Πρόωρες εκλογές στις 25 Ιανουαρίου ή στις 1 Φεβρουαρίου;

Μετά τη συνέντευξη Σαμαρά, όλα δείχνουν ότι πολύ δύσκολα πλέον θα ξεπεραστεί ο αριθμός των 170 «ναι» για τον Σταύρο Δήμα. Μοιραία, όλα δείχνουν πως ο... κύβος ερρίφθη και η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Το μόνο που μένει να δούμε είναι αν θα στηθούν κάλπες στις 25 Ιανουαρίου ή την 1η Φεβρουαρίου.

Αν και όλοι, μετά τη δεύτερη ψηφοφορία, περίμεναν νέα παρέμβαση του πρωθυπουργού με νέες πρωτοβουλίες, ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε μια συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση υπό μορφή διαγγέλματος, χωρίς εκπλήξεις και νέες πολιτικές πρωτοβουλίες.

Ο πρωθυπουργός κινήθηκε στις ίδιες κατευθύνσεις με το διάγγελμα της προηγούμενης εβδομάδας, χωρίς να κάνει κάποια θεαματική κίνηση που θα αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τα μέχρι στιγμής δεδομένα στην αριθμητική της προεδρικής εκλογής.

Ο Αντώνης Σαμαράς έθεσε για ακόμη μια φόρα τους βουλευτές προ των ευθυνών τους, επισημαίνοντας το γεγονός ότι στην τρίτη ψηφοφορία το "παρών" θα έχει ονοματεπώνυμο και θα καταγραφεί στην ιστορία. Παράλληλα υπογράμμισε ότι την ευθύνη για την προσφυγή στις κάλπες θα φέρει το δίδυμο Τσίπρα - Καμμένου, στρώνοντας έτσι με δεξιοτεχνία το... χαλί της προεκλογικής ρητορικής της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός στην ουσία με τη χθεσινή του συνέντευξη έδειξε περισσότερο ότι το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις κάλπες οι οποίες όπως όλα δείχνουν είναι αναπόφευκτες. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι εμφανίστηκε σίγουρος πως θα κερδίσει τις εκλογές επικαλούμενος τις δημοσκοπήσεις οι όποιες δείχνουν κλείσιμο της ψαλίδας.

Δεν παρέλειψε να ασκήσει και έντονη κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι με όσα υποστηρίζει οδηγεί τη χώρα εκτός ευρώ, δίνοντας κατά κάποιο τρόπο το δίλημμα που θα κυριαρχήσει τις εκλογές που δεν είναι άλλο από το "έξοδος από το μνημόνιο με συγκεκριμένο πρόγραμμα ή άτακτη χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ".

Εντύπωση όμως προκάλεσε η αναφορά του πρωθυπουργού στα σενάρια περί θετικής ψήφου της Χ.Α στην τρίτη ψηφοφορία δίνοντας, με την απάντησή του, την εντύπωση ότι δεν τον ενδιαφέρει, αφού και οι ίδιοι όπως είπε έχουν δηλώσει δεν πρόκειται να ψηφίσουν.

Ωστόσο χρησιμοποίησε δυο επιχειρήματα: από τη μια είπε ότι πρέπει να ψηφίσουν όλα τα κόμματα την υποψηφιότητα Δήμα για να απομονωθεί η Χ.Α και από την άλλη έθεσε το ερώτημα για το πρόβλημα τίθεται όταν η Χ.Α υποτίθεται θα ψηφίσει την υποψηφιότητα Δήμα και δεν τίθεται όταν προσμετράται στα "παρών".

newsit

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα