Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης με συνεργασία ΑΝΕΛ θα ζητήσει Τσίπρας

Με στόχο την κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ προκειμένου ο Α. Τσίπρας να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 το πρωί στην Κουμουνδούρου η συνάντηση του Α. Τσίπρα με τον Π. Καμμένο.

 

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επικοινώνησε σήμερα αργά χθες το βράδυ με τον Γ.Γ.του ΚΚΕ κ. Δημήτρη Κουτσούμπα και με τον επικεφαλής του κόμματος ΠΟΤΑΜΙ, κ. Σταύρο Θεοδωράκη.  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε στον κ. Θεοδωράκη και στον κ. Κουτσούμπα την πρόθεσή του να τους συναντήσει αμέσως μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που αναμένεται να λάβει σήμερααπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πριν την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

 

Το πιθανότερο είναι να πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του πρωθυπουργού αύριο Δευτέρα και της νέας κυβέρνησης την Τρίτη το απόγευμα ή το αργότερο την Τετάρτη το πρωί

 

«Η ελπίδα έγραψε ιστορία»

 

Ως ιστορική ημέρα κατά την οποία ο ελληνικός λαός και η ελπίδα έγραψαν ιστορία χαρακτήρισε την 25η Ιανουαρίου ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τα προπύλαια του πανεπιστημίου Αθηνών ανέγνωσε το μήνυμα της νίκης του κόμματός τους κάνοντας λόγο για ισχυρή, καθαρή και αδιαμφισβήτητη εντολή από τον λαό που δείχνει ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα.

 

Ο νικητής των εκλογών έδωσε το σύνθημα, ότι μετά τους πανηγυρισμούς έφθασε η ώρα για σκληρή δουλειά με σκοπό την ανάταξη της οικονομίας και στόχο να κλείσει ο φαύλος κύκλος της λιτότητας και η Ελλάδα να ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης μακριά από την πολιτική των μνημονίων.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας στη δήλωσή του μπροστά στο πολυπληθές ακροατήριο που βρέθηκε στα προπύλαια υποστήριξε ότι η λαϊκή εντολή ήταν μια αδιαμφισβήτητη εντολή για την ακύρωση των μνημονίων της λιτότητας και της καταστροφής, σημειώνοντας ότι «η ετυμηγορία του ελληνικού λαού καθιστά πλέον την τρόικα παρελθόν για το κοινό ευρωπαϊκό μας πλαίσιο».

 

Αναγνώρισε το εύρος της νίκης του κόμματός του σημειώνοντας το βάρος της ευθύνης που έρχεται καθώς υποστήριξες ότι «ο ελληνικός λαός δεν μας δίνει σήμερα λευκή επιταγή, αλλά μας δίνει εντολή εθνικής αναγέννησης και αποκατάστασης της κοινωνικής συνοχής στην πατρίδα μας», την οποία υπογράμμισε ότι το κόμμα του θα αξιοποιήσει και θα σχηματίσει κυβέρνηση ευρείας συναίνεσης όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ως τη νίκη της Ελλάδας απέναντι στις ελίτ και τις ολιγαρχίες, τα φαινόμενα αντιδημοκρατικής εκτροπής τονίζοντας ότι η νίκη ανήκει στην Ελλάδα του μόχθου, της εργασίας, της γνώσης, της δημιουργίας και του πολιτισμού.

 

Ιδιαίτερο βάρος έδωσε όμως και στην ευρωπαϊκή πτυχή της νίκης του κόμματός του τονίζοντας ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ταυτόχρονα και νίκη όλων των λαών της Ευρώπης που αγωνίζονται ενάντια στη λιτότητα που καταστρέφει το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον.

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε ένα ευρύ φάσμα συνεργασιών και πραγματική διαπραγμάτευση με τους εταίρους με στόχο μια δίκαιη, αμοιβαία επωφελή και βιώσιμη λύση για να βγει η Ελλάδα από τον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης και για να επιστρέψει η Ευρώπη στη σταθερότητα, στην ανάπτυξη, στην κοινωνική συνοχή, στις αρχές και τις αξίες που αποτέλεσαν ιδρυτικές της αρχές και αξίες, όπως η δημοκρατία και η αλληλεγγύη.

 

Σ΄αυτόν τον ειλικρινή διάλογο, σ΄αυτή την ουσιαστική διαπραγμάτευση η Ελλάδα, θέλω να σας διαβεβαιώσω, θα προσέλθει με τις δικές της τεκμηριωμένες προτάσεις, με το δικό της εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και ριζικών αλλαγών, με το δικό της τετραετές σχέδιο δημοσιονομικής πολιτικής χωρίς νέα ελλείμματα αλλά και χωρίς εξωπραγματικά ανέφικτα πλεονάσματα. Με τις δικές της προτάσεις για το χρέος, το δικό της σχέδιο για τις επενδύσεις και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

 

 

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

 

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέπτυξε σε γενικές γραμμές το πρόγραμμα του κόμματός του θέτοντας ως πρώτες του προτεραιότητες την αντιμετώπιση των μεγάλων πληγών της κρίσης, την αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας, την απόδοση δικαιοσύνης, τη ρήξη με κατεστημένα και παθογένειες δεκαετιών, τη ρήξη με το καθεστώς της διαπλοκής και της διαφθοράς.

 

Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε σειρά σαρωτικών δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος και τη δημόσια διοίκηση.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα