Μάχη γύρω από Αβραμόπουλο, Προεδρία και Κομισιόν

Καθώς ώρα με την ώρα διαφαίνεται όλο και πιθανότερη η υποψηφιότητα του Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, με πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και τον Αντώνη Σαμαρά να ακολουθεί έκων άκων, στο παρασκήνιο διεξάγεται πόλεμος πιέσεων από τις Βρυξέλλες και την Αθήνα. Ο λόγος; Η απροθυμία του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να παραδώσει ειδικά το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, που έχει ως αρμοδιότητα τα θέματα μεταναστευτικής πολιτικής στο ΣΥΡΙΖΑ.

Υψηλά ιστάμενες πηγές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος διέρρεαν ενόχληση για το ενδεχόμενο ο κ.Αβραμόπουλος να παραιτηθεί από τη θέση του Επιτρόπου και διαμήνυαν ότι αναμένουν από τη Νέα Δημοκρατία και τον κ.Σαμαρά να προσπαθήσουν να τον μεταπείσουν.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ πάντως δεν έχει επικοινωνήσει με τον αντιπρόεδρο του κόμματος, ο οποίος βρισκόταν από νωρίς το πρωί στο Κολλέγιο των Επιτρόπων με τον κ.Γιούνκερ και εν τω μεταξύ έχει ληφθεί η απόφαση εάν προταθεί ο κ.Αβραμόπουλος από το ΣΥΡΙΖΑ, η υποψηφιότητα του να στηριχθεί και από τη Ν.Δ για να μην εξελιχθεί η ψηφοφορία στο πρώτο εσωκομματικό μετεκλογικό δράμα.

Προφανώς άλλωστε η ηγεσία της Κομισιόν δεν έχει τη δυνατότητα θεσμικά να εμποδίσει έναν Επίτροπο να παραιτηθεί από το αξίωμα του, ούτε μπορεί ο κ.Γιούνκερ -και πολύ περισσότερο ο κ.Σαμαράς- να αρνηθεί ότι ο κ.Αβραμόπουλος δεν θα ήταν ιδανικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ότι πρέπει να αρνηθεί το ύψιστο πολιτειακό αξίωμα για να παραμείνει στην Κομισιόν.

Το ΕΛΚ και η Κομισιόν βέβαια δεν ενδιαφέρονται για τυχόν εσωκομματικά προβλήματα που θα δημιουργήσει στον κ.Σαμαρά η επιστροφή Αβραμόπουλου στην Αθήνα. Το ζήτημα είναι με αυτό τον τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας θα επιτύχει ένα στόχο που τον ενδιαφέρει πολύ, δηλαδή να ορίσει δικό του Επίτροπο ώστε να έχει “άνθρωπο” στην Κομισιόν και κυρίως ότι ο κ.Γιουνκέρ και η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά δεν ενθουσιάζεται στην ιδέα να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο Μεταναστευτικής Πολιτικής στέλεχος ενός κόμματος που έχει συγκεκριμένες θέσεις όσον αφορά στο μεταναστευτικό.

Αυτό το πρόβλημα όμως, εφόσον ο κ.Αβραμόπουλος όντως προταθεί για την Προεδρία (στην οποία με τα δεδομένα αυτά θα εκλεγεί από την πρώτη ψηφοφορία), θα λυθεί δια του ανασχηματισμού των Επιτρόπων. Ο κ.Γιούνκερ δηλαδή έχει τη δυνατότητα να αναθέσει σε άλλη χώρα το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο (το οποίο αναδιαμορφώθηκε με γνώμονα την κεντροδεξιά προσωπικότητα του κ.Αβραμόπουλου και την πολιτική στόχευση που αυτό θα υπηρετούσε) και να δώσει στον πρώτο Έλληνα αριστερό Επίτροπο έτερο θώκο.

news247

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα