Υπουργός Εσωτερικών η Ζωή Κωνσταντοπούλου; Κουβέλης στο Δικαιοσύνης;

Τελικά πολλές είναι οι εκπλήξεις στο δρόμο για την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης.
Ο Πάνος Σκουρλέτης που φερόταν ως φαβορί για το υπουργείο Εσωτερικών οδεύει προς το υπουργείο Εργασίας, ενώ στο ΥΠΕΣ πηγαίνει η  Ζωή Κωνσταντοπούλου με υφυπουργό τον προερχόμενο από τη ΔΗΜΑΡ Γιάννη Πανούση.

Ένα όνομα έκπληξη το οποίο αναμένεται να προκαλέσει εσωκομματικές αντιδράσεις στο ΣΥΡΙΖΑ ακούγεται τις τελευταίες ώρες για το υπουργείο Δικαιοσύνης σύμφωνα με το newsbeast

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κουμουνδούρου, στο τραπέζι έχει πέσει το όνομα του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, με πιθανό υφυπουργό τον Σταύρο Κοντονή.

Τυχόν τοποθέτηση του Φώτη Κουβέλη στο υπουργείο Δικαιοσύνης θα αλλάξει τις ισορροπίες τόσο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με πολλά στελέχη να αναμένεται να αντιδράσουν, όσο και στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Αριστεράς, καθώς μετά το εκλογικό φιάσκο της Αγίου Κωνσταντίνου στελέχη του κόμματος θα δουν «προσωπική στρατηγική» του προέδρου.

Παράλληλα, μία τέτοια απόφαση εφόσον επιβεβαιωθεί η πληροφορία, θα διασαλεύσει τις ισορροπίες και με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία έχει ισχυρό ρεύμα, όσο και με τον πρώην πρόεδρο του κόμματος, Νίκο Κωσνταντόπουλο, με ό,τι σημαίνει αυτό...

Σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δημιουργεί τέσσερα υπερυπουργεία.

Συγκεκριμένα:

Στο νέο υπερυπουργείο  Εσωτερικών συγχωνεύονται  οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 1) Εσωτερικών, 2) Διοικητικής Μεταρρύθμισης  3) Δημόσιας Τάξης και 4) Μακεδονίας Θράκης.

Στο συνιστώμενο υπερυπουργείο Οικονομίας ενσωματώνονται  οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 1) Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, 2) Ναυτιλίας και Αιγαίου, 3) Τουρισμού και 4) Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Ενα τρίτο υπερυπουργείο "Παραγωγικής Ανασυγκρότησης" δημιουργείται από τη συγχώνευση των υπουργείων: 1) Περιβάλλοντος- Ενέργειας  2) Αγροτικής Ανάπτυξης και  3) της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας

Συγχωνεύονται σε ένα  τα  υπουργεία: 1) Πολιτισμού και Αθλητισμού και 2) Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Τα υπόλοιπα έξι υπουργεία που παραμένουν όπως είχαν, είναι τα: Εξωτερικών, Εθνικής Αμυνας, Οικονομικών,  Δικαιοσύνης, Εργασίας και  Υγείας.

Η  Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων μεταφέρεται από το υπουργείο Εργασίας  στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Όλες οι αρμοδιότητες, οι θέσεις και το προσωπικό των υπουργείων που συγχωνεύονται μεταφέρονται στα νέα υπουργεία.

Κουρουμπλής: Αναλαμβάνω το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Υπουργοποιήθηκε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. Άλλωστε νωρίτερα είχε δηλώσει ότι  "εάν μου προταθεί το υπουργείο Υγείας, θα συμμετάσχω στην κυβέρνηση"

«Οτιδήποτε άλλο, όχι. Καθένας πρέπει να ξέρει πού πάει και τι παραγωγική δυνατότητα έχει. Να γίνει υπουργός για να τον γνωρίζουν οι σύμβουλοι...», πρόσθεσε, μιλώντας στο Βήμα FM.Στα νεοσύστατα τέσσερα υπουργεία αναμένεται να μεταβιβαστούν και αρμοδιότητες των υπουργείων που καταργούνται. Όπως διευκρίνισε αρμόδια πηγή όλες οι αρμοδιότητες, οι θέσεις και το προσωπικό των υπουργείων που συγχωνεύονται μεταφέρονται στα νέα υπουργεία. Την ίδια ώρα, δυο ακόμη υπουργεία αλλάζουν όνομα.

O Δημήτρης Στρατούλης Υφυπουργός Υγείας

Υφυπουργός Υγείας στον τομέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναλαμβάνει ο κ. Δημήτρης Στρατούλης σύμφωνα με πληροφορίες που μας έρχονται από το Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Στρατούλης είναι Βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ & υπεύθυνος της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου (ΕΕΚΕ) του υπουργείου Εργασίας. Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ γεννήθηκε στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας και είναι παντρεμένος με τη δικηγόρο Ευαγγελία Σαλτού και πατέρας δύο παιδιών.  Είναι νομικός, πολιτικός επιστήμονας, διδάκτορας νομικής στις εργασιακές σχέσεις.

Ο Στρατούλης θα επανδρώσει το Υπουργείο Υγείας όπως όλα δείχνουν μαζί τους Παναγιώτη Κουρουμπλή – Υπουργό Υγείας και Ανδρέα Ξανθό – Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας.

Τα πιθανά ονόματα

Σε ότι αφορά τα ονόματα που "παίζουν" για τη στελέχωση των υπουργείων αυτά έχουν σύμφωνα με πληροφορίες ως εξής:

Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών θα είναι ο Γιάννης Βαρουφάκης, ενώ την εποπτεία θα έχει ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος θα είναι και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Στο υπερ-υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα τοποθετηθεί ο κ. Σταθάκης, στο υπουργείο Εξωτερικών εκτιμάται ότι θα τοποθετηθεί ο Ν. Κοτζιάς, ενώ στο υπουργείο Άμυνας φαβορί δείχνει να είναι ο Πάνος Καμμένος.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Ποιοι παίρνουν υπουργεία

Στο υπερ-υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να τοποθετηθεί ο μέχρι πρότινος εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.

Το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να αναλάβει ο Δημήτρης Στρατούλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κουμουνδούρου, στο τραπέζι έχει πέσει το όνομα του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, ενώ όλες οι πληροφορίες μέχρι το βράδυ της Δευτέρας ήθελαν τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για το χαρτοφυλάκιο της Δικαιοσύνης, με πιθανό υφυπουργό τον Σταύρο Κοντονή.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα