Θέλω να σας ανακοινώσω ότι η χώρα έχει κυβέρνηση

Πάνος Καμμένος μετά τη συνάντηση Τσίπρα: Η χώρα έχει κυβέρνηση. Από αυτή τη στιγμή υπάρχει κυβέρνηση συνεργασίας. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

«Εμείς εκτελέσαμε την εντολή του ελληνικού λαού. Στόχος είναι να προχωρήσουμε με σεβασμό στην εθνική κυριαρχία και τη Δημοκρατία» είπε και πρόσθεσε ότι «υπάρχει συμφωνία αρχών»

Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα,  δήλωσε ο Πάνος Καμμένος μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θέλω να σας ανακοινώσω ότι η χώρα έχει κυβέρνηση. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ερωτήσεις για τα χαρτοφυλάκια που θα λάβουν οι ΑΝΕΛ, ο κ. Καμμένος είπε ότι αυτά θα ανακοινωθούν από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Στις 15:30 ο Αλ.Τσίπρας θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να λάβει από τον Κάρολο Παπούλια την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ορκιστεί πρωθυπουργός εντός της ημέρας, ενώ η κυβέρνηση συνεργασίας θα ορκιστεί το απόγευμα της Τρίτης ή το αργότερο την Τετάρτη.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο Πάνος Καμμένος θα συμμετέχει στην κυβέρνηση από τη θέση του υπουργού Ναυτιλίας.

Δεδομένης, της άρνησης τόσο του Ποταμιού να συνεργαστεί με τους ΑΝΕΛ, όσο και του Π.Καμμένου να συνεργαστεί με το κόμμα του Στ.Θεοδωράκη, το πιθανότερο σενάριο είναι να ζητηθεί από το Ποτάμι να την στηρίξει ή έστω να δώσει «ψήφο ανοχής» στην κυβέρνηση.

Τα πιθανά ονόματα της νέας κυβέρνησης

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, όσον αφορά στο οικονομικό επιτελείο, ο Γιάννης Δραγασάκης θα είναι ο γενικός συντονιστής στα θέματα οικονομίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο κύριος εκπρόσωπος της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις για το χρέος.
Μαζί του θα είναι πιθανότατα ο Γιώργος Σταθάκης στο υπουργείο Ανάπτυξης, ο Βαρουφάκης στο υπουργείο Οικονομικών όπως και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ δεν αποκλείεται και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης,

Για το υπουργείο Αμυνας, πολλά ακούγονται και μάλιστα ίσως να παζαρευθεί από τους ΑΝΕΛ αφού ο Πάνος Καμμένος φέρεται να θέλει το συγκεκριμένο υπουργείο.

Για το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν αποκλείεται η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά δεν αποκλείεται να είναι και πρόσωπο το οποίο να έχει εμπειρία πολλών ετών στον χώρο αυτό ιδιαίτερα στο σωφρονιστικό σύστημα.

Για το υπουργείο Εξωτερικών, ακούγεται η Νάντια Βαλαβάνη αλλά και ο Νίκος Κοτζιάς.

Στο υπουργείο Παιδείας, τρία ονόματα έχουν ακουστεί: Του Κωνσταντίνου Τσουκαλά, της Θεανώς Φωτίου και του Τάσου Κουράκη.

Για το υπουργείο Υγείας θα ανατεθεί πιθανότατα στον Παναγιώτη Κουρουπλή, ενώ για το Εσωτερικών ακούγεται έντονα το όνομα του Κώστα Πουλάκη.

Για το νευραλγικό υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υπάρχει ενδιαφέρον και από τους ΑΝΕΛ, ωστόσο, από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ "παίζουν" τα ονόματα των Γιάννη Πανούση και Δημήτρη Τσουκαλά.

Ειδικό υφυπουργείο για την μετανάστευση είναι πιθανό να ιδρυθεί με επικεφαλής την Αναστασία Χριστοδουλοπούλου.

Για το υπουργείο Εργασίας, φαβορί είναι ο Αλέξης Μητρόπουλος, ο Δημήτρης Στρατούλης και ο Σάββας Ρομπόλης.

Η συμφωνία με τον Καμμένο


Ιστορική μπορεί να χαρακτηριστεί η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ καθώς για πρώτη φορά μέσα από δημοκρατική διαδικασία ένα κόμμα της Αριστεράς καταγράφει μια καθαρή και μεγάλη νίκη έναντι του αιώνιου αντιπάλου του της Δεξιάς.

Μια νίκη που θέτει βέβαια τον ΣΥΡΙΖΑ και Πρόεδρό του Αλέξη Τσίπρα προ των εθνικών ευθυνών τους σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία και με ανοιχτή τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και τους εταίρους.

Και επειδή η πλειοψηφία που επιτυγχάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυριολεκτικά οριακή, 149 έδρες δηλαδή, η ηγεσία του κόμματος στράφηκε σε συνεργασίες. Δεν θα μπορούσε να συνεργαστεί με άλλα κόμματα ο Αλέξης Τσίπρας παρά μόνο με το ΠΟΤΑΜΙ ή τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, καθώς ο κ. Τσίπρας στις προεκλογικές του ομιλίες είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν συνεργάζεται με τις λεγόμενες μνημονιακές δυνάμεις, δηλαδή τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν τίθεται θέμα συνεργασίας με τη ναζιστική ΧΑ, ενώ το ΚΚΕ αρνείται οποιαδήποτε συνεργασία με τους οπορτουνιστές.

Ο Αλέξης Τσίπρας μετά από σύσκεψη είχε με κορυφαία στελέχη και στενούς συνεργάτες στην νικητήρια ομιλία του στα Προπύλαια αποτύπωσε το συμπέρασμα της μέσα από το δύσκολο δρόμο της ισορροπίας, αφού επί της ουσίας είπε ότι θα ακολουθήσει ένα δρόμο που...“δεν θα οδηγεί στην καταστροφική ρήξη αλλά ούτε στη υποταγή”.

Έτσι, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στράφηκε στην βοήθεια του Πάνου Καμμένου ο οποίος σε όλη την προεκλογική περίοδο είχε δηλώσει ετοιμος να δείξει στον "μικρό" Αλέξη πως να οδηγήσει το τρένο που λέγεται Ελλάδα.... Πληροφορίες αναφέρουν ότι Τσίπρας και Καμμένος συμφώνησαν οι ΑΝΕΛ να συμμετέχουν στην κυβέρνηση με 2 υπουργεία. Μαλιστα εικάζεται ότι αυτά θα είναι τα Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη.

Το χρονικό της συμφωνίας

 

Ήταν γύρω στις 2 τα ξημερώματα όταν ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους πολιτικούς αρχηγούς των ΑΝΕΛ, του Ποταμιού και του ΚΚΕ.

Το πρώτο που έγινε ήταν να κλειστεί ραντεβού με τον Πάνο Καμμένο στις 10.30 το πρωί. Ο κ. Καμμένος αναμένεται να κάνει δήλωση στήριξης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εφοδιάζοντας τον κ. Τσίπρα με άλλους 13 βουλευτές.

Μετά το ραντεβού του με τον Πάνο Καμμένο, ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Αφού πάρει την εντολή και με την ασφάλεια των 162 βουλευτών ο Αλέξης Τσίπρας θα ορκιστεί πρωθυπουργός της χώρας σήμερα Δευτέρα. Η ορκωμοσία της κυβέρνησης θα γίνει την Τρίτη το απόγευμα ή την Τετάρτη το πρωί.


Ο ρόλος του Ποταμιού


Ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να συνεργαστεί κυβερνητικά σε ένα σχήμα ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα διστάσει να δώσει ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση που θα προκύψει από την συνεργασία, Τσίπρα - Καμμένου. Που σημαίνει ότι όταν ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Βουλή, εκτός από τους 162 βουλευτές της κυβέρνησης συνεργασίας που θα έχει σχηματίσει θα έχει και την ψήφο άλλων 17 βουλευτών.

Η κυβέρνησή του δηλαδή θα κάνει μια δυναμική εκκίνηση φτάνοντας σε δύναμη τους 178 βουλευτές.

Το πόσο θα αντέξει η νέα κυβερνητική συμμαχία είναι ζητούμενο από τη στιγμή που ο νέος συμβιβασμός που θα επιδιώξει ο Αλέξης Τσίπρας με τους δανειστές να είναι υπό τη αίρεση της σκληροπυρηνικής “αριστερής πλατφόρμας”.

newsit

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα