Διπλός στόχος με ψήφος εμπιστοσύνης.Το παρασκήνιο

Με μια αιφνιδιαστική κίνηση που είχε ως  στόχο την συσπείρωση των κοινοβουλευτικών τους ομάδων προχώρησε ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ζητώντας την ψήφο εμπιστοσύνης της βουλής.

Παράλληλα έβαλαν «φρένο» στην εκλογολογία και στα σενάρια περί επίσπευσης της προεδρικής εκλογής τονίζοντας πως θα γίνει κανονικά τον Φεβρουάριο του 2015 «θα ακολουθηθούν τα όσα ορίζει το Σύνταγμα και όλα θα γίνουν όπως πρέπει να γίνουν» ανέφερε ανώτατη κυβερνητική πηγή.

Το παρασκήνιο της συνάντησης

Στο Μαξίμου καθ’ όλη την διάρκεια της συνάντησης Σαμαρά – Βενιζέλου επικρατούσε έντονος προβληματισμός για το άσχημο κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό των κομμάτων τους, αλλά και στην κοινωνία κάτι το οποίο αποτυπώνεται σε όλες τις μετρήσεις.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν ότι θα πρέπει να μπει τέλος στην εκλογολογία καθώς και οι δύο εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να φτάσει τουλάχιστον μέχρι την προεδρική εκλογή. Γι αυτό τον λόγο έπρεπε να υπάρξει ρητή δέσμευση από τους κυβερνητικούς εταίρους ότι ο διάδοχος του Κ. Παπούλια θα εκλεγεί τον Φεβρουάριο του 2015, καθώς ήδη είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν ημερομηνίες για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι πίσω από αυτά τα σενάρια βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος πιέζει για εκλογές. «Μέσα στις διαπραγματεύσεις που περνάμε, η Ελλάδα μέσα στις δυσκολίες που περνάμε και θα τις περάσουμε , έχει απέναντί της έλλειψη σοβαρότητας από την αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν λέγανε συνέχεια ότι θα κάνουμε εκλογές;» τόνιζε ανώτατη κυβερνητική πηγή αμέσως μετά την σύσκεψη στο Μαξίμου.

Ωστόσο το φρένο στην εκλογολογία δεν θα είχε κάποιο θετικό αντίκτυπο στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων, γι αυτό τον λόγο αποφασίστηκε – οι πληροφορίες λένε ότι ήταν πρόταση του Ευ. Βενιζέλου – να κατατεθεί πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, με στόχο την πόλωση και την συσπείρωση των βουλευτών της συγκυβέρνησης.

Παράλληλα οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος ήθελαν να στείλουν και ένα μήνυμα προς τους ευρωπαίους εταίρους την ώρα που βρίσκεται η τρόικα στην χώρα μας, πως στην Ελλάδα υπάρχει κυβερνητική σταθερότητα. Δεν είναι τυχαία μάλιστα τα όσα είπε ανώτατη κυβερνητική πηγή: «Η Ελλάδα πρέπει να επιδείξει θεσμική σταθερότητα».


Αποσύνδεση της ψήφου εμπιστοσύνης από τους 180

Στο Μαξίμου δεν επιθυμούν η ψήφος εμπιστοσύνης να μετατραπεί σε μια «πρόβα» ενόψει της προεδρικής εκλογής, αν και από την συγκεκριμένη ψηφοφορία μπορεί να βγουν αρκετά συμπεράσματα και κυρίως από την στάση των ανεξάρτητων βουλευτών αλλά ορισμένων από την ΔΗΜΑΡ.

«Δεν έχει καμία σχέση. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απαιτεί υποχρεωτική συναίνεση, προβλεπόμενη από το σύνταγμα» απάντησε ανώτατη κυβερνητική πηγή με κατηγορηματικό τρόπο δείχνοντας ότι δεν συνδέει την ψήφο εμπιστοσύνης με τον αριθμό των βουλευτών που απαιτούνται για την προεδρική εκλογή.

Την Παρασκευή η κρίσιμη ψηφοφορία

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ολομέλεια της βουλής θα ξεκινήσει τις εργασίες της για την νέα περίοδο την Δευτέρα και τότε θα καταθέσει το αίτημα της η κυβέρνηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον κανονισμό της βουλής η συζήτηση μπορεί να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες δύο ημέρες από την ημερομηνία κατάθεσης της πρότασης. Αυτό σημαίνει πως πιθανότατα θα ξεκινήσει την Τετάρτη και η κρίσιμη ψηφοφορία θα διεξαχθεί τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα