Εκλογές 2015: Οι συνδυασμοί αποτελεσμάτων που βγάζουν αυτοδυναμία

Με περίπου βέβαιη πλέον  την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, τα μεγάλα εκλογικά "στοιχήματα" είναι δύο: Αν θα υπάρξει αυτοδυναμία ή όχι και ποιό θα είναι το τρίτο κόμμα, το οποίο θα μπορεί να πάρει διευρευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης - εφ' όσον δεν καρποφορήσουν οι προσπάθειες των δύο πρώτων. Πολιτικοί αναλυτές και κομματικά πιτελεία θεωρούν επίσης εξαιρετικά σημαντικό για τις μετεκλογικές εξελίξεις το αν θα μπουν τελικά στη Βουλή τα δύο κόμματα που εμφανίζονται δημοσκοπικά κοντά στο όριο του 3% (ΑΝ.ΕΛ και ΔΙΚΗΣΟ).  Είναι οι δύο "μπαλαντέρ" στους οποίους θα μπορεί να υπολογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να μην πέσει αναγκαστικά στο... Ποτάμι, εάν δεν επιτύχει αυτοδυναμία.

Οι δημοσκοπήσεις προαναγγέλλουν απόλυτο ντέρμπι για την τρίτη θέση, με «Το Ποτάμι», την Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ να εναλλάσσονται στο βάθρο που θα δώσει την τελευταία διερευνητική εντολή.

Για τους ΑΝΕΛ δείχνουν ότι βρίσκονται "στο νήμα" και ότι θα χρειασθεί μέλλον να περιμένουν την ολοκλήρωση της καταμέτρησης για να ξέρουν το βράδυ της Κυριακής αν θα εκπροσωπούνται στη νέα Βουλή.

Το ίδιο ισχύει για το Κίνημα του Γ. Παπανδρέου, το οποίο πάντως στις κυλιόμενες μυστικές δημοσκοπήσεις εμφανίζεται να έχει ανοδική δυναμική τις τελευταίες μέρες.

Ολα τα "στοιχήματα" - αυτοδυναμία ή όχι, τρίτο κόμμα, είσοδος στη Βουλή 7ου και 8ου κόμματος - φαίνεται ότι θα κριθούν από τη στάση των ψηφοφόρων που δήλωναν μέχρι χθες "αναποφάσιστοι" στις δημοσκοπήσεις.

Οι περισσότερες εταιρίες δημοσκοπήσεων αποφεύγουν να κάνουν αναγωγή των αναποφάσιστων, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου 10% του εκλογικού σώματος - ποσοστό ικανό να φέρει μεγαες ανατροπές σε σχέση με τα δημοσκοπικά ποσοστά των κομμάτων.

Κόμματα εκτός Βουλής

Η αυτοδυναμία δεν εξαρτάται μόνο από το εκλογικό ποσοστό που θα λάβει αλλά κυρίως από το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής.

Στην πράξη, το σύστημα λειτουργεί ως εξής: Οσο μεγαλύτερο είναι το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που δεν θα πιάσουν το 3% και θα μείνουν εκτός Βουλής, τόσο χαμηλότερο ποσοστό χρειάζεται το πρώτο κόμμα για να επιτύχει  αυτοδυναμία σε έδρες.

Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, οι 50 έδρες δίνονται ως μπόνους στο πρώτο κόμμα και οι υπόλοιπες 250 θα μοιραστούν αναλογικά σε όλα τα κόμματα που θα ξεπεράσουν το 3%.

Ξεκινώντας από μηδενική βάση, από το θεωρητικό σενάριο τα εκτός Βουλής κόμματα να έχουν 0%, το πρώτο κόμμα εξασφαλίζει την αυτοδυναμία εάν λάβει τουλάχιστον 40,4%. Από εκεί και πέρα για κάθε μονάδα που προστίθεται στα εκτός Βουλής κόμματα το ποσοστό που δίνει αυτοδυναμία μειώνεται κατά 0,4%.

Ειδικότερα:

-  Εαν τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώσουν 5%, η αυτοδυναμία επιτυγχάνεται με 38,5%
- Με συνολικό ποσοστό 7% των εκτός Βουλής, το πρώτο κόμμα χρειάζεται 38%
- Εαν τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντώσουν 8%, το πρώτο κόμμα θα πάρει 151 έδρες με ποσοστό 37,2%
- Από 8,5% έως 9,5% το πρώτο κόμμα θα χρειαστεί 37%
- Από 10% έως 10,5% η αυτοδυναμία εξασφαλίζεται με 36,5%
- Εάν τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώσουν από 11% η αυτοδυναμία πέφτει στο 36%
- Με 12% στα εκτός Βουλής κόμματα απαιτείται 35,6% για την αυτοδυναμία
- Με 13% διαμορφώνεται στο 35,2%
- Με 14% στο 34,8%
- Ενώ με ποσοστό 15% στα εκτός Βουλής το πρώτο κόμμα θα χρειαστεί 34,4%

sofokleousin

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα