Τσίπρας: Είναι σημαντικό να μην φτάσουν τους 180 και να πάμε σε εκλογές

Τη σημασία που έχει για τον ΣΥΡΙΖΑ η μη ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας ανέδειξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας το Σάββατο, στη συνεδρίαση Γραμματέων Νομαρχιακών Επιτροπών και του Οργανωτικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε, μεταξύ άλλων: «Προσπαθούν να μας βάλουν στο κάδρο, αλλά δεν θα το πετύχουν. Είναι σημαντικό να μην φτάσουν τους 180 και να έχουμε εκλογές. Μπορεί να έχουμε και νωρίτερα. Δυσκολίες θα υπάρχουν και πριν και μετά. Δεν είναι ένας περίπατος».

Σημείωσε επίσης πως οι κυβερνητικοί εταίροι θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να αποτρέψουν την προσφυγή στις κάλπες.

«Γνωρίζοντας το ποιον Βενιζέλου - Σαμαρά, θα κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια, για να μην φύγουν από την εξουσία» φέρεται να σχολίασε ο κ. Τσίπρας.

Με τον τρόπο αυτό, φαίνεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να κρατήσει το κόμμα και τους μηχανισμούς του σε εκλογική ετοιμότητα, διαμηνύοντας παράλληλα ότι ο ίδιος επιθυμεί τις πρόωρες εκλογές, που θα προκύψουν από τη μη συγκέντρωση των απαραίτητων 180 ψήφων για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις μέχρι και τον Φλεβάρη, που αποτελεί ένα ορόσημο λόγω της Προεδρικής εκλογής. Ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου φαίνεται ότι τελειώνει», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:

«Βρισκόμαστε μπροστά σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις μέχρι και τον Φλεβάρη, που αποτελεί ένα ορόσημο λόγω της Προεδρικής εκλογής. Ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου φαίνεται ότι τελειώνει.

Από την πλευρά της, η τρόικα έχει 2 στόχους:

Πρώτον, επιδιώκουν να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα ζητήματα, έτσι ώστε να υπάρχει περιθώριο «υποχωρήσεων» σε μια επόμενη φάση.

Δεύτερον, προετοιμάζουν το έδαφος της διαπραγμάτευσης με την επόμενη κυβέρνηση, επιδιώκοντας να πιέσουν και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις συναίνεσης στην πολιτική τους.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να κάνουμε αποδεκτή οποιαδήποτε συμφωνία θα υπάρξει από αυτή τη Βουλή με αυτή την κυβέρνηση που θα δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση υποκρίνεται ότι διαπραγματεύεται. Ο Σαμαράς θέλει να εμπλέξει τη διαπραγμάτευση στο πακέτο των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα σε σχέση με την προεδρική εκλογή.

Το μόνο που απασχολεί τον Βενιζέλο και τον Σαμαρά είναι το δικό τους προσωπικό πολιτικό μέλλον και η πολιτική τους επιβίωση. Συνεπώς πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε ότι δεν θα πέσουν από μόνοι τους. Θα κάνουν το παν για να παραμείνουν άλλον ενάμισι χρόνο.

Δεν μπορεί κανείς να χάνει το ραντεβού με την Ιστορία και να λέει δεν πειράζει θα ξανάρθει κι άλλο. Εδώ έχουμε ένα κρίσιμο ραντεβού μπροστά μας και εναπόκειται και στη δική μας στάση να είμαστε παρόντες/ουσες σε αυτό το ραντεβού.

Θα μου πείτε: «και τι πρέπει να κάνουμε; Δεν βλέπεις ότι οι άλλοι δουλεύουν υπόγεια;». Εμείς έχουμε δύο όπλα.

•  Το πρώτο όπλο είναι η κινητοποίηση του κόσμου.

•  Και το δεύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αποκτήσουμε μια αντίληψη και μια στρατηγική έντιμων καθαρών συμμαχιών, αλλά ανοιχτών συμμαχιών.

Οι αντίπαλοί μας θα προτιμούσαν να έχουν απέναντί τους έναν ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος θα έλεγε με ανευθυνότητα ότι δεν τον ενδιαφέρει το ορόσημο των 180 και άρα δεν ανοίγει τη συζήτηση της διεύρυνσης με αξιοπιστία, σε προγραμματική βάση και με προσωπικότητες που δεν προέρχονται από τον δικό του χώρο.

Χωρίς να γινόμαστε πλυντήριο, θα συγκροτήσουμε σε αξιόπιστη βάση, με προγραμματικούς όρους, έντιμα και ανοιχτά, όχι κάτω από το τραπέζι, ένα νέο πλειοψηφικό μπλοκ πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε το επόμενο διάστημα οι οργανώσεις μας να γίνουν πεδίο αντιπαράθεσης ομάδων συμφερόντων στο όνομα του τάδε υποψήφιου ή του δείνα υποψήφιου. Και εδώ χρειάζεται μια λεπτή ισορροπία. Χρειάζεται ταυτόχρονα να είμαστε ανοιχτοί σε κοινωνικές δυνάμεις, σε φερέγγυα πρόσωπα.

Δεν είναι δυνατό να θεωρούμε ότι έχουν θέση δίπλα μας μόνο όσοι ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ του 4%, αλλά πρέπει να φτιάξουμε ένα πλατύ μέτωπο και να πάρουμε το 40 ή το 45%.

Από την άλλη, δεν θέλουμε να βάλουμε στα ψηφοδέλτιά μας αυτούς τους οποίους αύριο μπορεί να τους βρούμε μπροστά μας. Είτε επειδή συμμετείχαν στο πάρτι της προηγούμενης περιόδου, είτε επειδή είναι διακριτό στον κόσμο ότι είναι έτοιμοι να πάνε όπου φυσάει ο άνεμος. Άρα θέλει σοβαρότητα, υπευθυνότητα, συντροφικότητα, αίσθηση της κρισιμότητας ώστε να κρατήσουμε μια στάση η οποία θα είναι στάση ευέλικτη και στάση αρχών ταυτόχρονα.

Άρα τι πρέπει να κάνουμε; Πρέπει να δημιουργήσουμε θεσμούς ελέγχου, αυτοελέγχου για να μην τα βρούμε αυτά μπροστά μας. Μιλώ για μια νέα σχέση εμπιστοσύνης που πρέπει να οικοδομήσουμε με τους πολίτες. Για την αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα από τα ίδια που θα έρθει και θα πάρει τις καρέκλες που οι αποτυχημένοι άφησαν. Εγώ σας ζητώ να μελετήσουμε τους κώδικες δεοντολογίας για τους βουλευτές που συνέταξε το Podemos. Kαι να βάλουμε όρους και κανόνες για όσους/ες θα θελήσουν να είναι είτε υποψήφιοι στα ψηφοδέλτιά μας, είτε θα ενταχθούν στον κρατικό μηχανισμό αν πάρουμε την κυβέρνηση. Έτσι θα δημιουργήσουμε κανόνες, αλλά και συνθήκες νέας εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας γιατί εμείς δεν έχουμε σχέση με το χθεσινό, το παλιό και το διεφθαρμένο.

Τέλος, πρέπει να δημιουργήσουμε και την αίσθηση ότι δεν είναι και το πιο σημαντικό στην οργανωμένη ζωή ενός αριστερού ανθρώπου το αν θα εκλεγεί ή όχι βουλευτής. Προσωπικά θεωρώ πολύ πιο σημαντική τη θέση του στελέχους που κρατάτε εσείς, του επικεφαλής δηλαδή, του γραμματέα μιας οργάνωσης από αυτή του βουλευτή. Δεν απαξιώνω το ρόλο του βουλευτή. Τη θέση σας όμως τη θεωρώ πιο σημαντική παρότι εμείς κάποιες στιγμές την έχουμε υποβαθμίσει και θεωρούμε στελέχη μας μόνο τους βουλευτές.

Όσοι από εσάς θέλετε να είστε ή πρέπει να είστε υποψήφιοι βουλευτές να δώσετε τη θέση σας σε κάποιον/α άλλον/η που πρέπει να αναλάβει αυτήν την κρίσιμη θέση. Είναι ασυμβίβαστο. Και ταυτόχρονα θεωρώ ότι τα κριτήρια για τη διαμόρφωση των ψηφοδελτίων πρέπει να είναι κριτήρια αρχών και προσφοράς και κυρίως εντιμότητας, όχι κριτήρια σεχταριστικά και βεβαίως θα πρέπει να γίνουν μέσα από συλλογικές διαδικασίες».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα