Ο χάρτης της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας

Οι βουλευτές πηγαίνουν πάντα με αυτόν που έχει τη δύναμη. Με τη φράση αυτή έμπειρο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας περιέγραφε το εφήμερον των συμμαχιών στην πολιτική και των ισορροπιών στο εσωτερικό των κομμάτων.

Παρόλα αυτά, όταν τα πράγματα είναι ρευστά, η χαρτογράφηση των δυνάμεων σε μία κοινοβουλευτική ομάδα έχει ενδιαφέρον. Για αυτό άλλωστε οι σαμαρικοί κατέβαλλαν ιδιαίτερη προσπάθεια ώστε να εκλέξουν στη νέα Βουλή όσο περισσότερους “δικούς τους ανθρώπους”.

Βάσει καταστατικού του 2013 άλλωστε, τον πρόεδρο της Ν.Δ μπορεί να αμφισβητήσει το ένα τρίτο της κοινοβουλευτικής ομάδας (δηλαδή 26 από τους 76 βουλευτές που διαθέτει πλέον η Ν.Δ) και για να γίνει αποδεκτή η πρόταση αμφισβήτησης και να ξεκινήσει η διαδικασία προσφυγής στη βάση, πρέπει να την ψηφίσει το 50% συν ένα δηλαδή εν προκειμένω 39 βουλευτές.

Ζυμώσεις προς αυτή την κατεύθυνση δεν έχουν γίνσαμαρει βέβαια μέχρι στιγμής και παρόλο που δεν αποκλείεται στην πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ μετά την ορκομωσία στις 5 Φεβρουαρίου να εγερθούν πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα, κίνηση ευθείας αμφισβήτησης δεν αναμένεται. Οι ισορροπίες όμως έχουν ενδιαφέρον, καθώς οι καραμανλικοί φαίνεται να αποτελούν την πλειοψηφία και ο κ.Σαμαράς θεωρεί ότι ελέγχει το 30% της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Που "χρεώνονται" οι 76 βουλευτές της Ν.Δ

Οι Θόδωρος Φορτσάκης, Δημήτρης Σταμάτης, Νίκη Κεραμέως και Βασίλης Οικονόμου, που εξελέγησαν στο Επικρατείας θεωρούνται βεβαίως σαμαρικοί.

Στην Α' Αθήνας, η Όλγα Κεφαλογιάννη αποτελεί λόγω ονόματος αυτόνομη περίπτωση με όχι και τόσο κρυφές φιλοδοξίες. Ο Βασίλης Κικίλιας χρεώνεται στους σαμαρικούς χωρίς αυτό να σημαίνει στενή αναφορά, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη έχει εκ των πραγμάτων ξεχωριστό ρόλο. Ο Νικήτας Κακλαμάνης θεωρείται ότι σε περίπτωση κρίσης θα συνταχθεί με τους καραμανλικούς, αν και ο κ.Σαμαράς τον έχρισε αντιπρόεδρο της Βουλής σε μία προσπάθεια να τον πάρει με το μέρος του.

Η Β' Αθηνών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η περιφέρεια των επίδοξων διαδόχων, καθώς σε αυτή εξελέγη πρώτος ο Νίκος Δένδιας, που πήρε και σαμαρική στήριξη για να αποτελέσει αντίβαρο στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά ποντάρει και στο καραμανλικό του προφίλ και την υπόγεια στήριξη της πολυπληθέστερης γαλάζια φυλής. Τρίτος είναι ο σαμαρικός Άδωνις Γεωργιάδης, ακολουθεί ο έχων καλές σχέσεις με μητσοτακικούς και καραμανλικούς Κωστής Χατζηδάκης και ο φιλελεύθερος Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Στην έκτη θέση ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που σαμαρικός δεν είναι προφανώς, ενώ έλαβε ισχυρή στήριξη από το καραμανλικό μπλοκ.

Καραμανλικοί και ο Γιώργος Κουμουτσάκος και η Άννα Καραμανλή, ενώ η Σοφία Βούλτεψη είχε τη στήριξη του σαμαρικόυ περιβάλλοντος παρά τις ρίζες της στο μητσοτακικό στρατόπεδο. Στη δέκατη θέση η ακραιφνώς σαμαρική Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, για το χατήρι της οποιας η γαλάζια ηγεσία σκοπεύει να αλλάξει τον κανονισμό λειτουργίας της κοινοβουλευτικής ομάδας προκειμένου να εκλεγεί γραμματέας αυτής. Σε ρόλο ελεύθερου σκοπευτή ο δυσαρεστημενος της λαϊκής δεξιάς Γεράσιμος Γιακουμάτος.

Σαμαρικός,αλλά και πιθανός δελφίνος, είναι στην περιφέρεια Αττικής ο Μάκης Βορίδης . Στους σαμαρικούς χρεώνονται η Γεωργία Μαρτίνου και ο Θανάσης Μπούρας, ενώ καραμανλικός πέραν πάσης αμφιβολίας είναι βεβαίως ο εκλεγείς στην τρίτη θέση Γιώργος Βλάχος.

Οι σαμαρικοί υπολογίζουν στους δικούς τους τον Κώστα Κατσαφάδο στην Α Πειραιά αν και δεν είναι στο “σκληρό” περιβάλλον, ενώ στη Β' Πειραιώς εξελέγη ο Γιάννης Τραγάκης, ο οποιος είχε διαχρονικά καλές σχέσεις με το καραμανλικό χώρο.

Στην Α' Θεσσαλονίκης, την εκλογική περιφέρεια του Κώστα Καραμανλή, ο Κώστας Γκιουλέκας επισκέφθηκε το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού την Παρασκευή και μπαίνοντας έκανε δήλωση με την οποια έβαζε θέμα προσώπων (δηλαδή εμμέσως και ηγεσίας), ο Σταύρος Καλαφάτης επίσης χρεώνεται στον καραμανλικό χώρο και η Ελενα Ράπτη είναι δυσαρεστημένη λόγω της μη υπουργοποίησης της.

Στη Β Θεσσαλονίκης, ο σαμαρικος τα τελευταία χρόνια Θόδωρος Καραόγλου και ο καραμανλικός αλλά με φιλίες στο σαμαρικό χώρο Σάββας Αναστασιάδης.

Από την Αιτωλοακαρνανία ο Κώστας Καραγκούνης που το 2009 είχε υποστηρίξει την κ.Μπακογιάννη, μεταπήδησε εν συνεχεία στο σαμαρικό κύκλο και έχει καλές σχέσεις και με τον κ.Βορίδη έγινε εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ προς μεγάλη δυσαρέσκεια του Μάριου Σαλμά που είχε στηρίξει Σαμαρά λόγω και ΠΟΛΑΝ.

Καραμανλικός ο Γιάννης Ανδριανός που επανεξελέγη στην Αργολίδα, σαμαρικός ο Κώστας Βλάσσης που κέρδισε για μία χούφτα ψήφους μετά από σκληρό παρασκήνιο στην Αρκαδία τον καραμανλικό Ανδρέα Λυκουρέντζο

Απόλυτα σαμαρικός ο πρώην γενικός γραμματέας Ενημέρωσης Ανδρέας Κατσανιώτης στην Αχαΐα, καραμανλικός αλλά από αυτούς που είχε αξιοποιήσει στην κυβέρνηση ο εκδιωχθείς για τις δηλώσεις του περί αναγκαίου Κασιδιάρη Γιώργος Στύλιος που επανεξελέγη στην Άρτα.

Στη Βοιωτία ο καραμανλικός Ευάγγελος Μπασιάκος και στον Έβρο ο επίσης καραμανλικών αναφορών Τάσος Δημοσχάκης, αφήνοντας εκτός το σαμαρικό 'Ακη Γεροντόπουλο και τον Αλέκο Δερμεντζόπουλο.

Ο Κώστας Τζαβάρας στην Ηλεία δεν έχει πλέον καλές σχέσεις με τη σαμαρική ηγεσία, ενώ στην Εύβοια ο Σίμος Κεδίκογλου αν και υπήρξε κυβερνητικός εκπρόσωπος δε θεωρείται σαμαρικός, όπως ο Κώστας Μαρκόπουλος που έμεινε εκτός.

Καραμανλικός και ο Γιώργος Κασαπίδης στην Κοζάνη, στο σαμαρικό στρατόπεδο χρεώνεται ο Κώστας Τασούλας στα Ιωάννινα.

Καραμανλικοί βγήκαν και σε Καβάλα και Καρδίτσα, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Κώστας Τσιάρας αντίστοιχα, με το δεύτερο ενοχλημένο για σαμαρικό πόλεμο που δέχθηκε στο παρασκήνιο.

Ο Στέφανος Γκίκας, που κατάφερε να εκλεγεί στην Κέρκυρα παρά την προβεβλημένη υποψηφιότητα της απαχθείσας από το ΠΑΣΟΚ Άντζελας Γκερέκου, έχει κάθε λόγο να είναι δυσαρεστημένος με τον κ.Σαμαρά.

Καραμανλικος εξελέγη και στην Κόρινθο, ο Χρήστος Δήμας, παρόλο που ο σαμαρικός Νίκος Ταγαράς είχε το ατού κυβερνητικής θέσης.

Σαμαρικός 100% θεωρείται ο Γιάννης Βρούτσης που θα έιναι ένας εκ των αναπληρωτών κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, ενώ στη Λέσβο ο σαμαρικός Χαράλαμπος Αθανασίου άφησε εκτός τον καραμανλικό Παύλο Βογιατζή.

Ο Θανάσης Δαβάκης που άφησε εκτός στη Λακωνία τη Φεβρωνία Πατριανάκου είχε καλές σχέσεις με το σαμαρικό χώρο.

Στη Λάρισα ο Μάξιμος Χαρακόπουλος φέρεται πλέον πιο κοντά στον Κώστα Καραμανλή παρά στον Αντώνη Σαμαρά με τον οποίο οι σχέσεις του έχουν διαρραγεί, ενώ δεύτερος εξελέγη ο καθαρά σαμαρικός Χρήστος Κέλλας.

Σαμαρικός και ο Χρήστος Μπουκωρός που εξελέγη για πρώτη φορά στη Μαγνησία.

Καραμανλικός βεβαίως ο Αλέκος Κοντός που επανεξελέγη στην Ξάνθη. Ο Γιώργος Καρασμάνης χάρη στην υποργοποίηση του στο Αγροτικής Ανάπτυξης από τον κ.Σαμαρά άφησε εκτός στην Πέλλα τον καραμανλικό Δάνη Τζαμτζή.

Ο Κώστας Κουκοδήμος στην Πιερία δε θεωρείται πλέον στενά σαμαρικός, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ση Ροδόπη είναι βεβαίως καραμανλικός και στα Τρίκαλα εξελέγη ο σαμαρικός Κώστας Σκρέκας

Την πρώτη θέση στις Σέρρες κατέλαβε ο πρωτοεκλεγείς Κωστής Καραμανλής και τη δεύτερη έδρα η Φωτεινή Αραμπατζή.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας στη Φθιωτιδα έχει μεν καραμανλικές ρίζες ηταν ομως από τα στελέχη που αξιοποίησε ο κ.Σαμαράς.

Στη Χαλκιδική εξελέγη ο καραμανλικός Γιώργος Βαγιωνάς και στη Χίο ο Νότης Μηταράκης, που έχει στενές σχέσεις με τον κ.Σαμαρά.

Διαχρονικά μητσοτακικός ο Λευτέρης Αυγενάκης στο Ηράκλειο, ο Γιάννης Πλακιωτάκης που επανελέγη στο Λασίθι είχε αξιοποιηθεί στην κυβέρνηση, ενώ ο Γιαννης Κεφαλογιάννης στο Ρέθυμνο θεωρείται καθαρά σαμαρικός.

Στο σαμαρικό στρατόπεδο σύμφωνα με το news247 υπολογίζουν και τους Δημήτρη Κυριαζίδη στη Δράμα, Μάνο Κόνσολα στα Δωδεκάνησα, Απόστολο Βεσυρόπουλο στην Ημαθία, Γιώργο Γεωργαντά στο Κιλκίς, Μαρία Αντωνίου στην Καστοριά, Τιμολέοντα Κοψαχείλη στα Γρεβενά, Στέργιο Γιαννάκη στην Πρέβεζα, Βασίλη Γιόγιακα στη Θεσπρωτία και Γιάννη Αντωνιάδη στη Φλώρινα.

Όλα αυτά βέβαια μπορεί να αλλάξουν όπως και μετά το 2009 πολλοί εξ αυτών, που είχαν στηρίξει την κ.Μπακογιάννη μεταπήδησαν με άνεση στο στρατόπεδο του κ.Σαμαρά.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα