Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες. Οι συμμαχίες του Τσίπρα ενόψει Συνόδου

Ιδιαιτέρως κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες ημέρες για την διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 12 Φεβρουαρίου και την πρώτη παρουσία Τσίπρα ως πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες.
Στόχος του πρωθυπουργού είναι να μην βρίσκεται μόνος του στο τραπέζι απέναντι στους 26 ευρωπαίους ηγέτες.

Γι αυτό τον λόγο ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινά κύκλο σημαντικών συναντήσεων με τον Ιταλό ομόλογο του Μ. Ρέντσι και τον Γάλλο Πρόεδρο Φ. Ολάντ οι οποίοι διαφωνούν με την πολιτική λιτότητας της Α. Μέρκελ.

Ενδιαμέσως και αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών βρίσκεται ήδη στο Παρίσι και στις 6 το απόγευμα θα δει το Γάλλο ομόλογο του.

Μετά το σκηνικό κρίσης που δημιουργήθηκε και προκάλεσε ψυχρολουσία σε Βρυξέλλες και Βερολίνο ο πρωθυπουργός με δήλωση του στο Bloomberg ξεκαθάρισε πως δεν επιθυμεί να συγκρουστεί με τους ευρωπαίους εταίρους αλλά τόνισε πως θα σεβαστεί την εντολή του ελληνικού λαού που ζητά να μπει τέλος στις πολιτικές λιτότητας.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός σε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες του με τους Μ.Σουλτς. Μ.Ντράγκι και Γ.Ντάισελμπλουμ διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί να σταματήσει τη διαπραγμάτευση, παρά τις αντίθετες εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί.

Δώστε μας χρόνο για να αναπνεύσουμε

Η υποχρέωσή μου να σεβαστώ την καθαρή εντολή του ελληνικού λαού για τέλος της λιτότητας και επιστροφή σε μία αναπτυξιακή ατζέντα, σε καμιά περίπτωση δεν περιλαμβάνει τη μη εκπλήρωση των δανειακών μας υποχρεώσεων μας απέναντι στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο Bloomberg.

"Η διαβούλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας μόλις ξεκίνησε" ανέφερε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι "παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, είμαι απολύτως βέβαιος ότι σύντομα θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη".

"Καμιά πλευρά δεν επιδιώκει τη σύγκρουση και δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, ανέφερε ο πρωθυπουργός".

"Αντιθέτως, αυτό που σημαίνει είναι ότι χρειαζόμαστε χρόνο ώστε να αναπνεύσουμε και να δημιουργήσουμε το δικό μας μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης, το οποίο –μεταξύ άλλων- θα ενσωματώνει τους στόχους των πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και των ριζικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους" πρόσθεσε σύμφωνα με το news247.


Μπαράζ επαφών του Γ.Βαρουφάκη

«Μαραθώνιο» διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους ξεκινά ο Γ.Βαρουφάκης.

Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν. Η συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 ώρα Ελλάδας (17:00 ώρα Γαλλίας), ενώ θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη τύπου στις 19:30 ώρα Έλλαδας (18:30 ώρα Γαλλίας).

Αύριο, ο Γ.Βαρουφάκης θα επισκεφθεί στο Λονδίνο, όπου μαζί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο επί θεμάτων Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο, θα συναντηθούν στις 11:00 το πρωί (13:00 ώρα Ελλάδος) με τον Υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Όζμπορν. Στο πλαίσιο της επίσκεψης στο Λονδίνο, ο Υπουργός Οικονομικών θα έχει συνάντηση και με στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα του Σίτι.

Την Τρίτη σύμφωνα με το real, ο κ. Βαρουφάκης θα επισκεφθεί τη Ρώμη, όπου στις 11:30 το πρωί (12:30 ώρα Ελλάδος) θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Πιερ Κάρλο Παντοάν, στο Υπουργείο Οικονομικών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα