Παπανδρέου: Ζητά συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και εκλογή προέδρου από τη βάση

Βόμβα έβαλε πριν λίγο ο Γιώργος Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αλλά ενδεχομένως και στην κυβέρνηση, με την επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο του κόμματος Ευάγγελο Βενιζέλο, ως αποτέλεσμα της μεταξύ τους συνάντησης.        

Συγκεκριμένα, ο πρώην πρωθυπουργός ζητά τη σύγκληση συνεδρίου σχετικά με τη φυσιογνωμία και τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα ακολουθήσει η εκλογή προέδρου με ανοιχτή εκλογή από τη βάση.

Ο κ. Παπανδρέου διευκρινίζει ότι θα  τιμήσει μέχρι το τέλος τη  θέση στην οποία τον εξέλεξαν οι πολίτες, αν και διευκρινίζει ότι δεν τον ενδιαφέρει  η «καρέκλα».    

Ο ίδιος αιτιολογεί ως εξής την διατύπωση των προτάσεων:

«Η πρότασή μου, αφορά στην πορεία και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ ως πολιτικού φορέα που έχει ταυτιστεί με τους αγώνες του Ελληνικού λαού, για τη Δημοκρατία και την Αλλαγή του τόπου – και τα τελευταία χρόνια, με την ανάληψη του βάρους για την αντιμετώπιση της κρίσης, που σε κάθε περίπτωση δεν του αναλογούσε.

Στις δημόσιες παρεμβάσεις μου έχω διατυπώσει επανειλημμένα τις απόψεις μου για τα ζητήματα που αφορούν το Κίνημά μας. Και εδώ και πολύ καιρό, έχω εκφράσει με παρρησία τις θέσεις μου, τόσο για το τι χρειάζεται το Κίνημά μας στην πορεία του προς το μέλλον, όσο και τις ενστάσεις και διαφωνίες μου για τις οβιδιακές μεταμορφώσεις που επιχειρούνται κατά καιρούς στο Κίνημα.

Ωστόσο, στις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται το Κίνημά μας, αισθάνομαι την ανάγκη να απευθυνθώ και σε κάθε μέλος και φίλο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται πραγματικά για την πορεία του τόπου, κοινοποιώντας τις σκέψεις μου και την πρότασή μου γραπτώς, μακριά από ενδιάμεσους και ψιθύρους».

Ασκεί παράλληλα κριτική στην ηγεσία του κόμματος, υποστηρίζοντας στην επιστολή του:

«Σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία όσων πονάνε πραγματικά για το ΠΑΣΟΚ και τις αξίες που εξέφρασε, λένε ότι, τα όσα γίνονται στο Κίνημα δεν οδηγούν πουθενά. Κάθε μέρα που συνεχίζονται όλες αυτές οι πρακτικές και οι διαδικασίες, το Κίνημα αιμορραγεί. Μερικοί λένε, μάλιστα, ότι πλέον ψυχορραγεί. Ούτε Θέσεις υπάρχουν, ούτε Συμμετοχή.

Είναι προφανές ότι, τα όποια σχήματα έπονται.

Όποιος δεν το βλέπει, εθελοτυφλεί».

Όσον αφορά τη σκοπιμότητα της διατύπωσης των προτάσεών του στη συγκεκριμένη συγκυρία, ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρει:

«Οι πρωτοβουλίες αυτές, μπορούν να προκαλέσουν αυτό το πολιτικό και δημοκρατικό ΣΟΚ που χρειάζεται, το Κίνημα, η χώρα – που χρειαζόμαστε όλοι. Άμεσα. Είναι πρωτοβουλίες που υπηρετούν την πολιτική, τις δημοκρατικές αποφάσεις, τη συλλογική δράση. Είναι πρωτοβουλίες που ανταποκρίνονται και υπηρετούν τις αρχές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την αποστολή του ΠΑΣΟΚ να υπηρετεί τη χώρα και τον Ελληνικό λαό.

Και μπορούν να κινητοποιήσουν κόσμο, να προκαλέσουν και πάλι το ενδιαφέρον του.

Μόνο με κινηματικού χαρακτήρα ενέργειες μπορεί να κινητοποιηθεί ξανά η βάση της Παράταξής μας – που σήμερα αποστασιοποιείται, αδιαφορεί, αισθάνεται πολιτικά άστεγη».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα