Ο Σαμαράς είχε ενημερώσει τον Σόιμπλε για την προεδρική εκλογή

Ο Αντώνης Σαμαράς προχώρησε στην επίσπευση της εκλογής για την Προεδρία της Δημοκρατίας αλλά σε αντίθεση με τον προκάτοχό του διασφάλισε προτού απασφαλίσει και ρίξει την βόμβα πως το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες δεν θα στέκονταν εμπόδιο, αναφέρει σε δημοσίευμά του την Πέμπτη το Reuters.

H απόφαση του k. Σαμαρά για την επίσπευση των εκλογών εξέπληξε τις αγορές και τους Έλληνες με λίγους να γνωρίζουν τις προθέσεις του όπως ο Β. Σόιμπλε.

Οι δύο άνδρες μίλησαν πολλές φορές στο τηλέφωνο τις ημέρες που προηγήθηκαν από την ανακοίνωση Σαμαρά για την επίσπευση της εκλογής, σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης.

Συζήτησαν λεπτομέρειες για το ελληνικό πρόγραμμα το οποίο ο Σαμαράς θέλει να ολοκληρώσει ένα χρόνο πριν τον αρχικό σχεδιασμό.

Αναφέρθηκαν ακόμη και στην επίσπευση της προεδρικής εκλογής, παρά το γεγονός ότι ο Α. Σαμαράς δεν είχε εξασφαλίσει τους 180 βουλευτές για τον υποψήφιο που θα πρότεινε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το Βερολίνο στήριξε εμμέσως την επιλογή Σαμαρά. "Το Βερολίνο δεν πίεσε τον πρωθυπουργό προς αυτή την κατεύθυνση. Πλέον, ο Σόιμπλε πιστεύει ότι δεν ήταν μια κακή επιλογή", αναφέρει o αξιωματούχος της ευρωζώνης

Η τακτική Σαμαρά να διακινδυνεύσει την κυβέρνηση και την καριέρα του δίχως όμως να αποξενώσει τους ευρωπαίους εταίρους καταδεικνύει την επισφαλή θέση της χώρας στο ευρώ, τονίζει το Reuters.

Σε αντίθεση με τον Γιώργο Παπανδρέου, οι Έλληνες αξιωματούχοι αυτή την φορά ήταν προσεκτικότεροι, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα