Κρίσιμη συνεδρίαση της ΔΗΜΑΡ για την προεδρική εκλογή

Ο Φώτης Κουβέλης απέρριψε την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού εμμένοντας στην άποψη του πως η χώρα θα πρέπει να αλλάξει η πολιτική μέσω εθνικών εκλογών.

«Η ΔΗΜΑΡ λέει, ότι δεν ψηφίζει με απόφαση του συνεδρίου της και των οργάνων της, καμία πρόταση για να μη συνεχιστούν οι ασκούμενες πολιτικές, κάθε πρόταση που διασφαλίζει την παράταση της κυβέρνησης διασφαλίζει και το αδιέξοδο, ο τόπος χρειάζεται προοδευτική πολιτική» τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Χρήστος Μαχαίρας, προσθέτοντας ότι «δεν έγινε καμία πρόταση στον Κουβέλη να είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας»

Τι θα κάνουν Φούντα και Τσούκαλης

Ικανοποιημένη δηλώνει από την εξέλιξη η Νίκη Φούντα, παρότι η πρόταση των βουλευτών που συνυπέγραφαν το κείμενο υιοθετήθηκε αργά.

Παρατηρεί πάντως πως συναίνεση δεν μπορεί να υπάρξει μόνο με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο, και πως παρά το πρώτο αυτό βήμα, η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχει, αφαιρεί κάθε ελπίδα.

Έτσι, μιλώντας στο Real.gr, ξεκαθαρίζει πως δεν αλλάζει η στάση της για την αυριανή ψηφοφορία. Όσο για το μέλλον, αν υπάρξουν περαιτέρω βήματα συναίνεσης, θα τα εξετάσει.

«Μέσα σε αυτή την απίστευτη εικόνα κατάντιας του πολιτικού συστήματος, υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση για την - καθυστερημένη ομολογουμένως - υιοθέτηση της πρότασής μας από τον Πρωθυπουργό. Εθνική Συνεννόηση και Συμφωνία όμως, δεν γίνεται μεταξύ της συγκυβέρνησης και κάποιων ανεξάρτητων βουλευτών, ούτε με υποσχέσεις για διεύρυνση της κυβερνητικής εξουσίας. Καλώ εκ νέου τα δύο μεγάλα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στο δημόσιο συμφέρον, έτσι ώστε να θεωρούνται καλώς ως μεγάλα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Με έκπληξη αντιμετώπισε τη χθεσινή αλλαγή στάσης εκ μέρους του πρωθυπουργού, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, καθώς η εκτίμηση που είχε ήταν ότι δεν είχε τέτοιο σενάριο στο μυαλό του και πως αντίθετα, όδευε προς τις εκλογές.

Σε δηλώσεις του στο Real.gr, ο ίδιος περιγράφει το κείμενο των οκτώ ως μία πρόταση «ελάχιστης εθνικής ενότητας», σημειώνοντας όμως ότι απαιτεί την συμφωνία και των δύο μεγάλων κομμάτων.

«Η ΝΔ καθυστερημένα και ασμένως προσχώρησε σε αυτή. Δεν αρκεί όμως μόνο η συναίνεση της ΝΔ. Απαιτείται και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ», λέει, σημειώνοντας και εκείνος πως δεν μεταβάλλει άποψη για την ψήφο του, όσο δεν υπάρχει συμφωνία και των δύο μεγάλων κομμάτων. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, υποστηρίζει ότι «πρέπει να απονείμουμε τα εύσημα», κάνοντας λόγο για ‘εντυπωσιακή μεταστροφή’ εκ μέρους του πρωθυπουργού.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα