Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις μετά το Παρίσι. Νέα μέτρα ή εκλογές;

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις φαίνεται πως φέρνει το «ναυάγιο» στις συνομιλίες με την τρόικα στο Παρίσι, οι οποίες, όπως σας έχουμε ενημερώσει, «σκόνταψαν» στο δημοσιονομικό κενό. Σαμαράς και Βενιζέλος συναντώνται σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ κυβερνητικό στέλεχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα συμφωνίας για την προληπτική γραμμή στήριξης ή εκλογές.

Μείωση συντάξεων, αύξηση των ορίων έφερε το ναυάγιο στο Παρίσι. Τι ζητάνε, τι δίνουμε

Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα συναντηθούν στις 10:00, προκειμένου να προβούν σε μια πρώτη αποτίμηση των συναντήσεων στο Παρίσι και να συναποφασίσουν τα επόμενα βήματα.

Μετά από συζητήσεις τουλάχιστον 16 ωρών, με μόλις ένα μικρό διάλειμμα για ύπνο, η ελληνική αποστολή και οι εκπρόσωποι των δανειστών συμφώνησαν ότι… διαφωνούν, με την τρόικα να παραμένει αμετακίνητη για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και να ανοίγει συνεχώς νέα μέτωπα. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν από το Παρίσι ότι αυτή τη φορά η τρόικα δεν προσδιόρισε το συνολικό και ακριβές ύψος του κενού, όμως, ζήτησε αποθεματικό 1,2 δις ευρώ για το 2015, τη στιγμή που η κυβέρνηση θεωρεί πως δεν υπάρχει κανένας λόγος το αποθεματικό να ξεπερνά το 1 δις.

Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, παρά την προσέγγιση με την πλευρά των δανειστών σε μία μια σειρά από ακανθώδη και με υψηλό πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση θέματα, η τρόικα έριξε στο τραπέζι το ενδεχόμενο παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος ακόμη και για ολόκληρο τον επόμενο χρόνο.

Όπως δήλωσε η ίδια πηγή, η κυβέρνηση μελετά ακόμη και το ενδεχόμενο να θέσει θέμα «συμφωνίας για την προληπτική γραμμή στήριξης ή εκλογές», κάτι που θα εξαρτηθεί από την πορεία των διαπραγματεύσεων, που θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών και τηλεδιασκέψεων.

Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε στο «Bloomberg» ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί μακρά παράταση του προγράμματος και συζητά μόνο μια τεχνική παράταση του υπάρχοντος προγράμματος λόγω των διακοπών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.  Το συγκεκριμένο σενάριο είναι πολύ πιθανό να συνδυαστεί χρονικά και με την επίσπευση των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ενδεχομένως και από τον Ιανουάριο, ώστε «να βοηθήσει στην εξεύρεση των 180 βουλευτών».

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα