Στη Βουλή για συζήτηση, αλλά όχι για κύρωση, η συμφωνία

Στη Βουλή, αλλά όχι για κύρωση, φέρνει την παράταση της δανειακής σύμβασης η κυβέρνηση. Στόχος, η ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας και η συζήτηση επί του κειμένου που έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους.

Ειδικότερα, όπως αποκάλυψε, μιλώντας στον Real FM και τον Νίκο Χατζηνικολάου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, «ο πρωθυπουργός προσωπικά είναι διατεθειμένος και αποφασισμένος να ανοίξει αυτό το ζήτημα στη Βουλή, έτσι ώστε να υπάρξει μία συζήτηση στο Κοινοβούλιο με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όπου θα παρουσιάζει τη συμφωνία».

Ο ίδιος πάντως, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται ζήτημα εσωκομματικών αντιδράσεων, επιμένοντας ότι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση δεν φέρνει τη συμφωνία για κύρωση από τη Βουλή έχει να κάνει με το γεγονός ότι πρόκειται απλά και μόνο για μία παράταση μίας υφιστάμενης δανειακής σύμβασης.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας θα φέρει άμεσα στη Βουλή τη συζήτηση για το θέμα, με σεβασμό στη διαφάνεια και τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Εξηγώντας ότι ο ESM δεν ζητά καμία κύρωση από την ελληνική Βουλή καθώς δεν υπάρχει σχετική διεθνής απαίτηση, αλλά και πως ούτε καν το γερμανικό Κοινοβούλιο κύρωσε τη δανειακή σύμβαση, στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι κεντρικός στόχος της κυβέρνησης παραμένει η ακύρωση του μνημονίου και η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης.

Επιμένουν, δηλαδή, να διαχωρίζουν τη δανειακή σύμβαση από το μνημόνιο και δεσμεύονται ότι η νέα συμφωνία που θα προκύψει στο πέρας του τετραμήνου, θα έρθει προς επικύρωση στη Βουλή.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι η κυβέρνηση έσπευσε να απαντήσει με σκληρό τρόπο στο EFSF (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) που υποστήριξε ότι η συμφωνία είναι ουσιαστικά συνέχεια του μνημονίου.

«Τα μνημόνια στην Ελλάδα τελείωσαν στις 25 Γενάρη», ήταν η άμεση όσο και κάθετη απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου, που κάλεσε τους αρμοδίους του EFSF να ενημερωθούν για τις σκληρές διαπραγματεύσεις στις τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις του Eurogroup και την κατάληξη των διαπραγματεύσεων στο κοινό ανακοινωθέν, θυμίζοντας ότι σε αυτό δεν υπάρχει –και όχι τυχαία- καμία αναφορά σε μνημόνια.

Στο μεταξύ, απαντώντας σε όσους μιλούν για ασάφεια στο κείμενο μεταρρυθμίσεων, σημειώνουν ότι μετά το νομοσχέδιο που αφορά στην ανθρωπιστική κρίση, θα ακολουθήσουν και άλλα που θα εξειδικεύουν την λίστα μεταρρυθμίσεων και δράσεων που απέστειλε ο Γιάνης Βαρουφάκης στο Eurogroup.

Όσον αφορά στο σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, πάντως, περιλαμβάνει τρία βασικά μέτρα :

• Επανασύνδεση του κομμένου ρεύματος σε κύριες κατοικίες χωρίς επιβάρυνση και παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος ως 300 khw ως το τέλος του χρόνου

• Επίδομα ενοικίου σε έως 30.000 νοικοκυριά για το 2015, με ενδεχόμενη παράταση και για το επόμενο έτος. Η επιδότηση θα ανέρχεται στα 70-220 ευρώ τον μήνα και δεν θα αποτελεί φορολογούμενο εισόδημα για τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, ούτε θα μπορεί να κατασχεθεί για χρέη προς πιστωτικά ιδρύματα. Αντίθετα, θα μπορεί να καλύπτει, συμψηφιζόμενο, βεβαιωμένες οφειλές του προς την Εφορία και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

• Επίδομα σίτισης για την προμήθεια βασικών ειδών διατροφής και διαβίωσης για 300.000 άτομα. Αυτό θα έχει την μορφή κουπονιού ή ηλεκτρονικού μέσου προμήθειας αυτών των ειδών και το ύψος του θα κυμαίνεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας για αγορά προϊόντων από επιχειρήσεις που θα θελήσουν να συνεργαστούν.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα