Ο Σουλτς στην Αθήνα: Ο Τσίπρας ξέρει ότι πρέπει να υπάρξουν συμβιβασμοί

Θέσεις, προθέσεις και διαθέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης έρχεται να διερευνήσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για τον οποίο  - εν όψει της συνάντησης - δήλωσε ότι

«είναι πραγματιστής», επισημαίνοντας πως «ξέρει καλά ότι πρέπει να υπάρξουν συμβιβασμοί με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και με τους εταίρους στην ευρωζώνη και στην ΕΕ».

 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πηγών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σουλτς θέλει να διαμορφώσει ιδία αντίληψη για τις θέσεις της νέας κυβέρνησης και να τις μεταφέρει στο Βερολίνο και σε Ευρωπαίους ηγέτες. Πρώτα θα ενημερώσει την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Ολάντ, σε διαδοχικές συναντήσεις που θα γίνουν αύριο στο Στρασβούργο.

 

Στο πρώτο του σχόλιο μετά την εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε δηλώσει ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να βοηθήσει σε μια «αμοιβαία αποδεκτή βιώσιμη λύση».

 

Στην Αθήνα θα συναντηθεί και με  τους επικεφαλής των τριών μεγαλύτερων αντιπολιτευόμενων κομμάτων του συνταγματικού τόξου, τους Αντώνη Σαμαρά (στις 14:30 στα κεντρικά γραφεία του κόμματος), τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο (στις 19:00 στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) και τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη (18:00).

 

Θετικά σχόλια

 

Σε αναρτηση του στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο κ. Σουλτς επισημαίνει ότι «λίγες ημέρες μετά τις εκλογές και τον ταχύ σχηματισμό  κυβέρνησης, σχόλια και ενθουσιασμοί πρέπει να κάνουν χώρο στη νηφαλιότητα και το ρεαλισμό. Τα προβλήματα της Ελλάδας δεν τελείωσαν την Κυριακή των εκλογών.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει τώρα να προτάξει την ευθύνη και την ηγεσία. Παρά τα «αντί» , ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κατά τη γνώμη μου ένα αντιευρωπαϊκό κόμμα. Γνωρίζω καλά τον πρωθυπουργό Τσίπρα. Είναι ειλικρινής και χαρισματικός και πιστεύω ότι είναι ένας πραγματιστής πολιτικός.

Τον έχω συναντήσει στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα και έχουμε αναμετρηθεί ως υποψήφιοι για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εγώ ως υποψήφιος για τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και αυτός ως υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ένας αντιευρωπαϊστής δεν θα δεχόταν να διαγωνιστεί για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο απίθανη και αν ήταν η εκλογή του.

 

Ο Τσίπρας δεν θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης και η ευρωζώνη δεν θα εξαναγκάσει την Ελλάδα να βγει έξω.

Η Ελλάδα είναι πολύ πιο σταθερή από ότι ήταν πριν από πέντε χρόνια. Η ωρίμανση του χρέους της έχει επιμηκυνθεί, οι πιστωτές είναι κυρίως θεσμικοί, η οικονομία προβλέπεται να μεγεθυνθεί κατά 2,9% το 2015 και 3,7% το 2016. Η ανεργία έχει πτωτική πορεία, το ίδιο και το χρέος. Ο πρωθυπουργός Τσίπρας πρέπει να επιταχύνει αυτές τις δυναμικές».

 

 

 

sofokleousin


Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα