Προεδρικές Εκλογές: Αυξάνονται τα ναι, αλλά φθάνουν;

Οι ψήφοι των ανεξάρτητων βουλευτών – και λίγων ταλαντευόμενων των ΑΝ.ΕΛ και της ΔΗΜΑΡ- είναι ο στόχος της κίνησης Σαμαρά, ο οποίος με ελιγμό της τελευταίας στιγμής προσπαθεί να επιτύχει την εκλογή ΠτΔ και να αποτρέψει την άμεση προσφυγή στις κάλπες. Οι προτάσεις του για συναινετική  υπερψήφιση του Στ. Δήμα, αναθεώρηση του Συντάγματος και εκλογές εντός του 2015, απορρίπτονται συλλήβδην από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δημιουργούν όμως νέα δεδομένα στην αριθμητική της προεδρικής εκλογής  και στη δυναμική των πολιτικών εξελίξεων.

Οι πρώτες αντιδράσεις βουλευτών δημιουργούν την εντύπωση ότι οι ισορροπίες αλλάζουν, όχι όμως τόσο ώστε να δημιουργούν την ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξουν 180 “ναι” για τον Σταύρο Δήμα στη δεύτερη ή στην τελική ψηφοφορία. Κομματικά επιτελεία και πολιτικοί αναλυτές έχουν αρχίσει ήδη τους υπολογισμούς, καταμετρώντας βουλευτές που ψήφισαν “παρών” στην πρώτη ψηφοφορία και ενδέχεται να δώσουν θετική ψήφο στην επόμενη.

Μέχρι στιγμής “σίγουρη” θεωρείται η μεταστροφή έξι ανεξάρτητων βουλευτών και “πολύ πιθανή” άλλων τριών ή  τεσσάρων. Ετσι οι συνολικοί ψήφοι υπέρ της εκλογής Δήμα υπολογίζονται σε τουλάχιστον 165, με “οροφή” τους 170.

Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν πάντως ότι αυτά τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν τις επόμενες μέρες, καθώς η κίνηση Σαμαρά θα δημιουργήσει δυναμική, επηρεάζοντας τη στάση και τις τελικές επιλογές πολλών βουλευτών.

Εν πάση περιπτώσει, ο “πήχυς” για την δεύτερη ψηφοφορία τοποθετείται στους 169-170. Αν οι θετικοί ψήφοι είναι λιγότεροι, το αποτέλεσμα  θα έχει σχεδόν κριθεί, καθώς θα είναι πλέον απειροελάχιστες οι πιθανότητες να συγκεντρωθούν 180   στην τρίτη.

Από τους βουλευτές που ψήφισαν «παρών» στην πρώτη ψηφοφορία, θεωρείται βέβαια ότι θα ψηφίσουν υπερ του κ. Δήμα στη δεύτερη οι ανεξάρτητοι  Παναγιώτης Μελάς, Γιάννης Κουράκος, Βασίλης Οικονόμου και Κώστας Γιοβανόπουλος. Στα “ναι” υπολογίζουν οι  επιτελείς του Μαξίμου τον Γιώργο Κασαπίδη, ενώ αναμένουν θετική ψήφο και από την βουλευτή Δωδεκανήσου Μίκα Ιατρίδη. Στους “αμφίβολους” καταμετρούν τον Βασίλη Καπερνάρο, ο οποίος με διαδοχικές δηλώσεις του ερωτηματικά ως προς τις προθέσεις του, αν και είπε ότι θα ψηφίσει "παρών"

Πολύ μικρή θεωρούν την πιθανότητα να διαφοροποιηθούν από την κομματική γραμμή και να ψηφίσουν Δήμα οι βουλευτές της  ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, Θωμάς Ψύρρας και Νίκη Φούντα, για τους οποίους όμως εκτιμάται ότι μπορεί να αλλάξουν στάση στην τρίτη ψηφοφορία, εάν φανεί ότι η ψήφος τους μπορεί να κρίνει την έκβαση της προεδρικής εκλογής.

Αμφίβολη θεωρείται στην τρίτη ψηφοφορία και η στάση των ανεξάρτητων Μίμη Ανδρουλάκη και Πέτρου Τατσόπουλου. Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αιφνιδίασε σήμερα, ξεκαθαρίζοντας μετά το διάγγελμα Σαμαρά ότι θα ψηφίσει “παρών” στη δεύτερη.

Του Χ. ΝΙΑΚΑ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα