Γιάννης Πανούσης: Έτσι θα λειτουργεί η Αστυνομία

Ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, σχολίασε σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή τον ρόλο της Αστυνομίας στην κοινωνία, την παρουσία του στις διαδηλώσεις αλλά και το αν θα έχουν τελικά όπλα οι αστυνομικοί.

Για την αστυνομία και τον ρόλο της είπε ότι «Ο αστυνόμος της γειτονιάς είναι αυτονόητο. Είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει ο πολίτης και τον εμπιστεύεται».

«Δεν πιστεύω τα περί αφοπλισμού της Αστυνομίας. Είναι διαφορετικό να ξέρει ένας αστυνομικός πότε βγάζει το όπλο, που το στρέφει και γιατί το κάνει. Είναι διαφορετικό η αστυνόμευση ενός κοινωνικού κινήματος και διαφορετικό η αστυνόμευση μιας τρομοκρατικής οργάνωσης ή εγκληματικής οργάνωσης. Δεν έχει να κάνει με το να μην έχει όπλο ο αστυνομικός, πρέπει να έχει εκπαιδευτεί τι θα το κάνει αυτό το όπλο. Η προσωπική μου και επιστημονική άποψη είναι να έχει όπλο και στις διαδηλώσεις, να δούμε αν χρειάζεται πάντα στις διαδηλώσεις η αστυνομία και τι ρόλο θα παίζει. Οπλο θα έχει αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα το έχει προτεταμένο να φοβίζει και να τρομοκρατεί ανθρώπους που διαδηλώνουν για τα δικαιώματα τους. Είναι θέμα ισορροπίας, να συμφιλιώσουμε την αστυνομία με την κοινή γνώμη. Είναι θεσμός της δημοκρατίας, δεν είναι θεσμός κατά της δημοκρατίας. Το θεωρητικό επίπεδο το έχουμε, καλή σχέση με την αστυνομία έχουμε ήμουν και δάσκαλος. Πρέπει να έχουμε χρόνο, να διδάξει ήθος και δημοκρατία η αστυνομία» τόνισε ο κ.Πανούσης.

Ο κ. Πανούσης είπε επίσης ότι το πρώτο πράγμα που θα ζητήσει θα είναι να φύγουν τα κάγκελα μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη. «Αυτό δεν λύνει κανένα πρόβλημα ασφάλειας».

Για τις διαδηλώσεις είπε ότι η έννοια του άοπλου αστυνομικού δεν υπάρχει, ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατόν σε μια πορεία 1.000 ανθρώπων να υπάρχουν 2.000 αστυνομικοί. Ο κ. Πανούσης είπε ακόμα ότι θα καταγηθούν οι φυλακές υψίστης ασφαλείας.


Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα