Βενιζέλος: Συναίνεση – Νωρίτερα οι εκλογές

Υπεραμύνθηκε των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ. Ζήτησε την δημιουργία εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφού χαιρέτισε την πρόταση για συναίνεση του πρωθυπουργού, τόνισε ότι η κυβέρνηση τώρα περιμένει την ανταπόκριση που θα έχει η πρόταση αυτή κυρίως από την αντιπολίτευση και τους ανεξάρτητους βουλευτές, ενώ διευκρίνισε ότι αν τελικά γίνει αποδεκτή οι εκλογές θα γίνουν πριν το τέλος της τετραετίας.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Βενιζέλος ανέφερε:

Δημοσιογράφος: Θέλω να μου πείτε αν αυτή η πρότασή του Πρωθυπουργού που ακούσαμε πριν από λίγη ώρα κινείται προς την κατεύθυνση άρσης του πολιτικού αδιεξόδου και της πολιτικής αβεβαιότητας κι αν είστε αισιόδοξος ότι θα ανταποκριθούν τα κόμματα του λεγόμενου συνταγματικού τόξου όπως λέει, για συναινετική εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

Ευ. Βενιζέλος: Είναι σταθερή η θέση μας, την επαναλαμβάνω σχεδόν κάθε μέρα: Είναι ανάγκη να επικρατήσει η εθνική σύνεση, αν δεν μπορεί να επικρατήσει η συναίνεση. Έτσι ώστε να μπορέσουμε να εκλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια να συγκροτήσουμε μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, η οποία θα ολοκληρώσει τη μετάβαση στο νέο πλαίσιο, θα κάνει τη διαπραγμάτευση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε να αποκτήσουμε κι εκεί μια προληπτική πιστωτική γραμμή όπως θα έχουμε και στην Ευρωζώνη και θα ανοίξει τη συζήτηση για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους, αξιοποιώντας στο έπακρο τις ήδη ανειλημμένες δεσμεύσεις του Eurogroup έναντι της χώρας μας.

Χαίρομαι λοιπόν γιατί η σημερινή δήλωση του Πρωθυπουργού κινείται στο πλαίσιο αυτό. Και τώρα περιμένουμε την ανταπόκριση από τη μεριά των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, ιδίως από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά φυσικά και των ανεξάρτητων Βουλευτών.

Η χώρα μπορεί να πάει σε εκλογές, όχι στο τέλος της τετραετίας, νωρίτερα, εφόσον διαμορφωθεί και σταθεροποιηθεί το νέο πλαίσιο, καθαρίσει ο ορίζοντας, με θωρακισμένους και ανανεωμένους τους συνταγματικούς θεσμούς της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, συμπεριλαμβανομένου και του εκλογικού συστήματος που πρέπει να ανταποκρίνεται στα δεδομένα της νέας εποχής.
Οι πολίτες πρέπει οι ίδιοι να προστατεύσουν τα επιτεύγματα και να σεβαστούν τις θυσίες τους. Και μπορούν, μετά από κάποιους μήνες, όταν θα έχουμε διαμορφώσει αυτό το ισχυρό πλαίσιο, να κάνουν την επιλογή τους την πολιτική, με αντικειμενικό και δίκαιο τρόπο, αξιολογώντας προτάσεις και συμπεριφορές των τελευταίων πέντε ετών. Αλλά πρέπει αυτό να γίνει με τους Έλληνες πολίτες να προσδοκούν το καλύτερο, χωρίς να διακινδυνεύουν το χειρότερο.

Άρα έχουμε σήμερα ένα πολύ σημαντικό βήμα, το οποίο το είχαμε προαναγγείλει και τονίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό και περιμένουμε αυτό να αποκτήσει υπόσταση μέσα από την υπεύθυνη στάση της Αντιπολίτευσης, που δεν πρέπει να ασχολείται με τα μικρά και μίζερα, αλλά με τα μεγάλα και εθνικά προτάγματα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα