Εκλογή Προέδρου ή εκλογές εντός του 2015. Τα σενάρια

Μπροστά σε ένα ισχυρό δίλημμα βρίσκεται ο Πρωθυπουργός που μέχρι την τελευταία ψηφοφορία της βουλής για τον Σταύρο Δήμα καλείται να επιλέξει μεταξύ του εάν θα παραμείνει στην επιλογή της λεγόμενης «καθαρής λύσης» για εκλογή προέδρου Δημοκρατίας αλλιώς κάλπες ή θα αποφασίσει να συζητήσει τη μια από τις εισηγήσεις που έχει δεχθεί για εκλογή προέδρου και συμφωνία στην ημερομηνία των εκλογών εντός του 2015.

Τα μηνύματα που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου ποικίλουν. Οι πιέσεις προέρχονται πρωτίστως από πολιτικά αλλά και οικονομικά κέντρα που προσπαθούν να περάσουν τη γραμμή της «γενναίας πρωτοβουλίας» προκειμένου η χώρα να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές που ουδείς μπορεί να προβλέψει σήμερα στο που μπορεί να οδηγήσουν την Ελλάδα την επόμενη μέρα.

Τα μηνύματα αυτά δεν διαβάζονται αποκλειστικά ως «αθώα και ανιδιοτελή» από τους συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά. Όσοι τα απορρίπτουν επιμένουν ότι ο Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να βάλει τη χώρα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο με τον ίδιο να βρίσκεται ουσιαστικά σε μια «πολιτική ομηρία» την οποία θα έχει δημιουργήσει όλη η αντιπολίτευση και ένα κομμάτι του κυβερνητικού του εταίρου, του ΠΑΣΟΚ.

Και ουδείς μπορεί να απαντήσει με πειθώ πως θα πάει μια τέτοια κυβέρνηση που επί της ουσίας σύρεται σε... προγραμματισμένες κάλπες να συζητήσει και να κλείσει μια τόσο σκληρή συμφωνία με την τρόικα για την αξιολόγηση και την επόμενη μέρα του μνημονίου.

Οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τις δηλώσεις και τις κινήσεις βουλευτών και εντός της ΝΔ κάποιες από τις οποίες αντιμετωπίζονται με μεγάλη καχυποψία.

Το ερώτημα είναι ωστόσο εάν τελικά ο Πρωθυπουργός θα επιμείνει μέχρι τέλους στη γραμμή των «καθαρών λύσεων» προκειμένου να χρεώσει στον Αλέξη Τσίπρα τις εκλογές και στη συνέχεια να διεκδικήσει τη νίκη για τη ΝΔ μέσα από μια απολύτως σκληρή προεκλογική περίοδο μέχρι την Κυριακή των εκλογών το αργότερο έως τις αρχές Φεβρουαρίου στην περίπτωση που δεν εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Οι περισσότεροι «γαλάζιοι» υπουργοί και βουλευτές βρίσκονται σε απόλυτους ρυθμούς εκλογών. Η «βροχή» τροπολογιών στο παρά ένα, το μπαράζ παραιτήσεων στελεχών του κρατικού μηχανισμού αλλά και η απόλυτη απραξία που υπάρχει στα υπουργεία, δείχνει πως τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη λειτουργούν πλέον σε «συνθήκες εκλογών».

Η δήλωση εντούτοις του κ. Σαμαρά από τις Βρυξέλλες ερμηνεύτηκε από τους στενούς του συνεργάτες ως μια διαβεβαίωση πως η χώρα δεν θα οδηγηθεί τελικά σε εκλογές και όχι ως το σαφέστερο έως σήμερα μήνυμα για κάλπες - για να λάβει τέλος η πολιτική αστάθεια.

Οι παλαιότεροι πάντως του «γαλάζιου» στρατοπέδου παρατηρούν ότι ο κ. Σαμαράς μέχρι την τελευταία εκλογή δεν μπορεί παρά να δηλώνει αισιόδοξος για την εκλογή του Σταύρου Δήμα καθώς σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα ήταν σαν να βάζει ο ίδιος τη σφραγίδα του στις πρόωρες κάλπες.

Η σεναριολογία άλλωστε περί συναίνεσης ακόμη και για την ημερομηνία των εκλογών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει ελάχιστη σημασία από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας δεν συζητά τίποτα άλλο πέρα από κάλπες την ώρα που όλες οι προτάσεις που έχουν κυκλοφορήσει δημοσίως ή παρασκηνιακά στα πολιτικά γραφεία για την άρση του αδιεξόδου, έχουν σε πρώτο πλάνο το απαραίτητο «ναι» του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα