Συναντήσεις Τσίπρα - Βαρουφάκη με Ντάισελμπλουμ. Ξεκίνησε η διαπραγμάτευση

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα - Ντάισελμπλουμ-Διήρκεσε 30 λεπτά

Θα ακολουθήσει η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισλεμπλουμ, με τον οποίο αναμένεται να κάνουν κοινές δηλώσεις στις 16:15.

Στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου τους υποδέχθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκης.

Με την επίσκεψη του επικεφαλή του Eurogroup, Ντάισελμπλουμ, στην Αθήνα ξεκινούν ουσιαστικά οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης Τσίπρα με τους εταίρους και τους δανειστές.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος συνοδεύεται από τον πρόεδρο του Euro-working Group, Τόμας Βίζερ, θα καλέσει την ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται να ζητήσει χρόνο για τη διαπραγμάτευση, ενώ κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι θα τεθεί στον κ. Ντάισελμπλουμ το θέμα σύγκλησης μιας διεθνούς διάσκεψης για το χρέος.

Ο ίδιος βέβαια, πριν ακόμα να έρθει στην Ελλάδα έστειλε άλλο ένα σκληρό μήνυμα, δείχνοντας τις διαθέσεις του Βερολίνου

Ο κ. Ντάισελμπλουμ, δήλωσε χθες το βράδυ ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας θα εκτροχιάσει τις μεταρρυθμίσεις και θα καθυστερήσει την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας εάν επιμείνει να τηρήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις, εμφανίζεται πάντως έτοιμος να ακούσει τις προτάσεις της Αθήνας για την ελάφρυνση του χρέους, αρκεί "απλά να τηρηθούν οι συμφωνίες που έχουν συμφωνηθεί".
Βασικό επιχείρημα του νέου υπουργού Οικονομικών, θα είναι τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2014, όπου δείχνουν όχι μόνο μαύρη τρύπα στα φορολογικά έσοδα που έφθασε τα 1,4δις€ αλλά και την απόκλιση των 2,6δις€ από τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου που ψηφίστηκε την περασμένη Άνοιξη.

Με βάση και τα όσα δηλώθηκαν χθες μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς στον σκληρό πυρήνα των διαπραγματεύσεων βρίσκεται:

- η αναπροσαρμογή των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα των επόμενων ετών
- χαλάρωση της λιτότητας και προώθησης αναπτυξιακών πολιτικών, και
- το θέμα του χρέους, με βάση τη γνωστή θέση του ΣΥΡΙΖΑ για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους

Η συνάντηση Τσίπρα-Ντάισελμπλουμ έχει προγραμματιστεί για τις 2 το μεσημέρι και αναμένεται ολιγόλεπτη, καθώς το κυρίως μενού των συζητήσεων θα γίνει λίγο αργότερα μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρυφάκη, ενώ θα ακολουθήσουν δηλώσεις.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα