Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση: Οι υπουργοί και η Κωνσταντοπούλου Πρόεδρος βουλής

Ανακοινώθηκε πριν από λιγο η σύνθεση της νέας κυβέρνης με αρκετές εκπλήξεις.

Εισήλθε στη Βουλή ο Νίκος Παππάς. Όλα είναι έτοιμα για την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης.

Η νέα κυβέρνηση

Ο Γιάννης Δραγασάκης φέρεται να αναλαμβάνει τη θέση αντιπροέδρου στην κυβέρνηση και θα έχει συντονιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Ο Γ. Σταθάκης τοποθετείται στο Υπερυπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού

Η Έλενα Κουντουρά είναι η Αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού
Ο Θοδωρής Δρίτσας τοποθετείται στο Υπουργείο Ναυτιλίας
Ο Χ. Σπίρτζης ορίστηκε υπουργός Υποδομών



-Ο Γιάννης Βαρουφάκης τοποθετείται στο Υπουργείο Οικονομικών
-Η Ν. Βαλαβάνη διορίστηκε αναπληρώτρια στο Υπουργείο Οικονομικών


Ο Ν. Βούτσης τοποθετείται στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Ο Γ. Κατρούγκαλος είναι αναπληρωτής υπουργός στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Ο Γ. Πανούσης είναι αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη



- Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης είναι ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος






- O Tέρενς Κουίκ αναλαμβάνει υφυπουργός κυβερνητικού συντονισμού



- Ως επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας έχει «κλειδώσει» ο Νίκος Κοτζιάς, στενός συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα, με γνώση επί των Εξωτερικών. Προερχόμενος από το ΚΚΕ, διετέλεσε σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου επί εξωτερικών θεμάτων, θέση από την οποία αποχώρησε λίγο μετά το 2009, διαφωνώντας με τον τότε πρωθυπουργό. Στις εκλογές του 2012 πάντως και μέχρι προ μερικών μηνών, για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών προοριζόταν η αρμόδια τομεάρχης Ρένα Δούρου, η οποία τελικώς επέλεξε την Αυτοδιοίκηση, εκλεγόμενη περιφερειάρχης Αττικής.


- Ο Πάνος Σκουρλέτης φερόταν ως «φαβορί» για επικεφαλής στο υπερυπουργείο Δημόσιας Διοίκησης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη.





- Για το υπερυπουργείο που συστήνεται με τα χαρτοφυλάκια Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Ναυτιλίας και Αιγαίου, Τουρισμού και Υποδομών ακούγεται -μεταξύ άλλων- το όνομα του Γιώργου Σταθάκη.




-Σε ό,τι αφορά στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να τοποθετήσει τον Π. Νικολούδη, επικεφαλής της Αρχής καταπολέμησης του μαύρου χρήματος.




-Στο Υγείας, το οποίο μετονομάζεται σε Υπ. Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οδεύει  ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, o οποίος σε πρωινές του δηλώσεις επιβεβαίωσε ότι αναλαμβάνει το εν λόγω χαρτοφυλάκιο. Επίσης, ο μέχρι πρότινος τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός ανέφερε σε δηλώσεις του ότι ενδεχομένως θα αναλάβει θέση υφυπουργού στο ίδιο υπουργείο.


-Για το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ακούγονται τα ονόματα του εργατολόγου Αλέξη Μητρόπουλου, του Πάνου Σκουρλέτη αλλά και του Δημήτρη Στρατούλη. Το όνομα του τελευταίου «ακούγεται» και για τον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης στο Υπ. Υγείας.


-Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης θα αναλάβει επίσης κάποιο κυβερνητικό πόστο, ενδεχομένως στο νέο υπερυπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Για εκπρόσωπος Τύπου φαίνεται ότι προορίζεται είτε ο δημοσιογράφος Νίκος Φίλης ή ο Νίκος Ξυδάκης.


-Το Υπουργείο Παιδείας θα συμπεριλάβει και το Πολιτισμού, με επικεφαλής τον πρώτο του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τον καθηγητή Κωνσταντίνο Τσουκαλά ή τον Α. Μπαλτά.





- Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση αναλαμβάνοντας το Υπουργείο Άμυνας με αναπληρωτή τον Θ. Δρίτσα.




- Ο Νίκος Παπάς θα είναι υπουργός Επικρατείας και εξ απορρήτων του Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου.





- Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, 33 ετών, θα οριστεί υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού. Διατηρεί φιλική σχέση με τον κ. Τσίπρα εδώ και χρόνια, με σπουδές στη νομική και μεταπτυχιακό στο Λονδίνο. Είχε διοριστεί νομικός σύμβουλος του γραφείου του Τσίπρα στη Βουλή.



- Ο δικηγόρος Σπύρος Σαγιάς, που συνόδευσε τον Αλέξη Τσίπρα μαζί με τον Νίκο Παππά στο Προεδρικό Μέγαρο για να ορκιστεί πρωθυπουργός, θα είναι ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της νέας κυβέρνησης.




Στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα συμμετέχουν, σε θέσεις υφυπουργών, οι:



- M. Kόλλια-Τσαρουχά στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης






- Έλενα Κουντουρά στο Υπουργείο Τουρισμού (αναπληρώτρια υπουργός)






- Παναγιώτης Σγουρίδης στο Αγροτικής Ανάπτυξης




Πληροφορίες ήθελαν νωρίτερα τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να αναλαμβάνει πρόεδρος της Βουλής, θέση για την οποία προοριζόταν ο Νίκος Βούτσης που ενδεχομένως θα οδεύσει σε κάποιο υπερυπουργείο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα