Εκλογές 2015: Τα exit polls, η αυτοδυναμία και η επόμενη ημέρα

Ολονύχτιο αναμένεται το θρίλερ για την επίτευξη αυτοδυναμίας και την είσοδο του ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου στη Βουλή. Τα δυο αυτά ζητήματα φαίνονται αλληλένδετα σε αυτή τη φάση, ενώ η πόλωση στην οποία οδηγήθηκε το εκλογικό σκηνικό περιορίζει αισθητά το ποσοστό που παίρνουν τα κόμματα που μένουν εκτός Βουλής. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι τα δυο πρώτα κόμματα προσεγγίζουν το 65%, ενώ στη Βουλή μπαίνουν επτά κόμματα. Όπερ σημαίνει ότι τα κόμματα που θα μείνουν εκτός δεν θα υπερβαίνουν το 8%.

Αν τελικά όμως η Βουλή που θα σχηματιστεί είναι 8κομματική και όχι 7κομματική τότε το ποσοστό των αδιάθετων μειώνεται στο 5-5,5% που συνεπάγεται ότι για τον σχηματισμό κυβέρνησης απαιτείται ποσοστό κοντά στο 38,5%.

Η δύσκολη αυτή εξίσωση αναμένεται να μην βρίσκει λύση μέχρι αργά το βράδυ, έως και τις πρώτες πρωινές ώρες κρατώντας πολιτικούς και δημοσιογράφους καθηλωμένους.

Το σκηνικό που δημιουργείται δείχνει πάντως τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεφεύγει από τη Νέα Δημοκρατία, προσφέροντας μια ιδιαίτερα ισχυρή δυναμική την οποία προσπαθούν ήδη να μεταφράσουν διεθνή media και οι εταίροι της Ελλάδας.

Σε κάθε περίπτωση η επίτευξη αυτοδυναμίας θα κριθεί σε ποσοστά άνω του 38% για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κομβική χαρακτηρίζεται η τελική έκβαση του εγχειρήματος του Γιώργου Παπανδρέου.

Δειτε live όλα τα αποτελέσματα των εκλογών μέσα από το madata.gr

Σύμφωνα με τα exit poll των τηλεοπτικών σταθμών Mega, Ant1, Alpha, Νεριτ και Star, μέχρι αυτή την στιγμή τα αποτελέσματα είναι:

ΣΥΡΙΖΑ από 35,5 έως 39,5% με μέση τιμή το 37,5%

ΝΔ από 23% έως 27% με μέση τιμή το 25%

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ από 6,4% έως 8,% με μέση τιμή το 7,2%

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ από 6,4% έως 8% με μέση τιμή το 7,2%

ΚΚΕ από 4,7% έως 5,7% με μέση τιμή το 5,2%

ΠΑΣΟΚ από 4,2% έως 5,2% μέση τιμή το 4,8%

ΑΝΕΛ από 3,5% έως 4,5% με μέση τιμή το 4%

ΚΙΝΗΜΑ από 2,2% έως 3,2% με μέση τιμή το 2,7%

ΑΝΤΑΡΣΥΑ από 0,6% έως 1,6%

ΛΑΟΣ από 0,6% έως 1,6%

ΔΗΜΑΡ από 03% έως 0,7%

Του Χρήστου Φράγκου


Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα