Και τώρα; Πότε θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πώς;

Άκαρπη ήταν και η τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές. Βάσει των όσων προβλέπονται, η Βουλή πρέπει να διαλυθεί εντός 10 ημερών ενώ οι εκλογές μπορούν να γίνουν το νωρίτερο σε 21 ημέρες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Βουλή μπορεί να διαλυθεί και σήμερα. Ωστόσο, αναμένονται δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά...

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση,  το Προεδρικό Διάταγμα θα εκδοθεί αύριο και θα θυροκολληθεί αυθημερόν στη Βουλή.  Ως ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών θα ορίζεται πιθανότατα η 25η Ιανουαρίου, πρώτη Κυριακή μετά τη συμπλήρωση της ελάχιστης προθεσμίας των 21 ημερών.

Πρώτη ενέργεια της νέας Βουλής μετά τη συγκρότηση της σε Σώμα, θα είναι η  εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στην πρώτη ψηφοφορία απαιτούνται 180 ψήφοι για την ανάδειξη του. Εάν δεν επιτευχθεί αυτή η πλειοψηφία,  μετά από πέντε ημέρες γίνεται δεύτερη ψηφοφορία. Σ' αυτήν απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία, εκλέγεται δηλαδή ΠτΔ με τις ψήφους 151 βουλευτών.

Εάν και πάλι διαπιστωθεί αδυναμία εκλογής,  πραγματοποιείται τρίτη ψηφοφορία, όπου – σύμφωνα με το Σύνταγμα - συμμετέχουν οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι (όποιοι συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους στην προηγούμενη).  Δεν απαιτείται ειδική πλειοψηφία. Εκλέγεται Πρόεδρος όποιος λάβει τις περισσότερες  ψήφους.

sofokleousinl

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα