο το απόγευμα.

Η πρόεδρος του Κοινοβουλίου προανήγγειλε επίσης τη ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων όλων των επιτροπών της Βουλής, από την τηλεόραση αλλά και μέσω διαδικτύου.

Αναφορικά με τα βουλευτικά αυτοκίνητα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε ότι θα καταργηθούν από 1η Σεπτεμβρίου, όταν και η κυβέρνηση θα καταγγείλει τη σύμβαση. "Το κοινοβούλιο θα επανεκτιμήσει τον τρόπο, με τον οποίο υποβοηθούνται οι βουλευτές για τη μετάβασή τους για να υπάρξει εκλογίκευση στις δαπάνες", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δήλωσε ότι θα ζητήσει την επιστροφή των γραφείων που κατέχουν στη Βουλή οι τρεις πρώην πρωθυπουργοί που δεν είναι εν ενεργεία βουλευτές (Μητσοτάκης, Σημίτης, Παπανδρέου) ενώ υπογράμμισε ότι θα εισαγάγει περιορισμό των νομοσχεδίων που εισάγονται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστούν μνημονιακές συμβάσεις που ψηφίστηκαν με κάτω από 151 ψήφους και χωρίς τη συμμετοχή προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Τόνισε τέλος ότι ο νόμος προβλέπει ρητά ότι η άρνηση χορήγησης άδειας σε προφυλακισμένους βουλευτές πρέπει να είναι αιτιολογημένη.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις αντιδράσεις των κομμάτων σχετικά με την εκλογή της ως Πρόεδρος της Βουλής, η ίδια τόνισε:

"Δεν έκανα καμπάνια εκλογής. Ούτε ζήτησα από καμία Κ.Ο. την ψήφο της. Οι τρεις κοινοβουλευτικές ομάδες που εξέδωσαν ανακοινώσεις οργής, λίγες μέρες μετά ανακοίνωσαν ότι θα υπερψηφίσουν. Μετά επαναστάτησαν ξανά για τη λειτουργία μου ως πρόεδρος της Βουλής.

Εγώ θα τους δίνω πάντοτε το βήμα να διατυπώνουν τις διαφωνίες και τις κριτικές τους. Θα συνεχίσω να προστατεύω το δικαίωμά τους να ασκούν κριτική".

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα