Εκλογές 2015: Στις κάλπες οι Έλληνες! Πού, πώς ψηφίζουμε - Όλες οι πληροφορίες

Συνολικά 9.808.760 πολίτες καλούνται σήμερα να ψηφίσουν σε 19.449 εκλογικά τμήματα της χώρας, από τις 7 το πρωί και έως τις 7 το βράδυ, όταν και η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί.

Οι εκλογείς μπορεί να μάθουν πού ψηφίζουν μέσω του διαδικτύου στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών και στην ένδειξη «Μάθε πού ψηφίζεις» ή στον τηλεφωνικό αριθμό 2131361500 σήμερα από τις 7 το πρωί έως τις 7 το βράδυ.

Η αναγνώριση των εκλογέων γίνεται με αστυνομική ταυτότητα ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο υγείας (όλων των ασφαλιστικών ταμείων), ενώ είναι δεκτές και οι λεγόμενες «κομμένες» ταυτότητες.

Όσοι δεν διαθέτουν κάποιο από τα παραπάνω επίσημα έγγραφα ταυτοποίησης, μπορούν να προσέρχονται στα γραφεία ταυτοτήτων της διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας των αστυνομικών τμημάτων που εκδίδουν ταυτότητες με διευρυμένο ωράριο.

Ανοιχτές είναι και οι υπηρεσίες των δήμων προκειμένου να εκδίδουν το απαραίτητο πιστοποιητικό γέννησης, που αποστέλλεται μέσω fax στην αρμόδια υπηρεσία.

Σε περίπτωση που τα προσωπικά στοιχεία δεν ταυτίζονται με τα στοιχεία του εκλογικού καταλόγου, μπορεί να απαιτηθεί πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας από τον δήμο.

Σε σχεση με τους σταυρούς προτίμησης, στις εκλογικές Περιφέρειες με 1-3 έδρες οι εκλογείς βάζουν 1 σταυρό, στις εκλογικές Περιφέρειες με 4-7 έδρες οι εκλογείς βάζουν 2 σταυρούς, στις εκλογικές Περιφέρειες με 8- 12 έδρες οι εκλογείς βάζουν 3 σταυρούς και στις εκλογικές Περιφέρειες με 13 έδρες και άνω οι εκλογείς βάζουν 4 σταυρούς.

Οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται για τον αριθμό των σταυρών στα εκλογικά κέντρα.

Παράλληλα, οι 99.007 ετεροδημότες, 79.413 εκ των οποίων κατοικούν στην Περιφέρεια Αττικής, ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, τους υποψηφίους της βασικής εκλογικής τους περιφέρειας εφόσον έχουν υποβάλει σχετική αίτηση έως τις 31/10/2014.

Στον βασικό εκλογικό κατάλογο υπάρχει η ένδειξη Ε και απαγορεύεται να ψηφίσουν στον δήμο της βασικής τους εκλογής. Εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν μόνο στις πρωτεύουσες των νομών.

Εξαίρεση αποτελούν η Αττική και η Θεσσαλονίκη, λόγω του μεγάλου αριθμού ετεροδημοτών. Εκεί υπάρχουν αμιγή και μεικτά τμήματα για τους ετεροδημότες.

Σε ετοιμότητα το υπουργείο Εσωτερικών


Ετοιμοπόλεμο είναι το υπουργείο Εσωτερικών για την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών.

Αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης θα ξεκινήσει η διαδικασία διαλογής των ψηφοδελτίων.

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι μέσω του ειδικού συστήματος SRT, αλλά και με τον παραδοσιακό τρόπο θα ξεκινήσουν τη μετάδοση των αποτελεσμάτων από τα κατά τόπους εκλογικά τμήματα προς το στρατηγείο των εκλογών στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου θα γίνεται η καταχώρησή τους στο σύστημα της εταιρίας Singular.

Οι περιφέρειες θα συλλέγουν τα αποτελέσματα από τους δήμους και θα τα στέλνουν στο υπουργείο.

Διαφορές θα υπάρχουν στην ταχύτητα της ενημέρωσης των δεδομένων της Επικράτειας, η οποία από τα πέντε λεπτά που ήταν στις προηγούμενες εκλογές, φέτος θα επιτυγχάνεται σε ένα λεπτό, και στα στοιχεία σταυροδοσίας, που ενώ μέχρι τώρα τα συγκεντρωτικά στοιχεία περιορίζονταν για τον νομό Αττικής, σε αυτές τις εκλογές θα παρέχεται η δυνατότητα έως το πρωί της Δευτέρας να υπάρχουν και για τις υπόλοιπες περιφέρειες.

240 υπάλληλοι της εταιρίας Singular Logic είναι επιφορτισμένοι με την επεξεργασία των στοιχείων και την εξαγωγή των αποτελεσμάτων, έτσι όπως έρχονται από τις περιφέρειες.

Η πρώτη ασφαλής εκτίμηση θα γίνει μετά τις 21:30, εφόσον έχει συλλεχθεί αντιπροσωπευτικό δείγμα με τη μέθοδο SRT.

Συνολικά 4.815 δικαστικοί αντιπρόσωποι θα στείλουν τα αποτελέσματα με γραπτό μήνυμα μέσα από τα εκλογικά κέντρα.

Αν υπάρχει εκλογικό «θρίλερ» στην ουρά για το πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή, κάτι που καθορίζει και την αυτοδυναμία για το πρώτο κόμμα, τότε η εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος θα αργήσει.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα