Δώστε μας χρόνο για να αναπνεύσουμε. Όσα δήλωσε ο Τσίπρας στο Bloomberg

Η υποχρέωσή μου να σεβαστώ την καθαρή εντολή του ελληνικού λαού για τέλος της λιτότητας και επιστροφή σε μία αναπτυξιακή ατζέντα, σε καμιά περίπτωση δεν περιλαμβάνει τη μη εκπλήρωση των δανειακών μας υποχρεώσεων μας απέναντι στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο Bloomberg.

"Η διαβούλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας μόλις ξεκίνησε" ανέφερε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι "παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, είμαι απολύτως βέβαιος ότι σύντομα θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη".

"Καμιά πλευρά δεν επιδιώκει τη σύγκρουση και δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, ανέφερε ο πρωθυπουργός".

"Αντιθέτως, αυτό που σημαίνει είναι ότι χρειαζόμαστε χρόνο ώστε να αναπνεύσουμε και να δημιουργήσουμε το δικό μας μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης, το οποίο –μεταξύ άλλων- θα ενσωματώνει τους στόχους των πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και των ριζικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους" πρόσθεσε σύμφωνα με το news247.

Ντάισελμπλουμ: Η αντίδραση του για τις δηλώσεις Τσίπρα

Τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στο Bloomberg χαιρέτισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας ότι «σύντομα το Eurogroup θα λάβει αποφάσεις για την Ελλάδα».

"Είμαι πεπεισμένος ότι μία συμφωνία σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας, αφού το κοινό μας συμφέρον είναι η οικονομική σταθερότητα και η ανάκαμψη για το κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη" καταλήγει στη δήλωση του κ. Τσίπρα.

Μία μέρα μετά την ένταση που παρατηρήθηκε στη συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε, σύμφωνα με το Bloomberg ότι «οι συνομιλίες με την ελληνική πλευρά ήταν εποικοδομητικές».

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Eurogroup κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει για τις επόμενες κινήσεις της και υπογράμμισε ότι οι 19 υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να λάβουν πολύ σύντομα αποφάσεις για την Ελλάδα.


Το Ποτάμι για τις δηλώσεις Τσίπρα στο Bloomberg

Τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, στο Bloomberg, σχολίασε σύμφωνα με το enikos το Ποτάμι, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να φύγει σύντομα από την «γκρίζα ζώνη της αντιευρωπαϊκής ρητορείας». Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

“Ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του στο Bloomberg, θέλοντας να καθησυχάσει τον ελληνικό λαό, προχώρησε σε τρεις παραδοχές, τις οποίες το Ποτάμι από καιρό έχει κάνει:

- αναζητάμε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία για την Ελλάδα και για ολόκληρη την Ευρώπη

- δεν αμφισβητούμε τις δανειακές μας υποχρεώσεις απέναντι στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ

- δεν θα δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους

Εκείνο που μένει είναι, όλες οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα μέλη της κυβέρνησης – μη εξαιρουμένων και των ΑΝΕΛ- να συνειδητοποιήσουν έστω και τώρα αυτές τις τρεις αλήθειες και να μην πειραματίζονται με εξαγγελίες που δυναμιτίζουν τις σχέσεις μας με τους εταίρους μας. Η χώρα πρέπει το συντομότερο να φύγει από την «γκρίζα ζώνη της αντιευρωπαϊκής ρητορείας» και να προχωρήσει σε «ριζικές μεταρρυθμίσεις, χτύπημα της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους».

Το Ποτάμι το λέει από την πρώτη στιγμή και με μια φράση πιο περιεκτική «να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα»”.

Τσίπρας: Μπαράζ τηλεφωνημάτων με Ντράγκι, Ντάισελμπλουμ και Σούλτς

Στον Κεντρικό τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι τηλεφώνησε το βράδυ της Παρασκευής ο Πρωθυπουργός. Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και οι δυο πλευρές επιβεβαίωσαν τις θέσεις που έχουν για αμοιβαία λύση που θα εξυπηρετεί την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Το ενδιαφέρον τηλεφώνημα έγινε από την πλευρά του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο Ολλανδός αξιωματούχος παίρνοντας τηλέφωνο τον Αλέξη Τσίπρα εμφανίστηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, καθησυχαστικός σε σχέση με τη χθεσινή συνέντευξη τύπου με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, τονίζοντας: "Υπήρξε μικρή ένταση στο υπουργείο οικονομικών στο τέλος της συνέντευξης. Δεν θέλω να δοθεί η αίσθηση ότι δεν θα προχωρήσει η διαπραγμάτευση εξαιτίας αυτού."

Στο τηλέφωνο μίλησε ο πρωθυπουργός και με τον Μάρτιν Σουλτς, με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου να τον καλεί αμέσως μετά το γεύμα που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσούα Ολάντ στο Στρασβούργο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές του τόνισε πως το γεύμα έγινε σε καλό κλίμα γεύμα και πως συζήτησαν για την Ελλάδα και ότι περιμένουν τις ενέργειες της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα για να πείσει την Ευρώπη

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκινά τα ταξίδια προκειμένου να παρουσιάσει τις θέσεις και το πρόγραμμα της κυβέρνησης σε Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους καθώς και να μεταφέρει τη διάθεση συνεργασίας και διαλόγου και όχι ρήξης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχοντας ήδη διαμηνύσει ότι προτίθεται να μείνει συνεπής στις προεκλογικές δεσμεύσεις του, θα προσπαθήσει να μεταστρέψει το κλίμα και να ζητήσει στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση.

Τη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί θα μεταβεί στη Λευκωσία, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Εκτός από τον Κύπριο Πρόεδρο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα έχει επαφές με τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας θα ταξιδέψει στη Ρώμη, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι.

Ακολούθως την Τετάρτη θα επισκεφθεί το Παρίσι ύστερα από πρόσκληση του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος σημειώνεται χθες μετείχε σε γεύμα στο Στρασβούργο με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, με αντικείμενο συζήτησης τη στάση της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Συνάντηση θα έχει ο πρωθυπουργός και με τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες την Δευτέρα.

Την Πέμπτη θα πρέπει να επιστρέψει στην Αθήνα για την ορκωμοσία της Βουλής.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα