Βενιζέλος: Ας αφήσουν την παράταξη να αναπνεύσει

Με σαφή μηνύματα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και αιχμές κατά της αντιπολίτευσης, ξεκίνησε την πορεία προς το συνέδριο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας από το βήμα της συνεδρίασης της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου του νέου σχηματισμού.

Σημειώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα κόμμα-παράταξη, υποστήριξε ότι πλέον μετέχει με τα όργανα και τα σύμβολά του στη Δημοκρατική Παράταξη.

Επιχείρησε να καθησυχάσει έτσι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που φοβούνται ότι με την ίδρυση της Δημοκρατικής Παράταξης 'πεθαίνει' το ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη πλευρά, έστειλε σαφή μηνύματα στους διαφωνούντες με το εγχείρημα, υποστηρίζοντας ότι "δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Παράταξης, ούτε μεταξύ της ανάγκης για ένα συνέδριο ΠΑΣΟΚ (σ.σ. που ζητούσαν πολλά "πράσινα" στελέχη) ή της ανάδειξης της σημασίας του συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης". Υποστήριξε άλλωστε, πως εφαρμόζονται οι αποφάσεις των οργάνων του κόμματος. "Θελουμε την Ελιά συν και όχι την Ελιά μείον", είπε, απευθύνοντας πρόσκληση προς τις δυνάμεις του χώρου.

"Βαδιζουμε σε ένα συνέδριο παραταξιακό, πολιτικό, δημοκρατικό", είπε, δίνοντας το στίγμα των επόμενων κινήσεων και ξορκίζοντας ένα συνέδριο συσχετισμών.

Προανήγγειλε μάλιστα ότι θα συγκροτηθεί με τη δημοκρατική ανάδειξη των συνέδρων, ενώ απαντώντας σε τυχόν προσωπικές στρατηγικές, είπε πως "δεν υπάρχουν περιθώρια μιζέριας, γκρίνιας, αμφισημίας, προσωπικών στρατηγικών", κάνοντας λόγο για στελέχη που ενώ αναδείχθηκαν από την παράταξη, στην πορεία την εγκατέλειψαν και τώρα θέλουν να παίξουν ρόλο. "Ας αφήσουν την παράταξη να αναπνεύσει", είπε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ.Βενιζέλος υποστήριξε ότι βρισκόμαστε λίγο πριν την έξοδο από το μνημόνιο, ενώ όμως "κυριαρχεί ένας τεχνητός μικρός δικομματισμός", ενίοτε δε και μία "ψευδαίσθηση αυτοδυναμίας", που δεν θα υπάρξει, όπως προέβλεψε για τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς πάντως να τον κατονομάσει. Χαρακτήρισε "εξαιρετικά επικίνδυνο λάθος",τη "διαστροφή των θεσμών" και δη του Προέδρου της Δημοκρατίας, από κάποιους που θέλουν να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές νομίζοντας ότι θα ευνοηθούν.

"Κάνουν λάθος", είπε, σημειώνοντας ότι ακόμα δεν έχει διαμορφωθεί το σκηνικό, αντίθετα τώρα διαμορφώνονται τα διλήμματα, και επαναλαμβάνοντας το δικό του δίλημμα μεταξύ μίας ολοκληρωμένης συμφωνίας και του κινδύνου σε πέντε ημέρες να χαθούν οι θυσίες πέντε ετών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε τα επτά βήματα εξόδου από το μνημόνιο και την κρίση, όπως τα είχε παρουσιάσει από το βήμα της Βουλής στην πρόσφατη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα λιτότητας, περικοπές μισθών και συντάξεων, αλλά και πως θα συνεχιστούν αντίθετα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Κλείνοντας την ομιλία του, κάλεσε εξ ονόματος των μελών της ΕΟΕΣ όλους τους πολίτες που πιστεύουν στις αρχές και τις αξίες του χώρου, να μετάσχουν ενεργά στην προσπάθεια, να συστρατευθούν, να πάρουν μέρος στο συνέδριο και τελικά να πάρουν στα χέρια τους αυτή την υπόθεση.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα