Το πρόγραμμα Τσίπρα για τη διαπραγμάτευση με την Ευρώπη

Ένα σαρωτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και προτεραιοτήτων της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να αρχίσει η συζήτηση με τους εταίρους σε εντελώς νέα βάση, παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης σύμφωνα με το news247 έδωσε σε ενημέρωση προς του κοινοβουλευτικούς συντάκτες τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η ελληνική πλευρά, όπως τους εξέθεσε στον κ. Σουλτς.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε στον κ. Σουλτς ένα συνολικό σχέδιο και όπως είπε ο κ. Σακελλαρίδης, διαπιστώθηκε κοινή βάση ότι με τις πολιτικές λιτότητας η ΕΕ δεν θα βγει από την κρίση.

Το κυβερνητικό σχέδιο, που αποτελεί και τις κορυφαίες προτεραιότητες της κυβέρνησης, είναι η βούληση για καταπολέμηση της διαφθοράς, η διαφάνεια, η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα με βάση το περιουσιολόγιο.

Οι άξονες αυτού του σχεδίου είναι οι ακόλουθοι:

1. Η βούληση της κυβέρνησης για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς σε συνδυασμό με την αναθεώρηση προς τα κάτω, των «εξωπραγματικών στόχων» για πρωτογενή πλεονάσματα που υπάρχουν μέχρι το 2020.

2. Η χρηματοδότηση του προγράμματος εθνικής ανασυγκρότησης που προβλέπει ένα νέο, ευρωπαϊκό New Deal, που να συμπληρώνει το πακέτο Γιούνκερ.

3. Αναπροσανατολισμός των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

4. Εξαίρεση των δημοσίων επενδύσεων από τον στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος, κάτι που όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Σουλτς βρήκε πολύ λογικό.

5. Λήψη αναγκαίων μέτρων βιωσιμότητας του χρέους και να δοθεί λύση με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους, να υπάρξει μορατόριουμ αποπληρωμής των τόκων και ρήτρα ανάπτυξης.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα