Στην Αθήνα ο Νταίσεμπλουμ για το ελληνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση

Το ελληνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση παρουσιάζει σήμερα η κυβέρνηση στον πρόεδρο του Eurogroup, Γέρουν Ντάισεμπλουμ.

Ο Γέρουν Ντάισεμπλουμ, πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός οικονομικών της Ολλανδίας και ο Τόμας Βάιζερ, πρόεδρος της ομάδας των τεχνοκρατών συμβούλων των υπουργών, έρχονται σήμερα στην Αθήνα για να ακούσουν το ελληνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση και να μεταφέρουν το κλίμα στους υπουργούς όλης της Ευρώπης αλλά και τους διεθνείς οργανισμούς.

Η σημερινή επίσκεψη κρίνεται σημαντική γιατί ήδη μερίδα του ελληνικού και διεθνούς τύπου μιλάει για σύγκρουση της Ελλάδας με την ΕΕ και η ελληνική πλευρά έχει την ευκαιρία αφενός να περιορίσει τις ανησυχίες και αφετέρου να πείσει ότι το σχέδιο που παρουσιάζει είναι βιώσιμο και μπορεί να οδηγήσει στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση χωρίς να υπάρξει σύγκρουση με τους εταίρους.

Σύμφωνα με tovima.gr, όσα ακούσει και όσα θα μεταφέρει στην Κομισιόν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ ο κ. Ντάισελμπλουμ έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς μπορεί να αποτελέσουν τη βάση μιας γρήγορης συμφωνίας χωρίς την τρόικα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της συνάντησης έχει προηγηθεί συστηματική εργασία από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών, στελεχών του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος προκειμένου το «πρόγραμμα γέφυρα» που θα παρουσιάσει ο κ. Βαρουφάκης να κινείται μέσα στο πλαίσιο της οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και το κυριότερο να είναι ρεαλιστικό και αξιόπιστο.

Κατά τις πληροφορίες στο σχέδιο Βαρουφάκη θα υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις για την αύξηση των εσόδων του δημοσίου με συγκεκριμένα, απτά μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

Μάλιστα θα υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις, που σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά είναι καλά προετοιμασμένη για μια ανοιχτή και ουσιαστική συζήτηση με τον κ. Ντάισελπλουμ ο οποίος εκπροσωπεί τους υπουργούς της ευρωζώνης και τον Βίζερ ο οποίος γνωρίζει άριστα την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Στον κ. Βαρουφάκη έχει προταθεί ως «λύση κλειδί» κατά την άσκηση οικονομικής πολιτικής τα επόμενα χρόνια και επιστροφής των σχέσεων της Ελλάδας με τους ευρωπαίους σε «ήρεμα νερά», η κατάργηση όλων των εξαιρέσεων του φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος.

Αυτό το σχήμα δικαιολογεί την αναφορά του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα για «σαρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις συζητήσεις προετοιμασίας των λεπτών αυτών συναντήσεων υπογραμμίζουν ότι αν τα μέτρα αυτά ενταχθούν στο σχέδιο, τότε τα έσοδα που προστίθενται στα δημόσια ταμεία και οι πόροι που εξοικονομούνται στο ασφαλιστικό σύστημα, λύνουν επί της ουσίας το δημοσιονομικό πρόβλημα.

Μάλιστα προσθέτουν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα μπορεί να χρηματοδοτήσει και κάποια δράσεις  από το πακέτο μέτρων κοινωνικής πολιτικής που έχει εξαγγείλει.

Το πρόβλημα σε όλες τις συζητήσεις είναι οι δηλώσεις των υπουργών, κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους, για την πρόθεση τους να ακυρώσουν μεταρρυθμίσεις όπως ο διαγωνισμός για τη «μικρή ΔΕΗ» ή το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων που αποτελούν μέρος της συμφωνίας της Ελλάδας για να πάρει τα δάνεια των προηγούμενων ετών.

Από την Πέμπτη ήδη έγινε προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, να κατευναστούν τα πνεύματα και οι θέσεις για την οικονομία να διατυπώνονται από τον αντιπρόεδρο κ. Γ. Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη.  

Πριν καν συμπληρωθεί μια εβδομάδα από τη νίκη των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου οι  προβολείς της δημοσιότητας παραμένουν «καρφωμένοι» στην Αθήνα, και σύμφωνα με tovima.gr οι ευρωπαίοι που παρακολουθούν προσεκτικά όλες τις κινήσεις της νέας κυβέρνησης.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε το πρόγραμμα. Με την επίσκεψη Ντάισελμπλουμ αρχίζει η διαβούλευση με τους εταίρους μας που θα οδηγήσει σε βιώσιμη, συνολική συμφωνία για την ανασυγκρότηση της κοινωνικής μας οικονομίας στο πλαίσιο μιας εξελισσόμενης Ευρώπης.

Την Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου, το πρωί, ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί στο Λονδίνο με τον ομόλογό του Τζορτζ Οσμπορν με στόχο την έναρξη στενής συνεργασίας των δύο χωρών όσον αφορά θέματα κοινού, ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. 

Παράλληλα, ο Υπουργός  θα έχει και συνάντηση με στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα του Σίτι του Λονδίνου.

Το απόγευμα της Δευτέρας θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, καθώς και τον Υπουργό Οικονομίας της Γαλλικής Δημοκρατίας Μανουέλ Μακρόν, ο οποίος μόλις ανακοίνωσε επισήμως πως θεωρεί ότι η επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού δημόσιου χρέους που ζητά η ελληνική κυβέρνηση είναι «εύλογη» (legitimate).

Το πρωί της Τρίτης 3 Φεβρουαρίου θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον ομόλογό του Πιέρ Παντοάν όπου θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για την πορεία της ευρωζωνικής μακροοικονομίας.

Στήριξη από ΟΟΣΑ

Τέλος, ο Aνχελ Γκουρία, Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, αποδέχθηκε πρόσκληση του Πρωθυπουργού και θα επισκεφθεί τη χώρα μας, την 11η Φεβρουαρίου, με σκοπό να συζητήσει με το οικονομικό επιτελείο τις προτάσεις της κυβέρνησης περί ριζικών μεταρρυθμίσεων, να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες στο θέμα αυτό, και, τέλος, να αναφερθεί στην δική του εμπειρία βέλτιστων πρακτικών αναδιαπραγμάτευσης του δημόσιου χρέους ως υπουργού Οικονομικών του Μεξικού κατά την θητεία του οποίου το δημόσιο χρέος της χώρας του απομειώθηκε σημαντικά.

Ξεκινάει τα ταξίδια ο Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα μεταβεί τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στη Λευκωσία, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη. Εκτός από τον Κύπριο Πρόεδρο, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει επαφές με τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου ο Αλέξης Τσίπρας θα ταξιδέψει στη Ρώμη, όπου και θα έχει συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του, Ματέο Ρέντσι.

Πηγή: tovima.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα