Αίρεται η ασυλία του Αρτέμη Ματθαιόπουλου

Την άρση ασυλίας του Αρτέμη Ματθαιόπουλου, με 198 ψήφους υπέρ, τέσσερις κατά και 1 «παρών», αποφάσισε η Βουλή.

Απέρριψε στην ίδια ψηφοφορία τα αιτήματα άρσης ασυλίας των βουλευτών Στάθη Μπούκουρα (με 19 υπέρ, 179 κατά και πέντε «παρών»), Λιάνας Κανέλλη (με τρία υπέρ, 197 κατά, δύο ‘παρών’ και ένα λευκό), Βασίλη Καπερνάρου (με εννιά υπέρ, 189 κατά και πέντε ‘παρών’) και Αδ. Γεωργιάδη (με 13 υπέρ, 179 κατά, επτά ‘παρών’ και 4 λευκά).

Νωρίτερα, τον λόγο είχε πάρει ο Άδωνις Γεωργιάδης για να υποστηρίξει ότι η όλη υπόθεση έγκειται στην επιθυμία ενός κυρίου, άγνωστου στον ίδιο, που θέλοντας να κατέβει ως ανεξάρτητος υποψήφιος Περιφερειαρχης Αττικής, τον κατηγόρησε για κάτι που είναι γραμμένο και ελεγμένο στο πόθεν έσχες του, για να αποκτήσει δημοσιότητα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γεωργιάδης κατηγορείτο για «δήλωση ψευδών στοιχείων στην επιτροπή «πόθεν έσχες» της Βουλής και μη καταβολή του αναλογούντος φόρου μεταβιβάσεως για αγορασθέν ακίνητο επί του οποίου έχουν τελεσθεί αυθαίρετες κατασκευές».

Τον λόγο για τη δική του υπόθεση είχε πάρει και ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, ζητώντας την άρση της ασυλίας του, αλλά και καταγγέλλοντας ότι διώκεται ως πολιτικός αντίπαλος σε ένα κόμμα που απειλεί εκλογικά τη συγκυβέρνηση του μνημονίου.

Κατήγγειλε ακόμα ως «άμεσα ελεγχόμενη από το Μαξίμου» την Δικαιοσύνη, ονοματίζοντας τους υπουργούς Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου και Ανάπτυξης Νίκο Δένδια για παρεμβάσεις.

«Η άρση της ασυλίας μου αρχικώς για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης αποφασίστηκε για να παραπεμφθώ στην Δικαιοσύνη του Ντογιάκου, χωρίς το όνομά μου να είναι στη δικογραφία», είπε, κατηγορώντας βουλευτές για την πρότασή τους μία προσωπική του υπόθεση που αφορά στο 2005 να συγχωνευθεί με τη δικογραφία της ΧΑ. Επί της ουσίας του αδικήματος, είπε ότι έχει να κάνει με την κατηγορία ενός ναρκωμανή που προκάλεσε συμπλοκή μαζί του και έχασε ένα τσαντάκι, τη θέση του οποίου υπέδειξε εκείνος στις Αρχές.

«Ο άνθρωπος που με κατηγορεί έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για ψευδορκία. Κατέθεσε ψέματα και με ψέματα βρίσκομαι κατηγορούμενος ως ληστής», είπε, κατηγορώντας και μεγάλο κανάλι που έβγαλε την είδηση δέκα χρόνια μετά και κάνοντας λόγο για «διαδικασία επιπέδου τσίρκου», από τη στιγμή που υπάρχουν προφυλακίσεις όχι μόνο βουλευτών, αλλά και αρχηγού κόμματος, χωρίς να έχει αρθεί η ασυλία του.

Μετά την αποχώρηση τόσο του ίδιου όσο και όλης της ΚΟ της ΧΑ από την αίθουσα, ο προεδρεύων Χρήστος Μαρκογιαννάκης, απάντησε στα περί αιτήματος για άρση ασυλίας του λόγο της αντιμνημονιακής τους άποψης ότι τέτοια άποψη έχουν και ο Βασίλης Καπερνάρος και η Λιάνα Κανέλλη, για τους οποίους η επιτροπή εισηγήθηκε αρνητικά, σε αντίθεση με εκείνος που ζήτησε την άρση ασυλίας του, ενώ ξεκαθάρισε ότι η Βουλή δεν εισέρχεται στην ουσία των υποθέσεων.

Η υπόθεση της Λιάνας Κανέλλη αφορούσε συκοφαντική δυσφήμηση και η αρμόδια επιτροπή δεοντολογίας εισηγήθηκε κατά πλειοψηφία την μη άρση της ασυλίας της.

Ο ανεξάρτητος Βασίλης Καπερνάρος κατηγορείτο για «απάτη ενώπιον του δικαστηρίου κατά συναυτουργία με συνολικό όφελος και αντίστοιχα ζημία υπερβαίνουσα το ποσό των 120.000 ευρώ». Ο κ.Καπερνάρος δεν παραβρέθηκε στην συνεδρίαση λόγω ανειλημμένων επαγγελματικών υποχρεώσεων, πλην όμως απέστειλε δήλωση θυμίζοντας ότι η επιτροπή αποφάσισε την μη άρση της ασυλίας του.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής –προερχόμενος από τη Χρυσή Αυγή- Στάθης Μπούκουρας κατηγορείτο για παράβαση του άρθρου 34 παρ. 12Α του Ν 2696/1999, σε συνδυασμό προς το αρθρο 292 παρ. 1 του Π.Κ και η επιτροπή δεοντολογίας εισηγήθηκε κατά πλειοψηφία την μη άρση της ασυλίας του .

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα