Αυτόφωρο εν μέσω προεδρικής εκλογής ζητά η Eισαγγελία

Μύλος έχει γίνει  η πολιτική ζωή της χώρας μετά τις καταγγελίες για απόπειρα χρηματισμού Χαϊκάλη και ακολούθως των δηλώσεων Βουδούρη και Παραστατίδη.

Πριν από λίγο η ανεξάρτητη βουλευτής προερχόμενη από τους ΑΝΕΛ  Χρυσούλα Γιαταγάνα μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες σχολίασε ότι η υπόθεση δεν αποκλείεται να είναι στημένη αφού ο Αποστολόπουλος  «είναι ακόμη συνεργάτης του Πάνου Καμμένου, και τον περασμένο Οκτώβριο την πήρε τηλέφωνο και της ζήτησε να γυρίσει στους Ανεξάρτητους Ελληνες»

Στο άλλο μέτωπο, οπως ήταν αναμενόμενο, οι αιχμές προκάλεσαν αντίδραση και οι κ.κ. Παραστατίδης και Βουδούρης με ανακοίνωση τους  κάνουν λόγο για παρερμηνεία των λεγομένων τους και ξεκαθαρίζουν πως τα όσα είπαν δεν αποτελούν κατηγορία για κανέναν. Αναλυτικά η ανακοίνωσή τους αναφέρει: "Σε συνέχεια σχολίων και ερμηνειών που έγιναν σχετικά με δήλωσή μας για την αποκάλυψη προσπάθειας χρηματισμού του βουλευτή Παύλου Χαϊκάλη, διευκρινίζουμε ότι προφανώς, η δήλωση αυτή δεν στόχευε να απαξιώσει κανένα συνάδελφο βουλευτή και ακόμα περισσότερο δεν αποτελεί «κατηγορία» προς κανέναν. Εξάλλου εμείς αναφέρουμε στην προηγούμενη δήλωσή μας ότι: «Η σκιά αυτή (της απόπειρας του χρηματισμού) προφανώς έχει και μια άδικη πλευρά, εφόσον σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται ότι η υπερψήφιση της κυβερνητικής πρότασης από μη κυβερνητικούς βουλευτές συναρτάται υποχρεωτικά με χρηματισμό».

Είναι όμως σαφές και αδιαμφισβήτητο ότι οι αποκαλύψεις αυτές ρίχνουν μια βαριά σκιά στο παρόν πολιτικό σκηνικό. Αυτή η σκιά, κατά την άποψή μας, απομακρύνει ακόμα περισσότερο την προοπτική εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Δεν επιδιώκουμε την όξυνση του πολιτικού κλίματος αλλά αντιθέτως την αποκλιμάκωση αυτής της έντασης, που εντείνεται από την κινδυνολογία της Κυβέρνησης στην προοπτική των εθνικών εκλογών. Για τον λόγο αυτό επαναφέρουμε την πρότασή μας για συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων για το πρόσωπο του επόμενου προέδρου της Δημοκρατίας, τον οποίο θα ψηφίσει η επόμενη Βουλή".

Στην Επιτροπή Δεοντολίας

Υπενθυμίζεται ότι  Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής έχει καλέσει την ερχόμενη Δευτέρα τους δύο βουλευτές για να δώσουν εξηγήσεις ενώπιον της.

Ταυτοχρόνως η Επιτροπή εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για όσα διαδραματίζονται αναφορικά με απόπειρες δωροδοκίας βουλευτών του ελληνικού Κοινοβουλίου.

«Τα φαινόμενα αυτά πλήττουν το κύρος του θεσμού και βάλλουν ευθέως κατά της δημοκρατίας. Η Επιτροπή εκφράζει την πλήρη αποδοκιμασία της και καλεί τους 'Ελληνες βουλευτές να σεβαστούν το κοινοβούλιο και τους συναδέλφούς του και να επιδείξουν τον αναγκαίο για την ιδιότητά τους σεβασμό, τονίζεται σε δήλωση των μελών της Επιτροπής μετά το πέρας της συνεδρίασης».

Διαφωνεί η ΔΗΜΑΡ με τις δηλώσεις Βουδούρη-Παραστατίδη

Σαφείς και διακριτικές αποστάσεις από την κοινή δήλωση των κ.κ Βουδούρη και Παραστατίδη και τους υπαινιγμούς περί χρηματισμού όσων ανεξάρτητων βουλευτών ψήφισαν υπέρ της Προεδρικής εκλογής κράτησε ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Χρ. Μαχαίρας.

«Άλλο πολιτική διαφωνία, άλλο διαφορετικές πολιτικές απόψεις και άλλο πολιτικός καννιβαλισμός», είπε ο κ. Μαχαίρας, μιλώντας στη ΝΕΡΙΤ.

Διέψευσε ακόμη πρωτοσέλιδο δημοσίευμα ότι τρεις βουλευτές θα προτείνουν τον κ. Κουβέλη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην τρίτη ψηφοφορία λέγοντας ότι έχει δηλώσει επανειλλημένα πως δεν ενδιαφέρεται.

Σχετικά με άλλο δημοσίευμα για συμφωνία σε κοινή εκλογική κάθοδο ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ, στελέχη της ΔΗΜΑΡ υποστηρίζουν ότι τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί και η ΔΗΜΑΡ οτιδήποτε πράξει εκλογικά θα το πράξει από θέση πολιτικής και οργανωτικής αυτονομίας ως κόμμα.

Αηδόνης

Διαδικασία συλλογής υπογραφών με βουλευτές που θα πρότειναν βήματα για την «επιστροφή στην ομαλότητα» βρήκε σε εξέλιξη η χθεσινή αντιπαράθεση που ξέσπασε με την κοινή δήλωση των βουλευτών Οδυσσέα Βουδούρη και Θεόδωρου Παραστατίδη, κατά δήλωση του ανεξάρτητου βουλευτή, Χρήστου Αηδόνη

Από την προεργασία που είχε γίνει για την υποβολή σχετικού κειμένου, η εκτίμηση των βουλευτών που πήραν την πρωτοβουλία ήταν πως οι υπογραφές μπορεί να έφθαναν τις είκοσι.

Ανάμεσα στις προτάσεις που θα περιλαμβάνονταν στο κείμενο θα ήταν η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, ο προσδιορισμός της ημερομηνίας διεξαγωγής εκλογών και η ολοκλήρωση της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης. Προτάσεις που είχαν υποβληθεί με το κείμενο των οκτώ, πριν από λίγες ημέρες. Ωστόσο, το νέο κείμενο φιλοδοξούσε να αποτελέσει ένα νέο οδικό χάρτη συνεννόησης.

"Οργή" και "αηδία" της προκάλεσαν όπως είπε, μιλώντας στο Mega, η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη οι χθεσινές εξελίξεις και υποστήριξε ότι η "δικαιοσύνη και οι θεσμοί πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους το ταχύτερο δυνατόν".

"Και αν υπάρχει ψήγμα αλήθειας σε αυτά τα οποία ισχυρίζεται ο κ. Χαϊκάλης θα πρέπει να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι με ιδιώνυμο. Όταν πας στην πολιτική να κάνεις τέτοια πράξη θα πρέπει η τιμωρία να είναι εξαιρετικά αυστηρή. Εάν όμως αποδειχθεί άλλη μια ιστορία Κωνσταντόπουλου – κουμπαρά, facebook -Ξουλίδου ή δεν ξέρω τί άλλο, τότε επίσης θα πρέπει να βρεθεί τιμωρία για αυτούς οι οποίοι σπέρνουν τέτοιου είδους ειδήσεις, οι οποίες προκαλούν αηδία στον ελληνικό λαό, θίγουν τη δημοκρατική λειτουργία, θίγουν τους θεσμούς, θίγουν την πολιτική και τους πολιτικούς" πρόσθεσε.

Η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι σήμερα πολύς κόσμος κουνάει το κεφάλι του και "λέει ότι ναι αυτή είναι η Ελλάδα". "Ε λοιπόν αυτή δεν είναι η Ελλάδα. Δεν είναι η Ελλάδα αυτή της δωροδοκίας, τη βρόμας, της μιζέριας, της αθλιότητας. Αν στόχος ήταν ο εκφοβισμός των ανεξαρτήτων βουλευτών πέτυχε" τόνισε και πρόσθεσε ότι "χρησιμοποιούνται γκανγκστερικές μέθοδοι για να μπορέσουν να σταματήσουν τη σοβαρή πολιτική διαδικασία".

"Η καταγγελία χρειάζεται εξέταση" υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Λαφαζάνης, σε δηλώσεις του στον ιδιο τηλεοπτικό σταθμό, και τόνισε ότι "αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι ταχύτατα, όχι με τις παραδοσιακές διαδικασίες, η δικαιοσύνη να ρίξει άπλετο φως. Δε λέω το Σαββατοκύριακο μπορεί όμως οι εισαγγελικές αρχές, οι δικαστικές αρχές να κινηθούν σε χρόνο ντε-τε. Γιατί καταλαβαίνετε ότι δηλητηριάζετε όλη η πολιτική ζωή".

Και αυτόφωρο

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με ανακοίνωσή του ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ισίδωρος Ντογιάκος ζητά τη διερεύνηση κάθε καταγγελίας περί χρηματισμού βουλευτή έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, με εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.

Οι εισαγγελικές Αρχές τονίζουν πως η έρευνα για τις καταγγελίες του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παύλου Χαϊκάλη γίνεται με «απόλυτη μυστικότητα», η οποία – όπως τονίζει ο κ. Ντογιάκος – επιβάλλεται από τη φύση της υπόθεσης και από το νόμο.

Επιπλέον, ο κ. Ντογιάκος σημειώνει πως η εισαγγελία έχει δώσει εντολή για την ανακάλυψη των στοιχείων της ταυτότητας του δράστη στην υπόθεση Χαϊκάλη, υπογραμμίζοντας πως ο βουλευτής των ΑΝΕΛ δεν έδωσε σε καμία από τις καταθέσεις του στοιχεία ταυτότητας του καταγγελλόμενου προσώπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες πιθανότατα και μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται ο εισαγγελέας να καλέσει σε συμπληρωματική τον Παύλο Χαϊκάλη αλλά και τον Λάκη Λαζόπουλο.

sofokleousin

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα