Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου. Κρατούν κλειστά χαρτιά

Με τη φράση «Πολλά γίνονται, πολλά γίνονται» ο Γκίκας Χαρδούβελης απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το αν αυξάνεται ο κατώτερος συντελεστής του ΦΠΑ, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Λίγα λεπτά νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Αμέσως μετά ο Ευ. Βενιζέλος αναχώρησε με το αυτοκίνητό του από το Μαξίμου χωρίς να κάνει οποιοδήποτε δήλωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πραγματοποίησε σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών με τους στενούς του συνεργάτες. Ο κ. Βενιζέλος φέρεται να μετέφερε τις σκέψεις της κυβέρνησης για άυξηση του συντελεστή του κατώτατου ΦΠΑ.

Το κλίμα είναι βαρύ καθώς η τρόικα ζητά μέτρα προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες πάντως, οι δανειστές πιέζουν την Ελλάδα και ζητούν επιπλέον υποχωρήσεις εκτός από το πακέτο μέτρων που έχει ήδη αποστείλει η ελληνική πλευρά για να γεφυρώσει το χάσμα.

Τελευταία και πιο σκληρή από τις απαιτήσεις είναι η μείωση των 100 δόσεων σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης, η τρόικα ζητά την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, ώστε να ισοσκελιστεί το δημοσιονομικό κενό, με την κυβέρνηση να αντιπροτείνει την κατάργηση του υπερμειωμένου συντελεστή του 6,5% σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Τι ζητούν οι δανειστές:

- Να γίνει μετάταξη προϊόντων σε υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ
- Να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης - Η τρόικα ζητεί να κοπούν όλες οι συντάξεις κάτω από τα 62
- Να υπάρξει νεο μισθολόγιο στο Δημόσιο με την κατάργηση από την 1η Ιανουαρίου της προσωπικής διαφοράς που ισχύει αυτήν τη στιγμή για τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα