ΝΔ: Παράταση του μνημονίου με χειρότερους όρους η συμφωνία

Για ανακρίβειες και χοντρά ψέματα της κυβέρνησης κάνει λόγο η ΝΔ και υποστηρίζει ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους εταίρους αποτελεί ουσιαστικά την παράταση του μνημονίου και μάλιστα υπό χειρότερες συνθήκες για τη χώρα.

Κύκλοι της ΝΔ επισημαίνουν πως δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός της δανειακής σύμβασης από τα μνημόνια και καμία απεμπλοκή, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως λένε, η κυβέρνηση ζήτησε, με την επιστολή του υπουργού Οικονομικών στις 18 Φεβρουαρίου και το Eurogroup ενέκρινε, την, υπό όρους, προϋποθέσεις και δεσμεύσεις, επέκταση του υπάρχοντος Μνημονίου για τέσσερις ακόμη μήνες.

«Η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν "έσκισε" το μνημόνιο, αλλά το συνυπέγραψε» λένε στη λεωφόρο Συγγρού και επισημαίνουν τις σχετικές ανακοινώσεις της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, όπου τονίζεται πως η αξιολόγηση θα βασιστεί πάνω στο ισχύον μνημόνιο.

Όσον αφορά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι έβαλε τέλος στα εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα, στη ΝΔ κάνουν λόγο για ανακρίβειες και κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ πως «στην απόφαση του Eurogroup, που προσυπέγραψε, δεσμεύτηκε "να διασφαλίσει τα κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα ή χρηματοδοτικά έσοδα, που απαιτούνται για να εγγυηθεί τη βιωσιμότητα του χρέους, σύμφωνα με την απόφαση του Εurogroup, του Νοεμβρίου του 2012"».

Μάλιστα αυτό που λένε στη ΝΔ είναι πως, ήδη, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, υπάρχουν δύο αρνητικά φαινόμενα, τα μειωμένα δημόσια έσοδα και η μειωμένη ανάπτυξη, που θα επιβαρύνει, όπως λένε και τα έσοδα, τους επόμενους μήνες.

Σε αυτήν τη λογική, κύκλοι της ΝΔ εκτιμούν πως θα υπάρξει διεύρυνση του δημοσιονομικού κενού, δηλαδή νέα μέτρα λιτότητας για φέτος, αλλά και για τα επόμενα χρόνια, καθώς η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προσφύγει σε νέο δανεισμό.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα