Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Μεγάλος νικητής των εκλογών αναδεικνύεται ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, με την αυτοδυναμία να εξελίσσεται σε θρίλερ που μπορεί να κρατήσει μέχρι το τέλος της καταμέτρησης του συνόλου των ψήφων σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Τρίτο κόμμα είναι, με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, η Χρυσή Αυγή, ενώ εκτός της επόμενης βουλής, που θα είναι επτακομματική, μένει το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου.

Τα μέχρι στιγμής επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών, στο 99,8% της Επικράτειας, έχουν ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ: 36,34%, έδρες 149

ΝΔ: 27,81%, έδρες 76

Χρυσή Αυγή: 6,28%, έδρες 17

ΠΟΤΑΜΙ: 6,04%, έδρες 17

ΚΚΕ: 5,47%, έδρες 15

ΑΝΕΛ: 4,75%, έδρες 13

ΠΑΣΟΚ: 4,68%, έδρες 13

ΚΙΝΗΜΑ: 2,46%, έδρες 0

Δειτε εδώ όλα τα αποτελέσματα των εκλογών μέσα από το madata.gr

Σύμφωνα με την εκτίμηση του αποτελέσματος της Singular Logic που έγινε στις 9:30 το βράδυ της Κυριακής, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να λάβει το 36,5% και 150 έδρες. Ωστόσο, όπως είπε στις δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Singular Logic, Μιχάλης Καρυώτογλου, το περιθώριο του στατιστικού λάθους είναι τέτοιο που ενδέχεται να γίνουν 149 ή 151.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σύστημα ασφαλούς εκτίμησης των αποτελεσμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 36,5%, η ΝΔ λαμβάνει 27,7%, η Χρυσή Αυγή λαμβάνει 6,3%, το ΠΟΤΑΜΙ λαμβάνει 5,9%, το ΚΚΕ λαμβάνει 5,6%, το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 4,8% και οι ΑΝΕΛ λαμβάνουν 4,7%.

Εκτός της Βουλής, όπως είπαμε, το κόμμα του κ. Παπανδρέου με 2,5%.

Στις εκπλήξεις των εκλογών η Τελεία του Απόστολου Γκλέτσου με 1,8% και η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

Τσίπρας: Να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα

"Εμπρός να συνεχίσουμε αυτό τον μεγάλο, τον δύσκολο, τον όμορφο αγώνα. Εμπρός να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα. Εμπρός να σηκώσουμε τον ήλιο της δικαιοσύνης , τον ήλιο της δημοκρατίας, τον ήλιο της αξιοπρέπειας. Θα τα καταφέρουμε" ήταν το μήνυμα που έστειλε από τα Προπύλαια ο νικητής των εκλογών, Αλέξης Τσίπρας.

Στις πρώτες του δηλώσεις, μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος,  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: "Σήμερα ο ελληνικός λαός έγραψε ιστορία, η ελπίδα έγραψε ιστορία"  προσθέτοντας ότι "ο λαός έδωσε σήμερα καθαρή ισχυρή εντολή η Ελλάδα να γυρίσει σελίδα".

"Η Ελλάδα αφήνει πίσω της τη λιτότητα της καταστροφής, τον φόβο και τον αυταρχισμό και προχωράει με αισιοδοξία με βήματα σταθερά σε μία Ευρώπη που αλλάζει" τόνισε. "Σήμερα έχουμε ένα πανηγύρι, μία γιορτή, από αύριο ξεκινάμε σκληρή δουλειά. Η ετυμηγορία του ελληνικού λαού κλείνει με τρόπο αδιαμφισβήτητο τα μνημόνια της λιτότητας και της καταστροφής. Η ετυμηγορία του ελληνικού λαού καθιστά πλέον την τρόικα παρελθόν" είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας:

"Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι ο ελληνικός λαός δε μας δίνει σήμερα λευκή επιταγή αλλά εντολή εθνικής αναγέννησης και αποκατάστασης. Θα αξιοποιήσουμε την εντολή, θα αγωνιστούμε όλες και όλοι μαζί για να ξαναχτίσουμε την πατρίδα μας σε νέες βάσεις προκοπής”.

"Σήμερα ηττήθηκε η Ελλάδα των ελίτ, η Ελλάδα των ολιγαρχιών, η Ελλάδα της συγκάλυψης" επισήμανε, λέγοντας ότι σήμερα νικητής είναι η Ελλάδα του μόχθου, η Ελλάδα του πολιτισμού, η Ελλάδα που αγωνίζεται, η Ελλάδα που ελπίζει".

"Η νίκη μας είναι ταυτόχρονα και νίκη όλων των λαών της Ευρώπης που μάχεται κατά της λιτότητας", τόνισε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τους εταίρους για μία "δίκαιη, επωφελή και βιώσιμη λύση για να βγει η Ελλάδα από το φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης".

"Σ' αυτόν τον ειλικρινή διάλογο η Ελλάδα θα προσέλθει με τις δικές της προτάσεις, με το δικό της σχέδιο μεταρρυθμίσεων και τις δικές της προτάσεις για το χρέος" είπε και συμπλήρωσε: "Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα διαψεύσει όλες τις Κασσάνδρες μέσα και έξω από τη χώρα. Η συνέχιση της υποταγής δε θα γίνει ανεκτή".

"Από την επόμενη κιόλας μέρα θα είναι η αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας της πατρίδας μας, η ρήξη με το καθεστώς της διαπλοκής και της διαφθοράς" ενώ πρόσθεσε πως προτεραιότητα θα είναι να "αποκτήσει ξανά η χώρα και ο λαός μας τη χαμένη τους αξιοπρέπεια, να  ξανακερδίσουμε την ελπίδα, το χαμόγελο τη χαμένη αξιοπρέπεια του λαού μας" σημείωσε ο ίδιος.

"Σας καλώς σε αυτήν την ιστορική στιγμή να δώσουμε τη διαβεβαίωση και την υπόσχεση ότι θα αγωνιστούμε με το ίδιο πάθος. Εμπρός να σηκώσουμε τον ήλιο επάνω από την Ελλάδα. Θα τα καταφέρουμε", κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σαμαράς: Η ΝΔ άντεξε και είναι όρθια.

"Ευχαριστώ από καρδιάς όλες όλους που στάθηκαν δίπλα μας σε αυτή τη δύσκολη αναμέτρηση, θέλω να αισθάνονται υπερήφανοι γι αυτή τη μάχη που δώσαμε μαζί. Ο ελληνικός λαός μίλησε και όλοι σεβόμαστε την απόφαση του" δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς από το Ζάππειο.

"Έχω τη συνείδησή μου ήσυχη. Παρέλαβα μια χώρα στο χείλος της καταστροφής, μου ζητήθηκε να κρατήσω αναμμένα κάρβουνα στα χέρια μου και το έκανα. Αντέξαμε. Αποτρέψαμε τα χειρότερα. Βγάλαμε τη χώρα από τα ελλείμματα, από την ύφεση, αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία και το κύρος της πατρίδας μας.  Βάλαμε τα θεμέλια για την έξοδο από την κρίση" πρόσθεσε.

"Πήραμε μέτρα επώδυνα κι έγιναν και σφάλματα και άδικες" ανέφερε ο κ. Σαμαράς. "Παραδίδω σήμερα μια χώρα που συντεταγμένα βγαίνει από την κρίση και πάνω απ όλα παραδίδω μια χώρα που είναι μέλος τη ΕΕ και του ευρώ" είπε και ευχήθηκε "η επόμενη κυβέρνηση να διατηρήσει αυτά τα κεκτημένα” ."Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου γιατί είπα την αλήθεια στο λαό μέχρι τέλους" συμπλήρωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

"Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι ευχάριστο για εμάς αλλά δείχνει ότι η ΝΔ άντεξε και είναι όρθια. Η ΝΔ φαίνεται να έχασε μόνο δυο μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2012", επισήμανε ο Αντώνης Σαμαράς, λέγοντας ότι "ο ρόλος της ΝΔ στις επόμενες εξελίξεις είναι κρίσιμος. Θα διαδραματίσει αυτό το ρόλο στον ακέραιο".

Θεοδωράκης: Δεν συμμετέχουμε σε κυβέρνηση με ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με τη λογική

"Δεν συμμετέχουμε σε κυβέρνηση με αντευρωπαϊστές και με ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με τη λογική πραγματικότητα" δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ερωτηθείς εάν το κόμμα του θα συμμετέχει σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

"Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για μην έχουμε εκλογές αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα συναινέσουμε σε λύσεις που πάνε τη χώρα στο βάραθρο" είπε σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο κ. Θεοδωράκης έκανε λόγο για νίκη της κοινωνίας και σημείωσε ότι το Ποτάμι κατόρθωσε το ακατόρθωτο, να είναι στη βουλή με 16 βουλευτές.

"Στους πολίτες που πήγαν στο Ποτάμι λέμε μια φράση: Εμείς, δεν θα σας προδώσουμε" ανέφερε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι η ψήφος στο Ποτάμι δεν ήταν ψήφος θυμού, αλλά θετική και λογική ψήφος.

"Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς. Η Ελλάδα είναι κοντά στο γκρεμό και δεν θα φύγει με λόγια αλλά με πράξεις. Έχουμε προτάσεις , έχουμε ανθρώπους και διάθεση να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα" τόνισε.

"Συγχαίρουμε τον κ. Τσίπρα και περιμένουμε να ανταποκριθεί στις ευθύνες του" είπε και επισήμανε την ανάγκη για μεγάλες αλλαγές και μεγάλες κοινωνικές συμμαχίες. "Χρειάζονται μεγάλες πλειοψηφίες και ένα πατριωτικό σχέδιο δράσης" υπογράμμισε.

"Τη Δευτέρα δεν ξεκινάμε νέο προεκλογικό αγώνα, θα είμαστε παρόντες για να λέμε ναι εκεί που θα συμφωνούμε, όχι εκεί που κινδυνεύει η χώρα και πάντα να προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις", συνέχισε ο κ. Θεοδωράκης.

Σχετικά με το ενδεχόμενο συμμετοχής σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Θεοδωράκης, είπε ότι είναι νωρίς για λεπτομέρειες. "Θα στηρίξουμε την προσπάθεια να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη, για κοινωνικό πρόγραμμα και για να μη γίνουν εκλογές".

Κουτσούμπας: Στις ίδιες ράγες του ευρωμονόδρομου

«Το ΚΚΕ εκτιμούσε και εκτιμά ότι η σύνθεση της βουλής και η διαμόρφωση της κυβέρνησης, αυτοδύναμης ή συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί στις ίδιες ράγες του ευρωμονόδρομου», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε δηλώσεις του για το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Το γενικό εκλογικό αποτέλεσμα εκφράζει τη μεγάλη δυσαρέσκεια και οργή του λάου μας για τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ που τον οδήγησαν στην φτώχεια, στην ανεργία, όλα αυτά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Βέβαια εκφράζει σε μεγάλο βαθμό και την απατηλή ελπίδα ότι η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ακολουθήσει φιλολαϊκή πολιτική», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε: «Το ΚΚΕ εκτιμούσε και εκτιμά ότι η σύνθεση της βουλής και η διαμόρφωση της κυβέρνησης, αυτοδύναμης ή συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τις επίσημες δηλώσεις και τοποθετήσεις κατά την προεκλογική περίοδο και πριν από αυτές, θα κινηθεί στις ίδιες ράγες του ευρωμονόδρομου, των μειωμένων απαιτήσεων, των υποχωρήσεων και συμβιβασμών, των δεσμεύσεων προς το μεγάλο κεφάλαιο, τα μονοπώλια, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, με ότι αρνητικό συνεπάγεται αυτό για το λαό μας και την πατρίδα μας. Πάλι τα λαϊκά στρώματα θα πληρώσουν το μάρμαρο».

«Είναι πολύ αρνητική εξέλιξη το γεγονός ότι ένα κόμμα ναζιστικό, μια συγκεκριμένη εγκληματική δολοφονική δράση που έχει αυτά τα χρόνια, φτιαγμένο μέσα από τους ίδιους τους οργανισμούς του συστήματος, αποδεδειγμένα ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα, διατηρεί ακόμα σημαντικά εκλογικά ποσοστά μέσα στο εκλογικό σώμα», υπογράμμισε.

«Συνολικά εκτιμάμε ότι χρειάζεται να δυναμώσει ακόμη περισσότερο, μέσα στο λαό στο κίνημά του, τη γραμμή της αντεπίθεσης, της ρήξης, σε αντίθεση με αυτό το δρόμο, τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, την ΕΕ, την πολιτική που στηρίζει αυτόν τον δρόμο με την ενσωμάτωση, την παθητική προσμονή.

Το ΚΚΕ θα δυναμώσει τις προσπάθειες, τις πρωτοβουλίες του για τα οξυμένα εργατικά λαϊκά προβλήματα, με τις προτάσεις μας για ανακούφιση των ανέργων, των λαϊκών νοικοκυριών, των αυτοαπασχολουμένων, των φτωχών αγροτών, των φοιτητών, των σπουδαστών», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ.

Καμμένος: Θα ενισχύσουμε την προσπάθεια για αλλαγή του πολιτικού σκηνικού

"Επικοινώνησα με τον κ. Τσίπρα για να τον συγχαρώ για τη νίκη, του είπα ότι οι ΑΝΕΛ- όπως από την πρώτη στιγμή είπαμε- θα ενισχύσουμε την προσπάθεια για αυτή την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στον τόπο μας με τις αρχές τις οποίες δημόσια έχουμε καταθέσει" δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος για το εκλογικό αποτέλεσμα.

"Οι επόμενες μέρες θα είναι η αρχή ενός δύσκολου δρομου, αλλά ελληνικού δρόμου στην Ευρώπη. Σήμερα είναι η ώρα της ευθύνης για όλους. Είναι η ώρα να ενωθούμε οι Έλληνες. Ένα μονο αρκεί, να είμαστε πατριωτες και να υπηρετουμε το εθνικο συμφερον" , είπε ο κ. Καμμένος και ευχαρίστησε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που έδειξαν εμπιστοσύνη στους ΑΝΕΛ μέσα σε ένα κλίμα φόβου.

"Ο κυρίαρχος λαός με την ψήφο του ανέδειξε μια νέα κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα. Οι ΑΝΕΛ θα βοηθήσουμε ώστε αυτή η νέα κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα να σταθεροποιηθεί για το καλό της πατρίδας, του έθνους και του λαού. Με τις αταλάντευτες αρχές τους και το πολιτικό τους σχέδιο είναι το αναγκαίο καλό για το έθνος" τόνισε ο κ. Καμμένος αφιερώνοντας την νίκη των ΑΝΕΛ, σε "εκείνους τους δημοσκόπους που μέχρι και σήμερα το πρωί μας χτυπούσαν αλύπητα".

Βενιζέλος: Το θέμα της ηγεσίας στο συνέδριο

«Θα υπάρξει συνέδριο του ΠΑΣΟΚ  με όλα τα θέματα ανοιχτά, συμπεριλαμβανομένου του θέματος της ηγεσίας», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των εκλογών και πρόσθεσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί.

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος, τόνισε ότι «αντέξαμε την ανιστόρητη υπονόμευση που προκάλεσε η διάσπαση της παράταξης χωρίς πολιτικό λόγο για ένα καπρίτσιο και για κάποιες πολιτικές εμμονές που πλήρωσε το ΠΑΣΟΚ και η χώρα. Δεν πετύχαμε δυστυχώς εξαιτίας αυτού του λόγου την τρίτη θέση. Στόχος εφικτός για την παράταξη αν δεν είχε μεσολαβήσει το τελευταίο αυτό χτύπημα. Για το δραματικό γεγονός ότι την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Χρυσή Αυγή, υπάρχει ευθύνη έναντι του Έθνους και έναντι της παράταξης. Ευθύνη με ονοματεπώνυμο που βαραίνει τον Γιώργο Παπανδρέου».

Παπανδρέου: Κανένα κόμμα δεν μπορεί μόνο του

«Η θέση μας, την οποία υποστηρίξαμε καθ’ όλη τη διάρκεια του προεκλογικού μας αγώνα, παραμένει ισχυρή» δήλωσε ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Παπανδρέου.

«Η Ελλάδα από αύριο χρειάζεται κυβέρνηση με ξεκάθαρο προοδευτικό πλαίσιο, όπως βέβαια και ευρύτερες συνεννοήσεις και συνεργασίες. Κανένα κόμμα ακόμα και αυτοδύναμο δεν μπορεί στις σημερινές συνθήκες μόνο του» τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Βαριές κουβέντες Βενιζέλου- Παπανδρέου

Η κόντρα μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου έχει φουντώσει για τα καλά. Η φράση του κ. Βενιζέλου, ότι για την τρίτη θέση της Χρυσής Αυγής υπάρχει ευθύνη «με ονοματεπώνυμο που βαραίνει τον Γιώργο Παπανδρέου» προκάλεσε την αντίδραση του Γιώργου Παπανδρέου. «Καλό θα ήταν όσοι ανέχτηκαν και συνεργάστηκαν με Μπαλτάκους, στην κυβέρνηση που υπηρέτησαν, να  μην μιλούν για το ποιοι ευθύνονται που η Χρυσή Αυγή, έφτασε να γίνει τρίτο κόμμα από τις ευρωεκλογές», ήταν η απάντηση του κόμματος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών στη δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ είναι κυριολεκτικά σαν καζάνι που βράζει. Ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε συνέδριο με όλα τα θέματα ανοιχτά, συμπεριλαμβανομένου του θέματος της ηγεσίας, ενώ θέμα ηγεσίας έθεσε και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Όπως είπε θα υπάρξει «μία συνεδριακή διαδικασία, όπου όλα θα ανοίξουν. Και το θέμα της ηγεσίας και μία αποτελεσματική πρόσκληση ενότητας».

Η επόμενη μέρα των εκλογών – Οι επαφές Τσίπρα με Θεοδωράκη-Καμμένο

Το ενδιαφέρον πλέον μεταφέρεται στην επόμενη μέρα των εκλογών. Ήδη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τηλεφώνησε στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο και συμφωνήθηκε να συναντηθούν τη Δευτέρα στις 10:30 το πρωί, μόλις ο κ. Τσίπρας λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο κ.Τσίπρας  και με τονεπικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη. Οι κ.κ Τσίπρας και Θεοδωράκης συμφώνησαν να συναντηθούν τη Δευτέρα ή την Τρίτη.

Ο κ. Καμμένος ήταν πάντως κατηγορηματικός στο ενδεχόμενο συμμετοχής των ΑΝΕΛ σε μια κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον ΣΥΡΙΖΑ στην οποία όμως θα μετέχει και ΠΟΤΑΜΙ. Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους στα γραφεία των ΑΝΕΛ, είπε :  «Εμείς δεν συνεργαζόμαστε με κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχει και το "Ποτάμι"».

Από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης , όταν ρωτήθηκε εάν το κόμμα του θα συμμετέχει σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απάντησε: «Δεν συμμετέχουμε σε κυβέρνηση με αντευρωπαϊστές και με ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με τη λογική πραγματικότητα».

Νίκος Χατζηνικολάου: O Tσίπρας θα προτείνει τον Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Ο Νίκος Χατζηνικολάου αποκάλυψε στην εκπομπή του Star για τις εκλογές πως σύμφωνα με πληροφορίες του ο Αλέξης Τσίπρας θα προτείνει τον Κώστα Καραμανλή να είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

<
Real.gr ΑΛ.ΤΣΙΠΡΑΣ από realmedialive/p>

enikos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα