Σχέδια για τον νέο νόμο που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ

Σχέδια για τον νέο νόμο που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ κάνουν στο υπουργείο Οικονομικών.

Όπως έχει δηλώσει η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Ν. Βαλαβάνη το νέο νομοσχέδιο για το φόρο ακινήτων θα έρθει στη Βουλή το δεύτερο εξάμηνο του έτους, μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, η οποία σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ θα πρέπει να γίνει μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Αυτό σημαίνει ότι οι εισπράξεις από το φόρο στα ακίνητα θα πάει ακόμα πιο πίσω, με τους φορολογούμενους να αρχίζουν να πληρώνουν τις δόσεις τους στην καλύτερη περίπτωση από τον Σεπτέμβριο.

Πάντως, η σύγχυση είναι το συναίσθημα που αισθάνονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων, αφού οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών δίνουν και παίρνουν, εντείνοντας την αγωνία τους.

Πάντως όπως προκύπτει από τις δηλώσεις της κας Βαλαβάνη, η πρώτη κατοικία θα είναι αφορολόγητη με το νέο νόμο για την πλειοψηφία των φορολογουμένων, ενώ ο υπουργός Επικρατείας, Α. Φλαμπουράρης, προανήγγειλε και οικογενειακό αφορολόγητο όριο ακίνητης περιουσίας στα επίπεδα των 500.000 ευρώ, καθώς και μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 10% - 40%, ανάλογα με την περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως ένα από τα επικρατέστερα σενάρια που συζητά το οικονομικό επιτελείο είναι ο νέος φόρος ακινήτων να προσομοιάζει με το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων που είχε επιβληθεί το 2008, ως προς το αφορολόγητο όριο.

Αν επαληθευτεί λοιπόν αυτό το σενάριο, το αφορολόγητο όριο που θα καθιερωθεί θα αφορά μόνο την πρώτη κατοικία, ενώ τα υπόλοιπα ακίνητα, αγροτεμάχια και οικόπεδα θα υπόκεινται κανονικά σε φόρο.

Σε περίπτωση που η αξία της πρώτης κατοικίας είναι μεγαλύτερη του αφορολόγητου ορίου, τότε θα φορολογείται και η κατοικία αυτή, αλλά μόνο για το τμήμα της αξίας της, το οποίο υπερβαίνει το αφορολόγητο.

Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο νέος φόρος θα υπολογίζεται με προοδευτική κλίμακα και ο ανώτερος συντελεστής ενδεχομένως θα φτάνει στο 2%.

Τα έσοδα από το νέο αυτό φόρο υπολογίζονται στα 1,5 δισ. ευρώ, ενώ η υστέρηση θα καλυφθεί από έσοδα που θα προκύψουν από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Τα χαρακτηριστικά του νέου Φόρου Ακινήτων

• Οικογενειακό αφορολόγητο: 500.000 ευρώ

• Ανώτατος συντελεστής: 2% (επίπεδα ΦΑΠ)

• Εξαιρούνται: Χωράφια

• Έναρξη πληρωμών: Σεπτέμβριος - Οκτώβριος

• Προσδοκώμενα έσοδα: περίπου 1,5 δισ. ευρώ (ΕΝΦΙΑ: 2,650 δισ. ευρώ)

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα