Βαρουφάκης σε Ντάισελμπλουμ: Δε συνεργαζόμαστε με την τρόικα

Επεισοδιακή ήταν η συνέντευξη τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βατουφάκη με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο κ. Βαρουφάκης μένοντας πιστός στις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, είπε στον προέδρου του Eurogroup, ότι η Ελλάδα δεν θα συνεργαστεί με την τρόικα, αλλά με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Τα λόγια του πάγωσαν, τον Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δεν προχώρησε σε οποιοδήποτε σχόλιο, μετά από αυτή τη συγκεκριμένη δήλωση του ΥΠΟΙΚ προς το τέλος

"Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ότι υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ των θεσμοθετημένων δομών της ΕΕ όπως η Κομισιόν, οι διεθνείς οργανισμοί όπως το ΔΝΤ κτλ. Πρέπει να διαχωρίσουμε αυτό από μια επιτροπή η οποία είναι εντεταλμένη στο πρόγραμμα αυτό που η κυβέρνηση έχει απορρίψει, εντεταλμένη με την εφαρμογή του προγράμματος που έχουμε απορρίψει", είπε αναφερθείς στην τρόικα ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι "με μια τριμερή επιτροπή (τρόικα) δεν έχουμε στόχο να συνεργαστούμε".

Χαρακτήρισε τη λογική της τρόικας αντιευρωπαϊκή και σαθρά δομημένη, ενώ στο άκουσμα όλων αυτών ο κ. Ντάισελμπλουμ αρκέστηκε στο να χαμογελάει.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφερθείς στην τρόικα είπε μόνο πως η παράταση του προγράμματος λήγει 4 Φεβρουαρίου οπότε και θα αποφασιστεί τότε τι θα γίνει. "Δεν έχουμε ακόμα καταλήξει κάπου", είπε.

Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε πως η συζήτηση των δύο ανδρών έγινε σε εξαιρετικό κλίμα πάνω σε μια σειρά ζητημάτων. "Ξεκίνησε μια πρώτη διαδικασία γνωριμίας μεταξύ μας η οποία θα αποτελέσει τη βάση για μια εποικοδομητική συνεργασία όπως απαιτεί το συμφέρον της Ελλάδας και της ευρωζώνης", τόνισε.

Μεταξύ άλλων, είπε ότι "πρώτη μας πράξη δεν είναι η απόρριψη της λογικής της αμφισβήτησης του προγράμματος αλλά με απόλυτη διάθεση συνεργασίας να πείσουμε τους εταίρους μας ότι το κοινό συμφέρον στην Ευρώπη εξυπηρετείται μέγιστα από μια νέα συμφωνία που θα προκύψει μετά από διαβουλεύσεις όλων των ευρωπαίων με γνώμονα το ευρωπαϊκό συμφέρον".

 

"Από τη δική μου μεριά", είπε ο κ. Βαρουφάκης, "αναφέρθηκα εκτενώς στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης και στην αποφασιστικότητα στην οποία σκοπεύουμε να προχωρήσουμε, στις βαθιές μεταρρυθμίσεις για την ελαχιστοποίηση της προσοδοφορίας που πλήττει τη χώρα αυτή, ώστε να γίνουμε ανταγωνιστικοί".

"Αναφέρθηκα στην εγγύηση που η κυβέρνηση προτίθεται να προσφέρει στο λαό και στους εταίρους μας για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς", είπε και προσέθεσε πως ότι συζητήθηκε μια σειρά από θέματα για το πως θα πορευτούμε. Τέλος, κατέστησε σαφές ότι το ελληνικό κράτος έχει συνέχεια και πως "δεν θα δεχτούμε να έχει συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση".

Από τη πλευρά του ο Γ. Ντάισελμπλουμ, είπε ότι άκουσε τις προτάσεις της κυβέρνησης και μετέφερε τις απαιτήσεις. "Θέλουμε η Ελλάδα να ανακτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία", είπε, λέγοντας πως είχε σήμερα μια σειρά από εποικοδομητικές συναντήσεις με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης.

"Υπέρτατη σημασία η Ελλάδα να είναι σε πορεία ανάκαμψης, τα μονομερή βήματα δεν αποτελούν βήματα προόδου", είπε και τόνισε ότι προϋπόθεση είναι οι μεταρρυθμίσεις.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα