Οι λόγοι που οδήγησαν στον αιφνιδιασμό της ψήφου εμπιστοσύνης

Σε δυσχερή θέση βρέθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, καθώς τα διαδοχικά εκφυλιστικά φαινόμενα στο πολιτικό σκηνικό ανέτρεψαν τις προσπάθειες καλλιέργειας ενός κλίματος συγκρατημένης αισιοδοξίας μετά τη συνάντηση που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Στους διαδρόμους του Μεγάρου Μαξίμου και της Βουλής κυκλοφορούσε έντονα η φήμη πως ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να καταθέσει πρόταση μομφήςΗ δημοσκόπηση της Public Issue και η «αβάντα» των 11 ποσοστιαίων μονάδων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε συνδυασμό με τη μετέωρη κατάσταση στην ανάδειξη του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας μετά και τις αποστάσεις Κουβέλη, προκάλεσαν συναγερμό στο κυβερνητικό επιτελείο. Την ίδια στιγμή, στους διαδρόμους του Μεγάρου Μαξίμου και της Βουλής κυκλοφορούσε έντονα η φήμη πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένα βήμα πριν από την κατάθεση πρότασης μομφής.

Μέσα σ’ ένα τέτοιο κλίμα αμφισβήτησης, ο πρωθυπουργός αναζήτησε μέσω εκτενών συζητήσεων με στενούς του συνεργάτες (συμπεριλαμβανομένων του Δημήτρη Σταμάτη και του Χρύσανθου Λαζαρίδη) τρόπους απεγκλωβισμού από το πολιτικό αδιέξοδο. Η λύση δόθηκε μέσω της προσφυγής στην εμπιστοσύνη της Ολομέλειας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πατρότητα της τελικής ιδέας ανήκει στον ίδιο τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος επίσης είχε συζητήσει το θέμα με ελάχιστους συνεργάτες, που βρίσκονται πολύ κοντά σε αυτόν.

Το κρίσιμο ραντεβού στο Μέγαρο Μαξίμου

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μετέβη το απόγευμα της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου και κατέθεσε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιστροφής του κλίματος, με συγκεκριμένες κινήσεις μέχρι την προεδρική εκλογή, τον Φεβρουάριο του 2015.

Εμπνευστής της αιφνιδιαστικής κίνησης για τη χορήγηση ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση φαίνεται πως ήταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος ΒενιζέλοςΣε αυτό το πλάνο δράσης βρισκόταν σε περίοπτη θέση και η προσφυγή στην Ολομέλεια της Βουλής για τη χορήγηση ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος φοροελαφρύνσεων. Επιπλέον, στο ίδιο σχέδιο εμπεριέχονται και κινήσεις τακτικής στη διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και την απομείωση του χρέους, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο. Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος συζήτησαν εκτενώς τις λεπτομέρειες, μελέτησαν τις αντιδράσεις και συμφώνησαν πολύ γρήγορα σε μια κοινή γραμμή, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καραδοκούσε.

Άμεσα κάλεσαν στο πρωθυπουργικό γραφείο την κυβερνητική εκπρόσωπο Σοφία Βούλτεψη και της έδωσαν το κείμενο, το οποίο διένειμε η ίδια λίγο αργότερα στα ΜΜΕ.

Κλίμα πίεσης και αμφισβήτησης

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως μια σειρά παραγόντων ώθησε τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να προχωρήσουν σε αυτήν την αιφνιδιαστική κίνηση.

Κλίμα αμφισβήτησης τόσο στην κοινωνία όσο και στην πολιτική ζωή: Δηλώσεις σε καθημερινή βάση ακόμη και από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας (Βλάχος, Τζιτζικώστας) απαξίωναν, ουσιαστικά, το κυβερνητικό έργο, αποτελώντας παράλληλα έμμεσες επιθέσεις προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού.

Στενό «μαρκάρισμα» ΣΥΡΙΖΑ: Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πίεζε συνεχώς για πρόωρες εκλογές, ενθαρρυμένο και από τη δυναμική που του έδιναν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Αιφνιδιασμός: Ο ΣΥΡΙΖΑ διαπίστωσε ότι πριν από μερικές ημέρες παρήλθε το εξάμηνο που είχε καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Σαμαρά (Μάρτιος 2014) και πλέον ο δρόμος ήταν ανοικτός για να προχωρήσει σε ανάλογη ενέργεια, κερδίζοντας έτσι τις εντυπώσεις. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν αυτήν την εξέλιξη, το Μέγαρο Μαξίμου θέλησε να προλάβει καταστάσεις.

Αποστάσεις Κουβέλη: Οι δηλώσεις του επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ συνετέλεσαν αποφασιστικά στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης. Και τούτο διότι ο Φώτης Κουβέλης έδειξε με σαφήνεια τις προθέσεις του να καταψηφίσει στη διαδικασία, με αποτέλεσμα η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Σαμαράς και Βενιζέλος θέλησαν να σταματήσουν το κλίμα της πρόωρης προεδρολογίας και εκλογολογίας, διαπιστώνοντας ότι δημιουργεί παραλυτικά φαινόμενα στη λειτουργία της κυβέρνησης αλλά και στη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Μήνυμα σταθερότητας: Οι δύο αρχηγοί θέλησαν να στείλουν το μήνυμα ότι η συγκυβέρνηση αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και πως η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί την αποσταθεροποίηση.

Συσπείρωση: Σε εσωκομματικό επίπεδο η κίνηση αυτή φαίνεται να εξυπηρετεί τόσο τον Αντώνη Σαμαρά όσο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο μεν Σαμαράς δείχνει ότι το παιχνίδι παραμένει στα χέρια του και αναλαμβάνει επιθετικές πρωτοβουλίες για τη σωτηρία της χώρας. Ο δε Βενιζέλος θέλησε να στείλει μήνυμα σε όσους τον αμφισβητούν, κερδίζοντας χρόνο σε σχέση με τους «δελφίνους».

Τα επιτελεία των δύο κομμάτων θεωρούν δεδομένο ότι θα δοθεί η ψήφος εμπιστοσύνης από τους βουλευτές τους και προϊδεάζουν για θετικές εξελίξεις με την τρόικα. «Είναι καλό το κλίμα από τρόικα και Μέρκελ» έλεγε χαρακτηριστικά ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας το βράδυ της Τετάρτης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το πακέτο που θα ανακοινωθεί προς τα τέλη του έτους θα είναι ικανοποιητικό και θα συμβάλει στην αναστροφή του κλίματος για τη συγκυβέρνηση.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα