Ο διάλογος Τσίπρα - Ντάισελμπλουμ μετά τον καβγά με τον Βαρουφάκη

Μετά το.ψυχρό κλίμα της κοινής συνέντευξης τύπου μεταξύ Γιάννη Βαρουφάκη και Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έσπευσε να "σβήσει τη φωτιά" με δηλώσεις του στο Bloomberg.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνομίλησε επίσης με τον Μάρτιν Σουλτς, ενώ τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσει ταξίδια που θα έχουν να κάνουν με την συνέχεια των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν και επίσημα με... επεισοδιακό τρόπο.

Οι συνομιλίες του Τσίπρα

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αρχικά τηλεφώνησε στον διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και οι δυο τους είχαν μία γενική συνομιλία, με τον Αλέξη Τσίπρα να του εξηγεί, σύμφωνα με πληροφορίες τον στόχο της ελληνικής κυβέρνησης που είναι μία αμοιβαία συμφωνία.

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα και παραδέχθηκε ότι υπήρξε κάποια ένταση στην συνάντηση με τον Γιάννη Βαρουφάκη, ωστόσο του είπε ότι θα προχωρήσει τις διαδικασίες και πως δεν θέλει να δοθεί η αίσθηση για το αντίθετο.

Τέλος, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, είχε συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα μετά το δείπνο που είχε με Μέρκελ και Ολάντ για να του πει πως έγινε κουβέντα για την Ελλάδα, ωστόσο αυτή ήταν σε καλό κλίμα, ενώ τον διαβεβαίωσε πως Βερολίνο και Παρίσι περιμένουν τις ενέργειες της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Οι δηλώσεις Τσίπρα

Η υποχρέωσή μου να σεβαστώ την καθαρή εντολή του ελληνικού λαού για τέλος της λιτότητας και επιστροφή σε μία αναπτυξιακή ατζέντα, σε καμιά περίπτωση δεν περιλαμβάνει τη μη εκπλήρωση των δανειακών μας υποχρεώσεων μας απέναντι στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο Bloomberg.

Σε καμιά περίπτωση δεν περιλαμβάνει τη μη εκπλήρωση των δανειακών μας υποχρεώσεων μας απέναντι στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ

«Η διαβούλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας μόλις ξεκίνησε» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι «παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, είμαι απολύτως βέβαιος ότι σύντομα θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη. Καμιά πλευρά δεν επιδιώκει τη σύγκρουση και δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, ανέφερε ο πρωθυπουργός».

Καμιά πλευρά δεν επιδιώκει τη σύγκρουση και δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς

Στην κατευναστική του δήλωση ο Α. Τσίπρας τονίζει:


«Αντιθέτως, αυτό που σημαίνει είναι ότι χρειαζόμαστε χρόνο ώστε να αναπνεύσουμε και να δημιουργήσουμε το δικό μας μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης, το οποίο –μεταξύ άλλων- θα ενσωματώνει τους στόχους των πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και των ριζικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους. Είμαι πεπεισμένος ότι μία συμφωνία σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας, αφού το κοινό μας συμφέρον είναι η οικονομική σταθερότητα και η ανάκαμψη για το κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη».

Η διαβούλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας μόλις ξεκίνησε.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, είμαι απολύτως βέβαιος ότι σύντομα θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Καμιά πλευρά δεν επιδιώκει τη σύγκρουση και δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Η υποχρέωσή μου να σεβαστώ την καθαρή εντολή του ελληνικού λαού για τέλος της λιτότητας και επιστροφή σε μία αναπτυξιακή ατζέντα, σε καμιά περίπτωση δεν περιλαμβάνει τη μη εκπλήρωση των δανειακών μας υποχρεώσεων μας απέναντι στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ.

Αντιθέτως, αυτό που σημαίνει είναι ότι χρειαζόμαστε χρόνο ώστε να αναπνεύσουμε και να δημιουργήσουμε το δικό μας μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης, το οποίο –μεταξύ άλλων- θα ενσωματώνει τους στόχους των πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και των ριζικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους.

Είμαι πεπεισμένος ότι μία συμφωνία σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας, αφού το κοινό μας συμφέρον είναι η οικονομική σταθερότητα και η ανάκαμψη για το κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη.

newsit

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα