Μέρκελ: Καλύτερες οι προοπτικές της Ελλάδας από ότι το 2012

Οι προοπτικές της Ελλάδας είναι πολύ καλύτερες από ότι πριν από δύο χρόνια τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ κατά την ομιλία της στο γερμανικό κοινοβούλιο, το οποίο σήμερα αποφασίζει για τη δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος.

«Οι προοπτικές των πέντε χωρών της Ευρωζώνης που βρίσκονται σε κρίση, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, είναι πολύ καλύτερες απ' ότι πριν δύο χρόνια», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ, τονίζοντας ότι ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα και τα ελλείμματα μειώνονται.

Η δήλωση έγινε στο πλαίσιο της κυβερνητικής εξαγγελίας για τη διήμερη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αρχίζει απόψε στις Βρυξέλλες.
Μεγάλο μέρος της ομιλίας της ήταν αφιερωμένο στην περαιτέρω εξέλιξη της ευρωζώνης. «Έχουμε την κρίση υπό έλεγχο, αλλά δεν την έχουμε ξεπεράσει ακόμη» είπε. Το ξεπέρασμά της, τόνισε, πρέπει να υπακούει στον κανόνα «καμιά βοήθεια χωρίς ανταλλάγματα» και να στηρίζεται στις γνωστές τρεις αρχές:

-Δημοσιονομική σταθερότητα με μηδενικά ελλείμματα
-Δομικές αλλαγές, πχ στον τομέα της Διοίκησης
-Υποστήριξη της ανάπτυξης, μεταξύ άλλων, μέσω του σχεδίου Γιούνκερ, αλλά κυρίως με ιδιωτικές επενδύσεις. Γι' αυτές θα πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιοι οι επενδυτές. «Οι πολιτικοί δεν ενδείκνυνται ιδιαίτερα γι' αυτό» είπε.
-Εισηγούμενος την έγκριση του μέτρου, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε αναφέρθηκε στο πρωτογενές πλεόνασμα και τις προβλέψεις της τρόικας και τη «μερική επιστροφή» της χώρας στις αγορές, τονίζοντας πως η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα