Ελεγκτές - πελάτες θα εντοπίζουν όσους δεν κόβουν αποδείξεις

Τις μεθόδους της αμερικανικής φορολογικής υπηρεσίας IRS θα αντιγράψει η ελληνική εφορία, σύμφωνα με όσα είπε σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

Μάλιστα ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση προσδοκά σημαντικά έσοδα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής με τη χρήση, μάλιστα, έξυπνων μεθόδων ελέγχου.

Είπε χαρακτηριστικά ότι, όπως η αμερικανική φορολογική υπηρεσία IRS, οι ελεγκτές θα πηγαίνουν ως πελάτες στα καταστήματα και θα ελέγχουν εάν εκδίδονται αποδείξεις. Επίσης, είπε ότι οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στα εμβάσματα που έχουν σταλεί στο εξωτερικό, καθώς και στις λίστες της φοροδιαφυγής.

Σημειώνεται ότι στο σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών είναι να αποκτήσει τη δυνατότητα διενέργειας προληπτικού φορολογικού ελέγχου εκ νέου το ΣΔΟΕ προκειμένου να ελέγχει την έκδοση αποδείξεων στην αγορά. Επίσης προβλέπεται ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό κρίσιμων ελεγκτικών υπηρεσιών όπως είναι το κέντρο φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου και το ΣΔΟΕ, καθώς και το κέντρο ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων.

Το σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής περιγράφεται και στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που παρουσιάστηκε χθες και περιλαμβάνει τη δημιουργία ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης από την εφορία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα