Κυβέρνηση Τσίπρα: 4 νέα υπερυπουργεία και 10 υπουργούς

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε με αλλαγές στη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος. Με Προεδρικό Διάταγμα που κατατέθηκε ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, , δημιουργούνται 4 υπερυπουργεία, στα οποία ενσωματώνονται οι υπηρεσίες 10 υπουργείων και μιας Γενικής Γραμματείας.

Παράλληλα δυο άλλα υπουργεία θα μετονομαστούν.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο θα αποτελείται από μόλις 10 υπουργούς, όπως είχε  εξαγγείλει προεκλογικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναλυτικότερα:

Συνιστάται υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 1) Εσωτερικών, 2) Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, 3) Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και 4) Μακεδονίας Θράκης.

 

Συνιστάται υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 1) Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, 2) Ναυτιλίας και Αιγαίου, 3) Τουρισμού και 4) Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

 

Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 1) Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, 2) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και 3) οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

 

Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο οποίο υπάγονται οι αρμοδιότητες και οι υπηρεσίες των υπουργείων: 1) Πολιτισμού και Αθλητισμού και 2) Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Μετονομάζονται

Το υπουργείο Υγείας μετονομάζεται σε υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων .

Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας μετονομάζεται σε υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης .

 

Η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων μεταφέρεται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

 

Τέλος, όλες οι αρμοδιότητες, οι θέσεις και το προσωπικό των υπουργείων που συγχωνεύονται μεταφέρονται στα νέα υπουργεία.


Τα ονόματα σε θέσεις – κλειδιά της νέας κυβέρνησης

 

Ο Γιάννης Δραγασάκης αναλαμβάνει θέση αντιπροέδρου, με εποπτικό ρόλο στον οικονομικό τομέα.

 

Ο Γιάννης Βαρουφάκης, Υπουργός Οικονομικών αναμένεται να αναλάβει, με διακριτό ρόλο του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιάννη Μηλιού.

 

- Επικεφαλής του υπερυπουργείου Ανάπτυξης έχει «κλειδώσει» ο Γιώργος Σταθάκης.

 

Εντός Π. Λαφαζάνης-Δ. Στρατούλης

 

Ναι στη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση θα πουν τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, όπως αποφασίστηκε χθες σε ειδική σύσκεψη που είχαν.

 

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης θεωρείται το φαβορί για το υπερυπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας-Μεταφορών, που θα δημιουργηθεί.

 

Ο Δημήτρης Στρατούλης θεωρείται επικρατέστερος για του υπουργείο Εργασίας.

 

Ο Νίκος Χουντής μάλλον θα έχει θέση στο υπουργείο Εξωτερικών, με αρμοδιότητες τα ευρωπαϊκά θέματα.

 

Ο Νίκος Κοτζιάς θα είναι εκτός πολύ μεγάλου απροόπτου υπουργός Εξωτερικών με αναπληρώτρια την Νάντια Βαλαβάνη. Οι δυο τους διαθέτουν πολύ στενή χημεία και διατηρούν άριστη προσωπική σχέση, ενώ ανήκουν στην «πατριωτική αριστερά».

Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛΛ φέρεται να έχει εξασφαλίσει στη χθεσινή του συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα τη θέση του υπουργού Αμύνης, με αναπληρωτή τον Θοδωρή Δρίτσα, που δεν αποκλείεται να αναλάβει και τη θέση του Προέδρου της Βουλής. Οι ΑΝΕΛΛ θα αναλάβουν και ορισμένα υφυπουργεία, με τον Τέρενς Κουίκ να ακούγεται ήδη για υφυπουργός Τουρισμού.

 

Ο Νίκος Παππάς, θα αναλάβει υπουργός Επικρατείας.

O  Π. Σκουρλέτης υπουργός Εσωτερικών-Δημόσιας Τάξης.

Σημαντικότατη θέση θα αναλάβει και ο Νίκος Βούτσης, εκ των στενότερων συνεργατών του Αλ. Τσίπρα.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είναι φαβορί για το υπουργείο Υγείας

Ο  Κωνσταντίνος Τσουκαλάς για το υπουργός Πολιτισμού.

 

 

Το νευραλγικό πόστο του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού ανέλαβε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ο πρώην Γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, που έως τώρα είχε τη θέση του νομικού συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα, θα είναι ο…Κώστας Μπούρας του νέου πρωθυπουργού.

 

Χρέη Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου ανέλαβε ο Σπύρος Σαγιάς, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, με ειδίκευση σε θέματα εμπορικού και δημοσίου δικαίου, με έμφαση τις υπηρεσίες νομικού συμβούλου στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ιδίως σε θέματα όπως οι δημόσιες συμβάσεις, δημόσια έργα, συμβάσεις παραχώρησης κλπ.


Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα