Η απαίτηση του Σόιμπλε και η απάντηση του Μαξίμου

Στις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έστειλε νέο μήνυμα στην Αθήνα, καλώντας την να τηρήσει τις συμφωνίες με τους δανειστές, απαντά η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου του Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

«Οι θέσεις του κ. Σόιμπλε και του επιτελείου του είναι γνωστές. Πλέον έχει γίνει διεθνώς γνωστή και η ετυμηγορία του ελληνικού λαού για διέξοδο από το τέλμα της τοξικής λιτότητας», σημειώνει ο κ. Σακελλαρίδης και συμπληρώνει:

«Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις για την εξεύρεση αμοιβαίας επωφελούς λύσης. Η πραγματική διαπραγμάτευση έχει αρχίσει και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα ή τη Γερμανία, αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της».

Δυναμιτίζει το κλίμα ο Σόιμπλε! Διάλογος κυβέρνησης Τσίπρα με την Τρόικα τώρα!

Χρειάζεσαι μία δομή για να διαπραγματευτείς! Αυτή είναι η ουσιαστική θέση του Γερμανού υπουργού Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το ζήτημα της τεχνικής παράτασης του προγράμματος για την Ελλάδα και θέτει μία ουσιαστική προϋπόθεση: Να δεσμευτεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πως θα κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
Την απαίτηση αυτή του Σόιμπλε, δημοσιεύουν οι Financial Times που αποκαλύπτουν πως υπήρξε συνάντηση της τρόικας με τους υπουργούς Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας στο Eurogroup της Δευτέρας 26 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Σόιμπλε,  αρνείται κατηγορηματικά κάθε συζήτηση για τεχνική παράταση του Ελληνικού προγράμματος εαν δεν δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση πως θα διαπραγματευτεί με την τρόικα ώστε να κλείσει η αξιολόγηση, η οποία βρίσκεται στον αέρα από τον Σεπτέμβριο.
Από την πλευρά της κυβέρνησής μας, η κατάσταση είναι δεδομένη:Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταστήσει σαφές πως η τρόικα τελείωσε και πως δεν συνομιλούν με υπαλλήλους, όπως χαρακτηριστικά αποκαλούν τους εκπροσώπους της τριμερούς.

Ο Σόιμπλε συνεπώς, γνωρίζοντας τις θέσεις της νέας κυβέρνησης, επιδιώκει για λόγους εντυπώσεων, να σύρει τη νέα κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Άλλωστε όλοι γνωρίζουν την πολιτική εκμετάλλευση που θα γίνει στις φωτογραφίες και στα πλάνα που θα εμφανίζονται στο ίδιο τραπέζι οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ με την τρόικα.

Μάλιστα οι Financial Times αναφέρουν πως πριν 4 ημέρες στο Eurogroup συναντήθηκαν για την Ελλάδα ο Σόιμπλε μαζί με τον Γάλλο ομόλογο του και την τρόικα.
''Σύμφωνα με πηγές που είχαν πληροφόρηση για αυτή τη συνάντηση, οι περισσότεροι είναι ανοιχτοί στο να δοθεί κάποια επιείκεια στην Ελλάδα – ενδεχομένως με την παράταση της αποπληρωμής των χρεών, με τη μείωση των στόχων για το πλεόνασμα του προϋπολογισμού και επιτρέποντας αύξηση των κοινωνικών δαπανών – εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τις περισσότερες δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις''.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα