O Παπανδρέου έτοιμος για αλλαγή. Το νέο κόμμα

Από την Κοζάνη, στο Εκθεσιακό Κέντρο στα Κοίλα αποφάσισε να αποκαλυφθεί ο Γιώργος Παπανδρέου, μία μέρα μετά την πρώτη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, και έκρυβε... λαγούς!  Περιέγραψε τα βασικά χαρακτηριστικά του «Κινήματος» καλώντας του παρευρισκόμενους σε αυτοοργάνωση.

O πρώην Πρωθυπουργός στο πλαίσιο της έκθεσης «από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή», ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε την πρότασή του για εθνική συνεννόηση, έστω και την ύστατη στιγμή, προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καυτηρίασε τη στάση της κυβέρνησης για την εκλογή Προέδρου, αφήνοντας αιχμές κατά Σαμαρά και Βενιζέλου, ότι οδηγούν τη χώρα σε εκλογές και δεν αναζητούν λύσεις...

Αναλυτικότερα, έκανε κάλεσμα αντάμωσης λέγοντας χαρακτηριστικά «ας ξαναβρεθούμε. Όλοι διψάμε και ελπίζουμε σε ένα καινούργιο ξεκίνημα».

«Είμαστε πολλοί, πάρα πολλοί που μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες» συνέχισε ο πρώην Πρωθυπουργός προετοιμάζοντας φίλους και εχθρούς «ηρθε η ώρα να ακουστεί η δικιά μας φωνή».

Η πρότασή μου είναι η μόνη διέξοδος για Πρόεδρο, είπε ο Γ. Παπανδρέου και αναφέρθηκε εκ νέου στην πρόταση που έκανε για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

«Η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, επιβεβαίωσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι αυτή η πρόταση που κατέθεσα προ ημερών, είναι πρόταση υπέρβασης του αδιεξόδου στο οποίο οδήγησαν τη χώρα και μαζί είναι πρόταση προοπτικής και μιας βιώσιμης πορείας για την διασφάλιση μιας βιώσιμης πορείας για τη χώρα και τον Ελληνικό λαό, οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, οφείλουν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο».

Ο πρώην πρωθυπουργός επανέλαβε την πρόταση του:

Να καταστεί άμεσα δυνατή, η συγκρότηση μιας κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει:

Να στηρίζεται σε ξεκάθαρο προγραμματικό πλαίσιο, για πραγματικές μεταρρυθμίσεις, με σαφές δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο.

Να επιδιώξει στοιχειώδη συνεννόηση οικοδόμησης διαπραγματευτικού πλαισίου για την αξιολόγηση των δεσμεύσεων της χώρα έναντι των εταίρων της.

Να επιδιώξει εθνική συνεννόηση - προτείνω και διεθνή διάσκεψη με πρωτοβουλία μας - για την οριστική διευθέτηση του δημοσίου χρέους.

Να προχωρήσει σε ουσιαστική, προοδευτική, ιστορικής σημασίας Συνταγματική Αναθεώρηση.

Να αξιοποιήσει τον θεσμό του δημοψηφίσματος, δηλαδή, τη δυνατότητα να αποφασίσει ο ίδιος ο πολίτη, για την προώθηση μεγάλων θεσμικών τομών στη χώρα

Να επιδιώξει εθνική συνεννόηση για την έξοδο από το Μνημόνιο και την ασφαλή μετάβαση στην «επόμενη μέρα».

Αφήνοντας αιχμές κατά Σαμαρά-Βενιζέλου, ο Γ. Παπανδρέου σχολίασε «αντί να συζητάμε για αυτά, όλη η πολιτική μάχη βλέπουμε να εξελίσσεται γύρω από την κυβερνητική καρέκλα. Καμία συνεννόηση, έστω στα στοιχειώδη, μετά από όσα περάσαμε, με τις ηγεσίες Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης να ανταγωνίζονται για το ποιος θα προκαλέσει μεγαλύτερο φόβο στον Ελληνικό λαό και επομένως αστάθεια στη χώρα».

Επέκρινε κυβέρνηση και αντιπολίτευση ότι «παραμένουν απόλυτα προσηλωμένες στον μοναδικό κοινό τόπο που χαρακτηρίζει τη γενικότερη στάση τους και συνοψίζεται στο ψευτοδίλημμα: ποιος θα σκίσει γρηγορότερα το Μνημόνιο».

Σκιαγραφώντας τα χαρακτηριστικά του νέου κόμματος έκανε λόγο για ένα «Κίνημα προοδευτικών αξιών, απέναντι στο συντηρητικό κυνήγι της εξουσίας, ένα Κίνημα αλήθειας, απέναντι στον ανορθολογισμό, ένα Κίνημα – πρωταγωνιστικό προοδευτικό πόλο ευρύτερων συνεργασιών, όχι «πατερίτσα» της δεξιάς ή αριστερής συντήρησης. Ένα Κίνημα Συμμετοχής και Αυτοοργάνωσης, απέναντι στον ελιτισμό και τα παιχνίδια κορυφής, που δεν αφορούν κανέναν».

Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι οραματίζεται «μια πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης» τονίζοντας: «Μπορούμε να το κάνουμε. Αυτό το Κίνημα προοδευτικών αξιών πρέπει να αναβιώσουμε και στην Ελλάδα». Επικαλέστηκε μάλιστα τις επαφές που κάνει κατά τις περιοδείες του για να αιτιολογήσει την απόφασή του που είναι επί θύραις: «Από παντού έρχεται το ίδιο μήνυμα: Όλοι αναζητάμε μια νέα αρχή. Όλοι διψάμε και ελπίζουμε σε ένα καινούργιο ξεκίνημα που θα συμβάλλει καθοριστικά στην αναγέννηση της χώρας».

Ο πρώην Πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη δηκτικά: «Υπάρχει κόσμος που μοιράζεται τις αξίες και υπερασπίζεται τη διαδρομή και τις στρατηγικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ. Δεν θέλει να το κρύψει – ούτε θέλει η επίκληση του ονόματος ΠΑΣΟΚ να γίνεται μόνο προεκλογικά και μόνο για την ψήφο στο παραβάν» αφήνοντας αιχμές για τις επισημάνσεις του Ευ. Βενιζέλου.

Κατά τον ίδιο, «η Ελλάδα, όλοι μας χρειαζόμαστε ένα Κίνημα πρωταγωνιστή προοδευτικών αλλαγών». Τόνισε δε ότι «ο πολιτικός μας χώρος, ο χώρος της προόδου, της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού, είναι εκείνος ο χώρος που μπορεί να ηγηθεί της προσπάθειας σχηματισμού ευρύτερων συναινέσεων που έχει ανάγκη η χώρα για να αλλάξει, να πάει μπροστά» διευκρινίζοντας ότι δεν μιλά για «κανένα τρίτο πόλο» σε αντίτιξη με όσα ευαγγελίζεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με την Δημοκρατική Παράταξη. «Δεν αξίζει σε αυτόν το χώρο να ετεροπροσδιορίζεται από καμία δεξιά ή αριστερή συντήρηση» είπε.

Ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε αρκετές φορές την λέξη «μπορούμε» σημειώνοντας με έμφαση: «Έχουμε έργο και πολιτικές επιλογές που κάθε μέρα δικαιώνονται ακόμα και από αυτούς που μας πολεμούσαν. Ας τα υπερασπιστούμε. Έχουμε το καλύτερο στελεχιακό δυναμικό, στελέχη που έζησαν τις αλήθειες, σήκωσαν την Ελλάδα στις πλάτες τους την κρίσιμη ώρα και είναι περήφανοι για αυτό».

Αυτοπροσδιορίζοντας  το νέο κόμμα, είπε πως «εκφράζουμε πολιτικά τη συμμαχία όλων εκείνων που διψάνε να δουν τη χώρα μας να αλλάζει ριζικά προς το καλύτερο, να δουν κανόνες που υιοθετούνται με διαφάνεια και ισχύουν για όλους, ακόμα και για τους ίδιους, γιατί αναγνωρίζουν ότι η αλλαγή πρέπει να αφορά τον κάθε ένα μας προσωπικά».

sofokleousin

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα