Aλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Κύμα νέων συλλογικών συμβάσεων

Για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που αφορά στις συλλογικές συμβάσεις, ώστε αυτές να είναι πιο ισχυρές από τις ατομικές που υπογράφονται τώρα, μίλησε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.

Μάλιστα, τόνισε πως η κυβέρνηση σκοπεύει σύντομα να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές. Ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας στον Βήμα FM, υποστήριξε πως πρόκειται για μια πολιτική, τελικά, κίνηση και όχι μια κίνηση με όρους στενά οικονομικούς.

«Είναι μια σημαντική αλλαγή η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων, διότι δίνει υπόσταση στις συλλογικές συμβάσεις και το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο τις καθιστούσε ουσιαστικά αδειανό πουκάμισο» είπε ο κ. Σκουρλέτης στη συνέντευξή του και διευκρίνισε πως το νέο καθεστώς δίνει όπλα και φωνή στους εργαζομένους.

Θα δίνει τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης

«Δίνει δυνατότητα να διαπραγματευτούν. Και από εκεί και έπειτα, χωρίς τη λογική της παρέμβασης από την πλευρά του κράτους. Δεν θα έχουν ισχύ οι ατομικές συμβάσεις, όχι αναδρομικά, γιατί αυτό δεν γίνεται. Ανάλογα με το τι θα προκύψει από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ως ύψος της συλλογικής σύμβασης, αυτό θα συμπαρασύρει το ύψος της αμοιβής που έχει διαμορφωθεί σήμερα με τις ατομικές. Αυτό γινόταν πάντα, δεν γίνεται αλλιώς», τόνισε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Χωρίς τέλος οι νέες ατομικές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα

Μπαράζ ατομικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα καταγράφουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας αλλά και της ΓΣΕΕ, ενόψει των σχεδιαζόμενων αλλαγών στα εργασιακά και της αύξησης του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με τα «Νέα».

Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ, αυτές οι «ατομικές συμφωνίες» που επιβάλλονται από τον εργοδότη έχουν εξαιρετικά δυσμενή αποτελέσματα για τον εργαζόμενο, αφού ουσιαστικά μετατρέπουν τη μόνιμη, αορίστου χρόνου απασχόληση σε μερική ή σε «εκ περιτροπής» εργασία και οδηγούν στην απώλεια κατοχυρωμένων εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

Το βασικό χαρακτηριστικό των περισσότερων «ατομικών συμφωνιών» είναι ότι δεν αναφέρεται ρητά η ημερομηνία λήξης τους και της αυτοδίκαιης και χωρίς άλλους όρους επαναφοράς στο πρότερο καθεστώς της εργασιακής σχέσης.

Σε δύο δόσεις η αύξηση του κατώτατου μισθού

Ο υπουργός Εργασίας, αναφερόμενος στον κατώτατο μισθό, διευκρίνισε πως η αύξησή του θα γίνει σε δύο δόσεις. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως η λογική της νέας ελληνικής κυβέρνησης για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ είναι να υπάρξει σε δύο δόσεις αυτή η αύξηση, μια αύξηση μέσα στο 2015 και να ολοκληρωθεί μέσα στο 2016.

Ο κ. Σκουρλέτης πρόσθεσε πως θα μπορεί πολύ σύντομα να ανακοινώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες και νούμερα, ωστόσο «στο μεσοδιάστημα θα έχει υπάρξει δυνατότητα επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων, οπότε μπορεί να έχει υπάρξει στο μεσοδιάστημα αυτό αύξηση σε κάποιους κλάδους».

 

iefimerida

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα