Ισχυρή παρέμβαση Ομπάμα υπέρ της Ελλάδας

Ηχηρή παρέμβαση Ομπάμα υπέρ της Ελλάδας, έκανε πριν λίγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου.

"Ελπίζω η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αυτή είναι η ελπίδα μου", CNN ο κ. Ομπάμα.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ανάπτυξη για χώρες όπως η Ελλάδα και τόνισε ότι δεν μπορεί να πιέζονται αυτές οι χώρες που βρίσκονται σε λιτότητα. «Δεν μπορείς να στίβεις τις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση, είπε ο κ. Ομπάμα.
Ο Πρόεδρος Ομπάμα πιστεύει ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα, αλλά όχι με συνθήκες λιτότητας, αλλά ανάπτυξης. Μίλησε για τη φοροδιαφυγή, και αναφέρθηκε στην αδυναμία συλλογής φόρων.

Σημείωσε επίσης ότι από την αρχή βοηθήσαμε και ασχοληθήκαμε με την ελληνική κρίση. Και είναι σημαντικό ότι και η Γερμανία αναγνωρίζει ότι πρέπει να μείνει στο ευρώ.

«Δεν μπορείς να στίβεις τις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση, είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ομπάμα στέλνει άμεσα στην Αθήνα τον υφυπουργό Οικονομικών της κυβέρνησής του, σε μια προσπάθεια να παρέμβει ενεργότερα στις εξελίξεις.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

“Αυτό που είναι αλήθεια είναι ότι δεν μπορεις να συνεχισεις να πιεζεις χώρες που βρισκονται σε ύφεση. Καποια στιγμη πρεπει να υπάρξει στρατηγικη ανάπτυξης, προκειμενου αυτές οι χωρες να μπορεσουν να αποπληρωσουν τα χρεη τους, να μειωσουν καποια από τα ελλειμματα τους.

Δεν υπαρχει αμφιβολια ότι η ελληνικη οικονομια βρισκοταν σε επιτακτική ανάγκη μεταρρυθμίσεων, η συλλογή των φόρων στην Ελλλαδα ηταν διάσημα τραγική.

Νομιζω ότι για να μπορέσει η Ελλαδα να γινει ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά, έπρεπε να δρομολογήσουν μια σειρά από αλλαγές. Είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αυτες οι αλλαγές αν το επιπεδο διαβιωσης των πολιτων εχει πεσει κατά 25%, αυτό δεν μπορει να το αντεξει ουτε η ελληνικη κοινωνια ουτε το πολιτικο συστημα.

Επομενως η ελπιδα μου είναι ότι η ελλαδα θα μεινει στην ευρωζωνη, νομιζω ότι αυτό θα απαιτουσε συμβιβασμους από ολες τις πλευρες. Οταν η οικονομικη κριση στην Ελλαδα ενεσκυψε πριν από μερικα χρονια, εμεις ειχαμε ενεργο ρολο στην προσπαθεια αντιμετωπισης της. Νομιζω ότι αναγνωριζει η Γερμανια και αλλοι ότι θα ηταν καλυτερο για την Ελλαδα να παραμεινει στην Ευρωζωνη, από το να βρεθει εξω από αυτή. Είναι μία κατασταση που στις αγορες δεν αρεσει.

Γενικως όμως με απασχολει η αναπτυξη στην Ευρωπη, η δημοσιονομικη πειθαρχια είναι σημαντικη, οι διαρθρωτικες μεταρρυθμισες είναι απαραιτητες σε πολλές από αυτές τις χωρες, αλλα αυτό που μας δίδαξε η αμερικανικη εμπειρια, είναι ότι ο καλυτερος τροπος να μειωσεις τα ελλειμματα είναι να αποκαταστησεις την δημοσιονομικη σταθεροτητα είναι να αναπτυχθεις και όταν εχεις μια οικονομια σε ελεύθερη πτώση πρεπει να υπαρξει στρατηγικη αναπτυξης και όχι απλως να γινονται προσπαθειες πίεσης ενός πληθυσμού που δεινοπαθεί ολοενα και περισσοτερο”.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα