Βρυξέλλες: Συμβιβασμός ανακατατάξεων για τη Ρωσία

Ενδείξεις αντιστροφής της πολωτικής τάσης προς τη Γερμανία καταγράφηκαν στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, καθώς χωρίς η Ελλάδα να θέσει βέτο δεν υιοθετήθηκαν νέες κυρώσεις προς τη Ρωσία. Χαρακτηριστικές του κλίματος ήταν οι δηλώσεις του Γερμανού αντικαγκελάριου Σίγκμαρ Γκάμπριελ ο οποίος δήλωσε ότι είναι πλέον πολύ δύσκολο να πάρει η ΕΕ τέτοια απόφαση.

 

Η σύνθεση απόψεων και ο τελικός συμβιβασμός μπορεί να μην αλλάζουν την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Εξωτερικής πολιτικής αλλά αφενός αναιρούν τις φοβικές δηλώσεις του Μάρτιν Σουλτς για τη στάση της Αθήνας και αφετέρου καταδεικνύουν μια διαρκώς ενισχυόμενη φυγοκεντρική τάση. Όπερ σημαίνει ότι επιμέρους ομάδες και συμφέροντα –πέραν της Γερμανίας- και του γαλλογερμανικού, άξονα αρχίζουν να βρίσκουν χώρο έκφρασης.

 

Η εξέλιξη αυτή μπορεί να αποτελέσει νέα βάση στην προοπτική αναδιάταξης δυνάμεων και ισορροπιών στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη, αν και ακόμα είναι νωρίς για να καταγραφεί η τάση, εν τούτοις βήμα είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού.

 

Το ενδιαφέρον των διεθνών media συγκέντρωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος –μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι επετεύχθη ένας καλός συμβιβασμός. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η στάση της Ελλάδας στόχο έχει να αποτρέψει διεύρυνση του ρήγματος ΕΕ-Ρωσίας καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη εξάρτηση της Μόσχας από το Πεκίνο.

 

Ο Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του Τύπου που παραχώρησε κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα από τις Ευρωπαϊκές κυρώσεις προς τη Ρωσία, ενώ βρίσκεται σε ιδιαίτερα κρίσιμη οικονομική καμπή.

 

Η ύπατη εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική, η Ιταλίδα κ. Μογκερίνι, αναφέρθηκε στον κ. Κοτζιά, λέγοντας ότι «η στάση του ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική και αφοσιωμένη στη διατήρηση της ενότητας της Ε.Ε.». Ο κ. Κοτζιάς είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με την κ. Μογκερίνι, όπως και με τους ομολόγους του της Ουκρανίας και της Γερμανίας.

 

Μαζί με την Ελλάδα ενστάσεις για το κείμενο ώστε να γίνει «πιο ήπιο» είχαν η Ιταλία αλλά και η Κύπρος. Η Μεγάλη Βρετανία, από την άλλη, ήθελε να παραμένει η φράση «περιοριστικά μέτρα», που αφαιρέθηκε στη συνέχεια, και απείλησε με βέτο.

 

 

sofokleousin

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα