Συναγερμός στο Μαξίμου: Σχέδια για μίνι Μνημόνιο μετά το ναυάγιο με την τρόικα

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στο Μαξίμου μετά το «ναυάγιο« των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα στο Παρίσι. Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά την άδοξη λήξη των συζητήσεων, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε έκτακτη συνάντηση για τις 10:00 το πρωί της Πέμπτης με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στόχος της συνάντησης αυτής είναι να καθοριστεί η γραμμή που θα χαράξει η κυβέρνηση μετά τα νέα δεδομένα και τις ραγδαίες εξελίξεις αλλά και να ληφθούν όλες οι απαραίτητες αποφάσεις για την επόμενη κρίσιμη περίοδο.

Ενδεικτικό πάντως των προθέσεων της κυβέρνησης είναι η δήλωση ενός κυβερνητικού αξιωματούχου στο Bloomberg, ο οποίος αποσαφήνισε πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί μακρά παράταση του προγράμματος διάσωσης.

Άρα αυτό που προσπαθεί πλέον να διασώσει η κυβέρνηση βλέποντας ότι μετά την άκαρπη συνάντηση με την Τρόικα και την άκαμπτη στάση των δανειστών, το Μνημόνιο δεν τελειώνει το 2014, είναι να απαλύνει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό και να προσπαθήσει να δώσει την μορφή ενός μίνι Μνημονίου που θα συνεχιστεί κάποιο χρονικό διάστημα και μέσα στο 2015.

Μπροστά στο αδιέξοδο με την τρόικα, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επισπεύσει και τις διαδικασίες για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ως ένα μέτρο πίεσης στους δανειστές. Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση θα φέρει σε δύσκολη θέση τους δανειστές είτε συμφωνώντας στην αξιολόγηση και βγάζοντας την Ελλάδα από το μνημόνιο ή ρισκάροντας μία πιθανή πολιτική αποσταθεροποίηση και πρόωρες εκλογές.

Οι νέες απαιτήσεις των δανειστών


Ο βασικός λόγος για τον οποίο «κόλλησαν« οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα στο Παρίσι ήταν η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών για το ύψος του δημοσιονομικού κενού του 2015. Η Τρόικα το υπολογίζει σε 25, δισ., ενώ η κυβέρνηση στα 350 εκατομμύρια ευρώ.[Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ]

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές έβαλαν στο τραπέζι και άλλα θέματα τα οποία εξόργισαν την ελληνική αποστολή και μεταξύ άλλων ζήτησαν:

-την εξαίρεση από το νόμο των 100 δόσεων των επιχειρήσεων και
-τη μείωση των συντάξεων ή εναλλακτικά η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά από 6,5 στο 13%

Η ελληνική αντιπροσωπεία δεν συζήτησε καν το ενδεχόμενο νέας αλλαγής του νόμου για τις δόσεις ούτε φυσικά τη μείωση των συντάξεων ή την αύξηση του ΦΠΑ και γι αυτό οι συνομιλίες στην παρούσα φάση είχαν άδοξο τέλος

 

πηγη www.koolnews.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα